N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.
Baletas'18: Bajaderė
Bolshoi Ballet'18: La Bayadère (2019)
Žanras: BOLSHOI baleto spektakliai kine (2020/2021)
Sukurta: Rusija
Platintojas: Forum Cinemas UAB
Kino teatruose nuo: 2019-01-20
Trukmė: 3h 20 min
Cenzas: N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.

Bajaderė (La Bayadère) – Liudvigas Minkus (Ludwig Aloisius Minkus)

Vienas reikšmingiausių Mariuso Petipos darbų ir vienas kertinių kūrinių klasikinio baleto repertuare – Liudvigo A. Minkuso „Bajaderė“. Bajaderėmis kažkada buvo vadinamos Indijos šventyklų šokėjos. Viena iš jų – Nikija – įsimyli bebaimį ir visų gerbiamą indų karį Solorą. Pastarasis taip pat neabejingas gražuolei. Šventyklos tyloje skleidžiantis jaunuolių meilei, jų pokalbį nugirsta šventyklos žynys – brahminas. Kadangi pats yra įsimylėjęs Nikiją, nutaria pasinaudoti savo, kaip žynio, įtaka ir viską papasakoja galingajam radžai. Valdovas savo geriausiam kariui jau turi kitų planų: pagal radžos sumanymą, Soloro žmona turi tapti jo paties duktė Gamzati. O kad šiai santuokai netrukdytų bajaderė, liepia ją nužudyti.

Radžos rūmuose surengiama Gamzati ir Soloro sužadėtuvių puota. Joje šokti pakviečiama ir Nikija. Po šokio merginai atnešamas krepšys su gėlėmis. Nikija tikisi, kad gėlės yra nuo Soloro, tačiau iš tiesų krepšį su gėlių slepiama nuodinga gyvate atsiuntė radža. Merginai pasilenkus įkvėpti gėlių aromato, gyvatė kerta jai į kaklą. Netoliese buvęs žynys suskumba pasiūlyti Nikijai priešnuodį, tačiau šokėja, supratusi, kad jai ir Solorui nelemta būti drauge, pasirenka mirtį. Sielvartaudamas dėl mylimosios žūties, Soloras išvysta viziją, kaip Nikija kartu su kitomis bajaderėmis šoka ant žvaigždžių šviesos nutviekstų Himalajų viršūnių – „Šešėlių karalystėje“.

Netrukus ateina ir vedybų diena. Toje pačioje šventykloje, kurioje būdama gyva, šoko Nikija, brahminas sujungia Gamzati ir Soloro rankas bei širdis. Iš karto po to dievai atkeršija už Nikijos mirtį, užversdami akmenimis visus vestuvių dalyvius. Baletas baigiasi Nikijos ir Soloro sielų susijungimu anapusiniame pasaulyje.

Muzika: Liudvikas Minkus; choreografija: Jurijus Grigorovičius. Tiesioginė transliacija iš Maskvos Didžiojo teatro.

Trukmė: 3 valandos 20 minučių (2 pertraukos)

HD rezoliucijos vaizdo ir garso transliacija vyksta palydoviniu bei internetiniu ryšiu, todėl yra pakankamai sudėtingas procesas. Nepriklausomai nuo turimos modernios „Forum Cinemas“ technikos, galimi vaizdo ir garso trukdžiai. Transliuotojų vardu iš anksto atsiprašome už galimus nepatogumus.