N-7. Jaunesniems būtina suaugusiojo palyda
Japonijos kino festivalis 2023: Animacijos seansas
Japonijos kino festivalis 2023: Anime Screenings (2015)
Žanras: Animacija
Sukurta: JAV
Platintojas: Japonijos ambasada
Kino teatruose nuo: 2023-03-05
Trukmė: 1h 42 min
Cenzas: N-7. Jaunesniems būtina suaugusiojo palyda

„Katytė lieka namuose viena“ | „Komaneko Home alone“ | „Komaneko no orusuban“

Režisierius Tsuneo Goda yra žinomas animacijos darbais, sukurtais naudojant sustabdyto kadro (angl. stop motion) techniką. Žymiausi jo kūrinai – NHK personažas Domo-kun ir katytė Koma, su kuria galbūt jau teko susipažinti ir 15-ojo Japonijos kino festivalio metu.

Vieną saulėtą dieną senelis palieka katytę Komą vieną namuose. Senelis nerimauja dėl katytės, o ši tuo tarpu nekantrauja pradžiuginti jį savo geru elgesiu. Po kurio laiko pradeda lyti ir griaudėti. Staiga užgęsta šviesa. Drebėdama išsigandusi Koma pastebi, jog už jos kažkas stovi! Ar pavyks katytei susidoroti su šia šiurpia situacija?

Foto Copyright: © dwarf “Komaneko” Film Partners

Režisierius: Tsuneo Goda

-

„Mogu ir Perolis“ | „Mogu & Perol“ | „Morimori shima no Mogu to Peroru“

Tai labiausiai apetitą žadinantis režisieriaus Tsuneo Goda sustabdyto kadro trumpametražis animacinis filmas. 2018 m. pasirodęs filmukas pelnė daugybę apdovanojimų kino festivaliuose visame pasaulyje, pavyzdžiui, buvo pripažintas kaip „Geriausias trumpametražis animacinis filmas“ IX FICAIJ ir Alamedos tarptautiniuose kino festivaliuose, „Geriausias trumpametražis filmas vaikams“ Hidalgo kino festivalyje ir kt.

Istorija apie du draugus, gyvenančius Niamniam saloje, perpildytoje skaniausio maisto! Kai tik Mogu pradeda gaminti, Perolis iš karto prisistato ir žaibiškai sukramsnoja gardųjį patiekalą. Vieną dieną Perolis atranda be galo skaniai atrodančią uogelę, kaip tik kurią jau buvo nusižiūrėjęs Mogu. Nieko nelaukęs Perolis sušlemščia uogą, tarp draugų kyla netikėtas kivirčas.

Režisierius: Tsuneo Goda

Foto Copyright:

© dwarf

-

„Taifūnas Noruda“ | angl. „Typhoon Noruda“ | „Taifuu no Noruda“

Režisierius Yojiro Arai, dirbęs „Studio Ghibli“ animatoriumi tokiuose filmuose kaip „Arietė iš nykštukų šalies“, „Nuo Aguonų kalvos viršūnės“ ir „Vėjas kyla“, pristato paslaptingą istoriją, primenančią mums, kas išties gyvenime yra svarbu ir neįkainojama. „Taifūnas Noruda“ – tai Y. Arai kaip režisieriaus pirmasis filmas, 2015 m. 19-ajame Japonijos meno festivalyje („Japan media art festival“) laimėjęs sėkmingo debiuto apdovanojimą.

Filmo veiksmas vyksta nuošalioje saloje, vidurinėje mokykloje, kultūros festivalio išvakarėse. Berniukas, visą gyvenimą žaidęs beisbolą, meta jį ir susipyksta su geriausiu draugu. Tuomet jie netikėtai sutinka paslaptingą raudonakę merginą vardu Noruda, o vidurinę mokyklą užklumpa didžiulis taifūnas.

Režisierius: Yojiro Arai

Foto Copyright: © 2015 Typhoon Noruda Committee

-

„5 centimetrai per sekundę“ | „5 Centimeters per Second“ | „Byōsoku Go Senchimētoru“

Vieno žinomiausių japonų anime filmų režisieriaus Shinkai Makoto darbai Lietuvos žiūrovams jau yra neblogai žinomi, tarp jų – Japonijoje populiarumo rekordus sumušusi juosta „Tavo vardas“, taip pat Lietuvoje jau rodyti anime filmai „Orų mergaitė“ bei „Ten už debesų“. M.Shinkai pagrindinį dėmesį sutelkia į filmo personažų santykius, o fantazijos elementus panaudoja kaip foną. Jau anksčiau festivalyje rodytas animacinis filmas „5 centimetrai per sekundę“ sugrįžta ir vėl.

„5 centimetrai per sekundę“ - trijų dalių pasakojimas apie tai, kaip geriausi draugai Takakis ir Akari po pradinės mokyklos baigimo yra priversti išsiskirti. Puoselėdami romantiškus jausmus, jaunuoliai susirašinėja, kol galiausiai vieną žiemos dieną Takakis sėda į traukinį ir išvyksta susitikti su Akari. Sėdint traukinyje, sugrįžta praeities prisiminimai, o susitikimas su Akari kas sekundę vis artėja.

Režisierius: Makoto Shinkai

Foto Copyright: (c)Makoto Shinkai/CoMix Wave Films

Originali filmų kalba: japonų k.

Subtitrai: lietuvių k., anglų k.

Vilniuje nemokami bilietai platinami tos dienos seansui likus 1 val. iki filmo pradžios „Forum Cinemas Vingis“ kasose (Savanorių pr. 7, Vilnius).

Kaune nemokami bilietai platinami tos dienos seansui likus 1 val. iki filmo pradžios „Forum Cinemas Akropolis“ kasose (Karaliaus Mindaugo pr. 49, Kaunas).