Gomora
Gomorra (2008)
Žanras: Kriminalinė drama
Sukurta: Italija
Platintojas: Forum Cinemas UAB
Kino teatruose nuo: 2009-07-17
Trukmė: 2h 20 min
Cenzas: zzz_N/A



Realistiškiausias pastarųjų metų filmas apie mafiją

Daugybę kalbų jau sukėlęs ir turbūt dar daugiau sukelsiantis filmas „Gomora“ yra šiuolaikinė realistinė drama apie Italijos nusikalstamą pasaulį. Filmas pasakoja penkias tarpusavyje nesusijusias istorijas, kuriose penki personažai meta iššūkį gilias tradicijas turinčiai Neapolio mafijai, vadinamai „Camorra“.

Visų istorijų pagrindas toks pat: Neapolyje laikomasi vienos taisyklės: gyventi pagal mafijos nustatytas taisykles. Jėga ir prabanga, skurdas ir kraujas – tokia Neapolio ir jo žmonių kasdienybė. Penki filmo herojai – nebūtinai savo noru, o tiesiog verčiami susiklosčiusių aplinkybių – nepaklūsta sistemai ir atkreipia „Camorra“ narių dėmesį.

Ši juosta aiškiai nebuvo kuriama pramogai. Joje nėra Amerikos kino kūrėjų pamėgtų pompastiškų scenų, ilgų reikšmingų žvilgsnių, romantiškų meilės istorijų. „Gomoros“ realistiškumas pribloškiantis, o vaizdai šiurpinantys.

Apskritai – filmas labai primena dokumentiką. Iš pradžių apie tai kalbėjusieji rėmėsi tik tuo, kad dauguma filmo aktorių – debiutantai, anksčiau kine nevaidinę. Tačiau po skandalingų istorijų, kuomet net trys filmo aktoriai buvo sulaikyti ir apkaltinti dalyvavimu „Camorrai“ priskiriamuose nusikaltimuose, nuomonių, kad Matteo Garrone susuko dokumentinę juostą apie mafiją, stipriai padaugėjo.

Neoficialiais duomenimis, Italijos policija seka ir daugiau „Gomoroje“ nusifilmavusių asmenų, tad gali būti ir taip, kad filmo persipynimo su tikru gyvenimu istorija dar nesibaigė.

Rež. Matteo Garrone („Pirmoji meilė“, „Romanas vasarą“).

Vaidina: Salvatore Abruzzese‘is, Simone Sacchettino‘as, Salvatore Ruocco‘as, Vincenzo‘as Fabricino‘as, Vincenzo‘as Altamura, Italo Renda, Gianfelice Imparato‘as („Religijos valanda“, „San Genaro respublika“, „Beieškant rojaus“, „Henris IV-asis“, „Vaikinas ir mergina“), Maria Nazionale, Salvatore Striano‘as, Tonis Servillo‘as („Mergina prie ežero“, „Meilės pasekmės“, „Raudonasis mėnulis“, „Karo pratybos“, „Vezuvijiečiai“, „Neapolio matematiko mirtis“), Italo‘as Celoro‘as („Raudonasis mėnulis“, „Purvina meilė“, „Gatvės vaikai“, „Kur Pikonė?“, „Kavos ekspresas“), Gigio Morras („Šventojo Petro lobių vagystė“, „Gerą dieną, profesoriau“, „Saldžių sapnų“),