N-16. Žiūrovams nuo 16 metų.
KP24: Saulės Bliuvaitės programa: Atenbergas
KP24: Saule Bliuvaite’s Programme: Attenberg (2010)
Žanras: Komedija, drama, romantinis
Sukurta: Graikija
Platintojas: Kino pavasaris, VŠĮ
Kino teatruose nuo: 2024-03-14
Trukmė: 1h 35 min
Cenzas: N-16. Žiūrovams nuo 16 metų.

Antrus metus KINO PAVASARIS kviečia lietuvių kino kūrėjus sudaryti filmų programas, taip supažindinant žiūrovus su jų kūrybą įkvepiančias filmais. Šias metais savo įkvėpimais dalinasi kino režisierė ir scenaristė Saulė Bliuvaitė. Jos sudarytoje dviejų filmų programoje – iš Bolivijos kilusios režisierės Natalijos López filmas „Brangakmenių mantija“ ir graikų keistosios kino bangos atstovės, režisierės Athina Rachel Tsangari filmas „Atenbergas“ (rež. Athina Rachel Tsangari). Abu filmų seansus pristatys Saulė Bliuvaitė.

Kino režisierės ir scenaristės Saulės Bliuvaitės pasirinkti du filmai yra sukurti moterų režisierių, kurias skiria Atlanto vandenynas. Iš Bolivijos kilusi Natalija López ir graikė Athina Rachel Tsangari kuria absoliučiai skirtingus kino pasaulius, tačiau juos jungia netradicinis istorijos pasakojimo būdas ir ypatingi, keisti, gilūs personažai. Abiejų istorijų centre – moterys, bandančios rasti būdą, kaip išgyventi nežinomybės pilname pasaulyje: ar tai būtų smurto ir korupcijos nualintas Meksikos kaimas, ar industrinis miestas Graikijos pajūryje.

„Pasirinkau pristatyti šiuos du filmus, nes jie įkvepia mane kaip kino kūrėją, ieškančią vis naujų, netradicinių išraiškos būdų ir savitos kino kalbos. „Atenbergas“ ir „Brangakmenių mantija“ – tai dvi priešingybės, skirtingais būdais ieškančios atsakymų į tuos pačius klausimus” – Saulė Bliuvaitė.

---

23-ejų metų Marina – sunkiai nuspėjama būtybė, kuri gyvena nuo civilizacijos izoliuotame miestelyje ir beveik nebendrauja su žmonėmis. Merginos pasaulį formuoja ypač mėgstami Davido Attenborough dokumentiniai filmai, jos architektas tėvas ir vienintelė draugė Bela, nuolat teikianti ataskaitas apie savo seksualinius nuotykius. Netipiškai bendraujanti Marina jaučia neįprastą polinkį mėgdžioti gyvūnų elgesį, kurio mokosi iš dokumentikos. Bręstančiai ir savo aistrą tyrinėjančiai Marinai tenka susitaikyti su gresiančia tėvo mirtimi.

Režisierė(-ius): Athina Rachel Tsangari

Aktoriai: Ariane Labed, Vangelis Mourikis, Evangelia Randou, Yorgos Lanthimos, Kostas Berikopoulos, Michel Demopoulos

Kalba: graikų

Subtitrai: lietuvių, anglų