Nenurodyta
SCAN: Europos kino akademijos nominantai ir laureatai 2007
SCAN: European Film Academy nominants and winners 2007 (2008)
Žanras: (none)
Platintojas: Scanorama
Kino teatruose nuo: 2008-11-14
Trukmė: 2h 16 min
Cenzas: Nenurodyta

Trumpametražių filmų programa „Europos kino akademijos nominantai ir laureatai 2007“

AMINAS

Prancūzija, Vokietija, Olandija

2006, 9 min.

Režisierius ir scenarijaus autorius David Dusa

Operatorius Armin Franzen

Montažas Nathalie Alonso Casale

Vaidina Ramzi Bouaia, Tariq Bettahar, Romain Berger, Vincent Deslandres

Abdelis veža savo sūnų Aminą per Paryžiaus priemiesčius. Radijas transliuoja žinias, o Aminas žiūri pro langą. Netikėtai juos sustabdo policija. Pasirodo, neveikia vienas jų mašinos žibintas. Tada viskas ir prasideda.

Apdovanojimai – nominuotas Europos kino apdovanojimui geriausio trumpametražio filmo kategorijoje.

Davidas Dusa gimė Budapešte, augo Švedijoje ir Pietų Afrikoje, studijavo kiną Geteborgo universitete, keliavo po Aziją ir dirbo žuvies konservų fabrike Norvegijoje. Nuo 2001 metų gyvena Paryžiuje. 2005 metais Davidas Dusa dirbo Peterio Friedmano asistentu, baigė pirmą savo trumpametražį filmą „Mašina“ ir buvo pakviestas į Berlinalės Talentų stovyklą. Šiuo metu režisierius ruošiasi filmuoti pilnametražį filmą.

Filmografija – 2005: „Mašina“; 2007: „Aminas“.



BAILYS

Jungtinė Karalystė

2006, 14 min.

Režisierius, scenarijaus autorius ir montuotojas Simon Ellis

Operatorius Chris Ross

Muzika Tom Bailey

Vaidina Johnny Phillips, Matthew O’Shea, Michael Socha

Tėvas iš naujo išgyvena akistatos baimę. Deja, pačiu blogiausiu metu...

Apdovanojimai – nominuotas Europos kino apdovanojimui geriausio trumpametražio filmo kategorijoje; Edinburgo tarptautinio kino festivalio „PRIX UIP Edinburgas“; Sandanso kino festivalio trumpametražio filmo apdovanojimas; Palm Springso tarptautiniame trumpametražių filmų festivalyje pripažintas geriausiu festivalio filmu; Hamburgo tarptautinio trumpametražių filmų festivalio Žiūrovų prizas, Hamburgo trumpametražių filmų apdovanojimas – Specialus paminėjimas.

Simonas Ellis 1995 metais baigė fotografiją Notingemo Trento universitete. Parašė scenarijų ir režisavo nemažai trumpametražių filmų bei videoklipų, jie buvo rodyti įvairiuose tarptautiniuose festivaliuose, laimėjo daug prizų, rengta ne viena šio režisieriaus retrospektyva. Šiuo metu režisierius baiginėja pirmąjį savo pilnametražį filmą.

Filmografija – 2000: „Už penkinę“; 2001: „Meluoti“; 2002: „Vėl 10“; 2003: „Kinas 16: Britų trumpametražiai filmai“, „O kūnai?“; 2006: „Bailys“.



ILIUZIJA

Ispanija

2007, 17 min.

Režisierius ir scenarijaus autorius Eduardo Chapero-Jackson

Operatorius Juan Carlos Gómez

Montažas Iván Aledo, Quique Domínguez

Muzika Pascal Gaigne

Vaidina Mariví Bilbao, Cristina Plazas, Manolo Solo, Marta Belenguer, Sara Párbole

Kaip pakelti artimojo mirtį? Kaip pasiruošti šeimos nario išėjimui anapilin? Vienas žmogus, nugalėjęs baimes ir tabu, lydės mirštantįjį iki jo paskutinio atodūsio.

Apdovanojimai – nominuotas Europos kino apdovanojimui geriausio trumpametražio filmo kategorijoje; Krokuvos kino festivalio „Auksinis drakonas“.

Eduardo Chapero-Jacksonas gimė 1971 metais Madride, ispano ir amerikietės šeimoje, studijavo vaizduojamąjį meną ir kiną Niujorke. 1996 metais jis sugrįžo į Ispaniją ir pradėjo eksponuoti savo kūrinius. 1997–2004 metais dirbo didžiausioje kino studijoje „Sogecine“ ir tuo pat metu ketverius metus studijavo aktorinį meistriškumą. Šiuo metu studijuoja psichologiją ir ruošiasi naujam kino projektui.

Filmografija – 2007: „Iliuzija“.



KVIZAS

Belgija

2006, 5 min.

Režisierius ir scenarijaus autorius Renaud Callebaut

Operatorius Claude Geens

Muzika Bertrand Husson

Vaidina Zoalina Demeulemeester, Georgette Stulens

Dvi mobiliaisiais telefonais ginkluotos pusamžės moterys įsivelia į negailestingą žaidimą. Kiek toli jos gali nueiti siekdamos neparodyti savo tikrojo veido?

Apdovanojimai – Europos kino akademijos nominacija geriausio trumpametražio filmo kategorijoje.

Renaud Callebaut gimė Briuselyje, studijavo fotografiją ir meno istoriją, gyvena Paryžiuje. „Kvizas“ yra pirmasis filmas, kuriuo jis pelnė apdovanojimus Prancūzijoje, Belgijoje, Vokietijoje, Brazilijoje, Italijoje ir Vengrijoje.

Filmografija – 2006: „Kvizas“.



PRISITAIKYMAS

Jungtinė Karalystė

2006, 7 min.

Režisierius ir scenarijaus autorius Ian Mackinnon

Muzika Krister Holmes

Dienoraštį rašančio žmogaus vilties blyksniai techninių ir emocinių manijų kontekste.

Apdovanojimai – nominuotas Europos kino apdovanojimui už geriausią trumpametražį filmą; Bimini tarptautinio animacinių filmų festivalio pripažintas geriausiu eksperimentiniu filmu.

Ian Mackinnon gimė Bristolyje, Jungtinėje Karalystėje. Karališkojoje meno kolegijoje įgijo animatoriaus specialybę. „Prisitaikymas“ – jo baigiamasis darbas. Šiuo metu dirba animacijos studijoje Londone.

Filmografija – 2006: „Prisitaikymas“.



SALVADORAS

Ispanija

2007, 11 min.

Režisierius ir scenarijaus autorius Abdelatif Hwidar

Operatorius Gabriel Guerra

Montažas Eloy González, Goyo Villasevil

Muzika Álvaro Solaz Caldo

Vaidina Nacho Fresneda, Orlín Morán, Carlos Merchán

Kovo rytmetis. Traukinio vagonas. Tėvas ir sūnus žaidžia slėpynių.

Apdovanojimai – nominuotas Europos kino apdovanojimui geriausio trumpametražio filmo kategorijoje; Goja apdovanojimai, Goja už geriausią trumpametražį filmą.

Abdelatifas Hwidaras gimė Seutoje, tėvai arabai. Dalį mokslų baigė arabų kalba. Studijavo aktorystę, vėliau reklamą ir kiną. Po kelerių metų metė brangiai kainuojančias studijas tvirtindamas, kad kiną galima pačiam išmokti daryti, bet neįmanoma to išmokyti. Tada ir prasidėjo jo aistra trumpametražiams filmams. Pastaraisiais metais jis dirbo techniniu darbuotoju televizijoje, režisavo laidas bei dokumentinius filmus, vaidino.

Filmografija – 2007: „Salvadoras“.



SIUŽETAS

Belgija

2007, 15 min.

Režisierius, scenarijaus autorius, operatorius ir montuotojas Nicolas Provost

Ar yra riba tarp realybės, grožinės literatūros ir mūsų pačių prisiminimų iš kino filmų? Filme visi žmonės yra tikri, gyvenantys savo kasdienį gyvenimą, niekas nieko nevaidina. Juosta nufilmuota slaptomis kameromis be jokių dekoracijų ar scenarijaus.

Apdovanojimai – nominuotas Europos kino apdovanojimui geriausio trumpametražio filmo kategorijoje.

Nicolasas Provostas gyvena ir dirba Briuselyje. Jo darbai – tai kino gramatikos atspindys, vizualaus ir kino meno ryšio patirtis. Jo filmai rodomi įvairiuose kino festivaliuose, taip pat parodose. Režisierius apdovanotas įvairiais prizas prestižiniuose festivaliuose, tarp jų ir Sandanso kino festivalyje.

Filmografija– 2004: „Žiauri egzotika“, „O, mieloji...“; 2006: „Pažintis“; 2007: „Siužetas“; 2008: „Sustabdymas“.



SUPUVĘS OBUOLYS

Jungtinė Karalystė

2007, 14 min.

Režisierė, scenarijaus autorė ir montuotoja Ralitza Petrova

Operatorius Nemone Mercer

Muzika Birger Clausen

Vaidina Nathaniel Gleed, Glenn Conroy

Ne pagal amžių subrendęs berniukas su tėvu gyvena apleistoje fermoje. Tėvas į sūnų nekreipia jokio dėmesio, jie tik kartais persimeta vienu kitu žodžiu. Paprastai tiesiog panirę savo liūdesyje. Tačiau vieną dieną ant jų namų slenksčio pasirodo moteris. Vyrai pradeda kovoti dėl jos dėmesio ir meilės.

Apdovanojimai – Tarptautiniame Berlyno kino festivalyje laimėjo „Prix UIP Berlynas“ (Europos trumpametražis filmas), nominuotas „Auksiniam lokiui“; nominuotas Europos kino apdovanojimui geriausio trumpametražio filmo kategorijoje.

Ralitza Petrova užaugo Bulgarijos sostinėje Sofijoje neramiais perversmo laikais. Paauglystės metais ji domėjosi skulptūra bei sinchroniniu plaukimu. Jos vėlesnė aistra fotografijai paskatino merginą keliauti po pasaulį bei susidomėti kinu. Studijavo Londono spaudos kolegijoje, dirbo tokių režisierių kaip Michaelas Radfordas, Simonas McBurney bei Roy’us Anderssonas asistente. Jos filmai aplankė ne vieną tarptautinį kino festivalį. Šiuo metu ji baigia režisūros magistratūros studijas Nacionalinėje kino ir televizijos mokykloje Bekonsfilde, Jungtinėje Karalystėje.

Filmografija / Films – 2005: „Pietų pertrauka“; 2007: „Supuvęs obuolys“.



SVAJONĖS IR TROŠKIMAI

Jungtinė Karalystė

2007, 14 min.

Režisierė Joanna Quinn

Scenarijaus autorė Les Mills

Operatorius Michael Tang

Montažas Paul Hibbs

Muzika Constantino Martinez Orts

Berilė nusiperka videokamerą. Ją apsėda filmavimo manija, ji pradeda įrašinėti videodienoraštį, kuriame pasakoja apie savo svajones ir troškimus. Netrukus draugė Mandi pasiūlo jai nufilmuoti jos vestuves. Berilė nepraleidžia progos tapti tikra režisiere, tačiau nė nenutuokia, kuo visa tai baigsis.

Joanna Quinn yra sukūrusi septynis filmus ir daugybę reklamų, pelnė apie 70 prizų, du kartus nominuota „Oskarui“, tris kartus „Emmy“, keturis „BAFTA’i“.1996 metais ji buvo apdovanota Europos „Leonardo da Vinči“ apdovanojimu už indėlį į animacijos meną. „Svajonės ir troškimai“ laimėjo per 40 prizų tarptautiniuose kino festivaliuose. Joanna Quinn dėsto įvairiuose Europos universitetuose.

Apdovanojimai – nominuotas Europos kino apdovanojimui geriausio trumpametražio filmo kategorijoje; nominuotas BAFTA apdovanojimui už geriausią trumpametražį animacinį filmą.

Filmografija – 1987: „Merginų vakarėlis“; 1991: „Gražus kūnas“; 1993: „Britanija“ ; 1996: „Žymusis Fredas“; 1998: „Kad ir kas būtų“; 2006: „Svajonės ir troškimai“.



TĖTIS

Jungtinė Karalystė

2006, 7 min.

Režisierius ir scenarijaus autorius Daniel Mulloy

Operatorius Jakob Ihre

Montažas Dan Robinson

Vaidina Michael Gabe, Joy McBrinn, Alex Macqueen

Vyresnio amžiaus pora mylisi. Už sienos suaugęs sūnus jų klausosi ir tuo pačiu metu žiūri pornografiją per internetą. Gal jis pavydi tėvams jų santykių? Būdamas beviltiškai vienas, jis bando sugriauti jų laimės akimirkas.

Apdovanojimai – nominuotas Europos kino apdovanojimui geriausio trumpametražio filmo kategorijoje; Oberhauzeno tarptautiniame trumpametražių filmų festivalyje pelnė Europos trumpametražio filmo „Arte“ apdovanojimą, Kino žiuri apdovanojimą; Krokuvos kino festivalio „Auksinis drakonas“, „Prix UIP Krokuva“.

Danielis Mulloy gimė 1977 metais Londone. Studijavo dailę Londone ir Niujorke (baigė 2001-aisiais). Sukūrė penkis trumpametražius filmus ir laimėjo daugiau nei 45 prizus įvairiuose tarptautiniuose festivaliuose, taip pat tris BAFTA apdovanojimus.

Filmografija – 2001: „Šokių aikštelė“; 2004: „Sesuo“; 2005: „Antonio pusryčiai“; 2006: „Tėtis“; 2008: „Sūnus“.



TOKIJO DŽIMAS

Jungtinė Karalystė

2006, 7 min.

Režisierius ir scenarijaus autorius Jamie Rafn

Operatorius Federico Alfonzo

Montažas Kate Owen

Vaidina Jim Howick, Eiji Kusuhara, Kinue Kato, You-Ri Yamanaka

Britas Džimas dirba advokatu Tokijuje. Ten jis baigia derinti labai svarbios sutarties detales su ponu Jakamoto – Japonijos verslininku. Džimui sunku. Jis nepadarė ponui Jakomoto gero įspūdžio iš pirmo žvilgsnio, yra nemėgstamas. Ko jau ko, bet eiti švęsti sutarties jis tikrai nenori. Tačiau jis geras teisininku, todėl sutinka, bet prieš tai... privalo padaryti vieną mažą dalykėlį.

Apdovanojimai – nominuotas Europos kino apdovanojimui geriausio trumpametražio filmo kategorijoje; Sarajevo kino festivalio „Prix UIP Sarajevas“, Londono kino festivalyje užimta 2 vieta – TCM apdovanojimas.

Jamie Rafnas gimė Ispanijoje brito ir danės šeimoje. Didžiąją dalį jaunystės praleido keliaudamas aplink pasaulį su šeima (gyveno Olandijoje, Danijoje, Korėjoje, Japonijoje, Venesueloje ir Estijoje). Mokėsi Anglijoje, studijavo teisę Oksforde. Po to įstojo į barmenų mokyklą, o vėliau atsidavė savo aistrai – kinui. Formaliai neturėdamas išsilavinimo kino srityje Jamie Rafnas ėmėsi rašyti, režisuoti ir prodiusuoti. Visi jo pirmieji filmai susilaukė sėkmės įvairiuose festivaliuose.

Filmografija – 2000: „Soho aikštė“; 2003: „Myli nemyli“; 2006: „Tokijo Džimas“.



TOMIS

Norvegija

2007, 12 min.

Režisierius ir scenarijaus autorius Ole Giæver

Operatorius ir montažas John-Erling Holmenes Fredriksen

Muzika Daniel Hansen

Vaidina Anders Baasmo Christiansen, Bjørn Sundquist

Vaikščiodamas Norvegijos kalvomis Arildas netikėtai sutinka Kjelį, buvusio bendraklasio tėvą. Jie nesimatė 20 metų ir dabar jie tik dviese kalnuose. Kjelis primena Arildui nemalonius praeities įvykius.

Apdovanojimai – pelnė Europos kino apdovanojimą geriausiam trumpametražiam filmui; Tarptautiniame Tromsės kino festivalyje laimėjo Tromsės palmę.

Ole Giæveris gimė 1977 metais. 1999–2001-aisiais studijavo kiną Nordlando meno ir kino koledže. 2005 metais baigė bakalauro studijas Stokholmo universiteto dailės, amatų ir dizaino akademiją. Šiuo metu gyvena ir dirba Osle, Norvegijoje.

Filmografija – 2003: „Garantija“; 2004: „Garbingas žaidimas“; 2005: „Testas“; 2006: „Blokas B“; 2007: „Tomis“; 2008: „Praėjusios vasaros“.



VAKARIENĖ

Prancūzija

2006, 13 min.

Režisierė ir scenarijaus autorė Cécile Vernant

Operatorius Johann Charrin

Montažas Franck Nakache

Muzika Erwann Kermorvant

Vaidina Lucie Borleteau, Guillaume Cramoisan, Julie Dray

Pirmasis Klaros ir Juliano pasimatymas. Klara, žavinga sekretorė, bando suvilioti vyrą visiškai tam nepalankioje aplinkoje. Julianas, jaunas diplomatas, nenustygsta vietoje ir mėgina kuo greičiau ištrūkti.

Apdovanojimai – nominuotas Europos kino apdovanojimui kaip geriausias trumpametražis filmas; nominuotas Monrealio pasaulio kino festivalyje geriausio trumpmetražio filmo kategorijoje; Nepriklausomo Romos kino festivalio RIFF žiuri apdovanojimas; Tarptautinio Valjadolido kino festivalio „Prix UIP Valjadolidas“ apdovanojimas.

Cécile Vernant gimė 1973-aisiais. Baigusi anglų ir amerikiečių literatūros studijas, įstojo į vaidybos akademiją, bet nusprendė dirbti ir kitoje kameros pusėje. Jos komedija „Butelis“ laimėjo „Canal+“ konkursą ir buvo rodytas daugelyje filmų festivalių. „Vakarienė“ apkeliavo daugiau nei 80 festivalių.

Filmografija – 2004: „Butelis“ (trump.); 2006: „Vakarienė“, „Gyveno kartą... Saša ir Desirė“.