N-18. Suaugusiems nuo 18 metų.
Kelias į žvaigždes
Maps To The Stars (2014)
Žanras: Drama
Sukurta: JAV, Vokietija, Kanada, Prancūzija
Platintojas: Top Film Baltic
Kino teatruose nuo: 2015-02-06
Trukmė: 1h 50 min
Cenzas: N-18. Suaugusiems nuo 18 metų.



Prisipažinkite, jog dauguma norėjote nors kartą akies krašteliu žvilgtelėti į Holivudo žvaigždžių gyvenimą. Laimei, dabar atsirado puiki proga. Tik vargu ar tas gyvenimas atrodys rožėmis klotas. Sveiki atvykę į tamsiąją Holivudo pusę!

Psichoterapeutas ir treneris Stafordas Vaizas (J. Cusackas) turtus susikrovė propaguodamas ir taikydamas vieną iš daugybės pagalbos sau metodikų; o niekam tikusios terapijos puikiai tinka išbalusiems, į savianalizę ir savigraužą linkusiems aktoriams. Visai tokiems, kokia yra Havana Sigrand (pribloškiantis J. Moore vaidmuo, už kurį aktorė pelnė apdovanojimą Kanų kino festivalyje), gęstanti žvaigždė, kaltinanti savo velionę motiną, žymiai garsesnę aktorę, seksualiniu priekabiavimu. Toji seniai mirusi ekrano legenda (S. Gadon) lyg nesibaigiantis košmaras nepalieka dukters ramybėje. Ji – šmėkla, nuolat priekaištaujanti ir smerkianti netikusį Havanos gyvenimą.

Tuo tarpu Vaizo žmona Kristina (O. Williams) stengiasi suderinti ir motinos, ir vadybininkės pareigas. Ji tvarko visus jų bjauraus trylikamečio sūnaus Bendžio (E. Birdas), jau tapusio žvaigžde, verslo reikalus. Jauno piktavalio išsišokimai privers krūptelėti net ir atspariausią žiūrovą, kuriam greičiausiai bet kokie Justino Bieberio išsišokimai pasirodys kaip nekalti paaugliški žaidimai.

Nepaisant iš pažiūros gana gražaus ir sterilaus fasado, Vaizų šeima slepia itin kraupias paslaptis. Viena jų susijusi su Agata (Mia Wasikowska), seniai pamiršta dukra piromaniake, vėl sugrįžtančią į žvaigždžių meką. Ji susidraugavo su aktore Kere Fišer (aktorė C. Fisher čia suvaidino pačią save), kad galiausiai gautų rekomendaciją ir taptų Havanos asmenine asistente. Ar Agata pasinaudos naujomis pareigomis, kad pasiektų savo buvusią šeimą? Ar šeimos nariai nusipelno jų laukiančios lemties?

Šio filmo režisieriaus pristatinėti nereikia. Net jeigu jis nieko nekurtų, keistasis kanadietis D. Cronenbergas jau seniai įėjo į kino istoriją savo neįtikėtinai originaliais, o kartais šiurpinančiais filmais (prisiminkime jo garsiausias juostas „Musė“, „Videodromas“, Autoavarija“, „Nuogas kąsnis“, „M Baterflai“, „Egzistencija“, „Smurto istorija“ ir „Pavojingas metodas“), kurių dažnai neįmanoma įsprausti į žanro rėmus. Ne išimtis ir naujasis filmas, tiesiog atvirai ir net nejuokingai vaizduojantis narcisistinio Holivudo užkulisius. Nepagaili net Roberto Pattinsosno personažo – iš pirmo žvilgsnio lyg it neutralus vairuotojas ir pradedantis aktorius galiausiai vis tiek pasirodo esąs tikras šmikis. Tačiau „Kelias į žvaigždes“ nėra vien kandi ir gniuždanti satyra. Tai ir D. Cronenbergas, ir D. Lynchas viename. Gal todėl trapus ir krištolinis filmo grožis taip bauginančiai dera su pasibjaurėtinais veikėjų poelgiais. Kartais atrodo, jog taip ir nepabusi iš šio hipnotizuojančio ir narkotinių vizijų kupino sapno... Pribloškiantis kino brangakmenis!

Režisierius: David Cronenberg

Vaidina: Julianne Moore, Mia Wasikowska, John Cusack, Robert Pattinson, Olivia Williams, Sarah Gadon, Evan Bird ir kt.