N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.
Janus Metz Pedersen filmas Armadillo
Janus Metz Pedersen filmas Armadillo (2012)
Žanras: (none)
Platintojas: Europos kinas, UAB
Kino teatruose nuo: 2012-09-24
Trukmė: 1h 45 min
Cenzas: N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.

2012 m. rugsėjo 24 d., 14 val. kino teatro „Forum Cinemas Vingis“ 1-oje salėje (Savanorių pr. 7, Vilnius) kviečiame į nemokamą karinio dokumentinio filmo „Armadillo“ seansą ir susitikimą su filmo režisieriumi Janus Metz bei unikalią diskusiją „Karo psichologija. Nepapasakota istorija“.

Nemokami bilietai į filmo peržiūrą ir diskusiją platinami rugsėjo 23 ir 24 dienomis „Forum Cinemas Vingis“ kasose, be bilietų žiūrovai į salę neįleidžiami.

Filmas rodomas danų kalba su angliškais subtitrais. Diskusija vyks anglų kalba.

Renginį organizuoja Šiaurės ministrų tarybos biuras Lietuvoje. Renginio partneriai: Lietuvos krašto apsaugos ministerija, Lietuvos kariuomenė, Danijos kultūros institutas, Všį „Kino pavasaris“.

Filmo „Armadillo“ peržiūra ir diskusija „Karo psichologija. Nepapasakota istorija“ yra renginių ciklo „Klubas Norden“ renginys. Ciklo organizatorius yra Šiaurės ministrų tarybos biuras Lietuvoje.



Apie filmą „Armadillo“:

2009 metų vasarį Danijos karių grupė kartu su dokumentinių filmų kūrėju Janus Metz atvyko į Armadillo – kariuomenės bazę pietinėje Afganistano Helmando provincijoje. Režisierius ir operatorius Lars Skree praleido šešis mėnesius su jaunais kariais, įsikūrusiais vos už kilometro nuo Talibano pozicijų. Dokumentininkų darbo rezultatas – intriguojanti ir itin autentiška karo drama, pelnytai apdovanota Kritikų savaitės didžiuoju prizu Kanų kino festivalyje bei galybe kitų prizų. Tačiau filmas taip pat išprovokavo karštas tarptautines diskusijas apie karių patiriamą stresą susirėmimuose su Talibano kovotojais ir savijautą grįžus namo. Kurdami šį įtemptą, puikiai sumontuotą, vizualiai sudėtingą jaunų vyrų psichologinį paveikslą beprasmio karo rutinoje patys kūrėjai ne kartą rizikavo savo gyvybėmis. Dar labiau nei scenos, kuriose Talibano kulkos zvimbia šalia filmavimo kamerų, žiūrovą sukrečia jaunų kareivių pastangos savaip susitaikyti ir gyventi balansuojant ant plonytės gyvybės ir mirties linijos.

Diskusija:

Šiandien Afganistane tarnauja daugiau nei pustrečio šimto Lietuvos karių. Ką apie tarptautinėse misijose dalyvaujančių karių darbą žino Lietuvos gyventojai? Apie tai, ką patiria karys, akis į akį susidūręs su realiu pavojumi gyvybei ir kaip pagelbėti kariui įveikti potrauminio streso sukeltas problemas pasakos diskusijos svečiai: danų dokumentinio filmo „Armadillo“ režisierius Janus Metz ir Lietuvos kariuomenės Dr. Jono Basanavičiaus karo medicinos tarnybos Psichologinių tyrimų laboratorijos viršininkė Ramutė Vaičaitienė. Diskusijos moderatorė – žurnalistė Eglė Digrytė.