37 būdai panaudoti negyvą avį
37 Uses for a Dead Sheep (2006)
Žanras: Dokumentika / Komedija
Sukurta: Didžioji Britanija
Platintojas: Kino pavasaris
Kino teatruose nuo: 2006-03-23
Trukmė: 1h 29 min
Cenzas: zzz_N/A

Jauno britų režisieriaus Beno Hopkinso sukurtas ir į jokias konkretaus žanro apibūdinimo ribas netelpantis filmas lengvai tapo 2006-ųjų Berlyno kino festivalio programos "Jaunojo kino forumas" atradimu. Griežtus kritikus ir reiklius žiūrovus sužavėjusiame kūrinyje panaudota skirtingais kino metodais nufilmuota medžiaga (Super8, 16mm ir skaitmeninės technologijos), o montaže genialiai sumiksuoti realūs dokumentiniai kadrai, neprofesionalių aktorių suvaidintos situacijos, nebylaus kino kadrai su specialiais titrais ir ironiški pseudo dokumentikos epizodai.

Kirghizo genčiai priklauso apie 2000 žmonių iš Pamiro regiono Centrinėje Azijoje. Jos palikuonys pagaliau susirado pastovią gyvenamąją vietą ir pastaruosius 27 metus reziduoja Rytų Turkijoje. 2005-ųjų vasarą į Ulupamiro kaimą atvyksta bendra anglų-turkų kūrybinė grupė, turinti tikslą sukurti vaidybinį filmą ir papasakoti unikalios genties istoriją: kaip dėl didžiulės antipatijos komunizmui šie žmonės buvo ištremti iš Sovietų Sąjungos, kaip nepritapo diktatoriaus Mao valdomoje Kinijoje, kaip nukentėjo nuo rusų kariuomenės invazijos į Afganistaną ir kaip atsidūrė kalvotoje Turkijos provincijoje.

Šį filmą galima suskirstyti į keturias esmines dalis. Tai istoriniais faktais paremta dokumentika apie Kirghizo genties praeitį bei dabartį, etnografinis pasakojimas apie unikalius žmones, per daugelį metų susiformavusios individualios kultūros konflikto su šiuolaikinėmis globaliomis tradicijomis atvaizdavimas ir labai linksma komedija apie filmavimo grupės bandymus bendradarbiauti su visiškai kitokios kultūros atstovais. Sėkmingai įgyvendinęs sudėtingą eksperimentą režisierius Benas Hopkinsas specialiai pasirinko šmaištų ir nuotaikingą stilių, kuris turėtų būti priimtinas šiuolaikiniams žiūrovams. Šio filmo dėka jie turės galimybę sužinoti kaip pasaulio žemėlapyje atsirado Afhanistanas, ką tokio ypatingo galima padaryti iš jogurto, kokį honorarą gavo epizodinius vaidmenis atlikę genties atstovai, ką Turkijos kaimo gyventojai žino apie Holivudo žvaigždę Sandra Bullock ir dar daugelį kitų neįtikėtinų dalykų, o visų svarbiausia - kaip įmanoma panaudoti negyvą avį. Vyriausiasis Kirghizo genties atstovas Baki Bahaderis pateiks net 37 patarimus.