Elos slėnyje
In the Valley of Elah (2007)
Žanras: Mistinė drama
Sukurta: Warner Independent Pictures
Platintojas: AcmeFilm
Kino teatruose nuo: 2008-01-11
Trukmė: 2h 01 min
Cenzas: zzz_N/A

Patyręs dramaturgas Paulas Haggis padėjo iškovoti "Oskarą" Clintui Eastwoodui ("Mergina, verta milijono"), o dar po metų jau pats atsiėmė prestižiškiausią statutėlę ("Avarija"). Antrasis jo režisuotas filmas turėtų vėl patekti į svarbiausių nominacijų sąrašus, o pagrindinį vaidmenį sukūręs veteranas Tommy Lee Jonesas jau dabar yra laikomas stipriu favoritu. Karinio detektyvo labirintais klaidžiojanti drama netiesioginėmis užuominomis kala prie sienos JAV prezidentą George'ą W. Bushą. Baltųjų Rūmų vadas yra kaltinamas už nereikalingą ir beprasmišką karą Irake, kuris griauna paprastų amerikiečių pasitikėjimą valdžia ir nepataisomai žlugdo jaunųjų kareivių psichologinę būseną.

Režisierius beveik nerodo Irako karo siaubų ir panaudoja tik keletą internetinių vaizdo klipų bei nuotraukų. Jam žymiai labiau rūpi išnagrinėti, kokius pėdsakus Irakas palieka mūšiuose dalyvavusių jaunuolių psichikoje ir jų artimiausių žmonių sielose. Paulas Haggis nevengia uždavinėti sunkius klausimus ir provokuoti diskusijas. Jis pradėjo rašyti tikrų įvykių padiktuotą scenarijų dar 2004-siais, kai karą Irake išdidžiai palaikė net 80% JAV gyventojų. Tuo metu visi važinėjo automobiliuose iškėlę valstybines vėliavas, o prezidentas nuolat kartojo, kad labai nepatriotiška kvestionuoti Irake vykstančius įvykius. Šiandieninėje Amerikoje situacija kardinaliai pasikeitė, todėl įvykių negražinantis filmas staiga tapo labai aktualus. Profesionaliai nufilmuotą, emocingą ir įtaigią dramą plačiai apkabino Vietnamo ir Afganistano veteranai, kurie gyrė kūrybinę grupę už drąsą parodyti tikrą tiesą.

Atmetus visą politinį kontekstą, verta pasidžiaugti už Tommy Lee Joneso benefisą. Geriausią vaidmenį per savo ilgą karjerą sukūręs aktorius ("Vyrai juodais drabužiais") įkūnyja Vietnamo karo veteraną, kuris trokšta išsiaiškinti teisybę po tarnybos Irake grįžusio sūnaus paslaptingą pradingimą. Vos prasidėjusi įkalčių medžioklė atneša liūdniausią įmanomą žinią - jaunuolis buvo brutualiai nužudytas. Tačiau šis faktas nesustabdo nelaimės prislėgto tėvo, nes jis nori tiksliai žinoti, kas nutiko tą lemtingąją naktį, kai jauni amerikiečių kareiviai išėjo pasilinksminti į miestą. Vyriškiui talkina ambicingoji kariuomenės detektyvė, kurią įkūnyjanti Pietų Afrikos gražuolė Charlize Theron neatpažįstamai pasikeitė ir demonstruoja aukščiausios prabos vaidybą.

Poetiškas filmo pavadinimas ne tik primena vietovę, kurioje įvyko biblinė Dovydo ir Galijoto dvikova, bet išveda pamątymų vertą paralelę su šiuolaikinio gyvenimo realijoms, viltimis ir baimėmis. Amerikos žmonės jaučiasi per prievartą įtraukti į mūšį, kuriame nebus nė vieno laimėtojo.

Režisierius: Paul Haggis

Scenarijaus autorius: Paul Haggis, Mark Boal

Vaidina: Charlize Theron, Tommy Lee Jones, Susan Sarandon, James Franco