N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.
Vaizduotės žaidimas
The Imitation Game (2015)
Žanras: Drama, trileris, biografinis
Sukurta: JAV, Didžioji Britanija
Platintojas: Theatrical Film Distribution, UAB
Kino teatruose nuo: 2015-02-20
Trukmė: 1h 55 min
Cenzas: N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.



Vienų dievintas, kitų maišytas su žemėmis – toks buvo Alanas Tiuringas. Genialus matematikas ir kriptografas, tapęs informatikos mokslo tėvu ir tituluotas Antrojo pasaulinio karo didvyriu, tačiau vėliau viešai pasmerktas ir gyvenimą baigęs savižudybe.

Antrojo pasaulinio karo įkarštyje britų premjeras Vinstonas Čerčilis sukviečia visus talentingiausius šalies mokslininkus, matematikus, kalbininkus, žvalgybos pareigūnus ir net šachmatų čempionus, kad šie iššifruotų vokiečių karo laivyno kodą Enigmą. Vienas svarbiausių šios elitinės komandos narių ir buvo genialusis Alanas Tiuringas.

Tačiau gyvenimas nenuspėjamas, o sėkminga karjera gali sugriūti vos per akimirką. Karo metais jis triumfavo iššifravęs Enigmą ir buvo paskelbtas karo didvyriu, po karo, deja, Alanas buvo apkaltintas neteisėtais homoseksualiniais ryšiais, suimtas ir... iškastruotas.

Pagal tikrus įvykius sukurta istorinė drama „Vaizduotės žaidimas“ atskleidžia nepaparastai įdomų ir sudėtingą šio mokslininko gyvenimą, kurį įkūnija britų žvaigždė Benedictuas Cumberbatchas („Šerlokas“, „12 vergovės metų“, „Šeimos albumas: rugpjūtis“). Filme taip pat vaidina gražuolė britė Keira Knightley, Allenas Leechas, Matthew Goode ir kiti.

„Vaizduotės žaidimas“ sukurtas pagal oficialą Alano Tiuringo biografiją parašytą britų matematiko Andrew Hodgeso.

Įdomu tai, kad 2011 metais šio filmo scenarijus buvo paskelbtas geriausiu į juoduosius sąrašus patekusiu neišleistu scenarijumi. Metų metus jis keliavo iš vienos studijos į kitą, tačiau niekas nesiryždavo jo ekranizuoti. Galiausiai sėkmė nusišypsojo norvegų kino režisieriui Mortenui Tyldumui ir jo darbas neliko nepastebėtas.

Drama nominuota net penkiems „Auksiniams gaubliams“ ir dar 60-iai kitų apdovanojimų, o prizų lentynoje jau turi net 34 statulėles.

Režisierius: Morten Tyldum

Vaidina: Keira Knightley, Allen Leech, Mark Strong, Charles Dance, Matthew Goode, Benedict Cumberbatch, Matthew Beard, Rory Kinnear