N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.
Baletas'16: Skaidrus upelis
Baletas'16: Bright Stream, The (2016)
Žanras: BOLSHOI baleto spektakliai kine (2020/2021)
Sukurta: Rusija
Platintojas: Forum Cinemas UAB
Kino teatruose nuo: 2016-11-06
Trukmė: 2h 00 min
Cenzas: N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.

Vaizdingose šiaurės Kaukazo apylinkėse įsikūrusio kolūkio „Skaidrus upelis“ darbininkai džiaugiasi geru rudens derliumi ir ruošiasi kaip reikiant atšvęsti. Į derliaus šventę žada atvykti ir baleto šokėjų trupė iš rajono centro teatro. Norėdami pagerbti svečius, kolūkiečiai išrenka sutikimo komitetą: pagyvenusį, tačiau gyvenimo džiaugsmo kupiną geraširdį kolūkio aktyvistą Gavrilyčių, mokyklos pirmūnę Galią ir dar kelis mokinius, kurie atvykėliams įteiks gėlių, agronomijos studentą Piotrą ir jo žmoną, sutikimo organizatorę Ziną. Atvykus svečiams – pagrindinei baleto šokėjai, jos partneriui ir akordeonistui – Zina apstulbusi atpažįsta savo draugę. Vietiniai apstulbsta ne ką mažiau, sužinoję, kad Zina kažkada mokėsi baleto mokykloje kartu su atvykėle, tačiau įsimylėjusi Piotrą, ištekėjo už jo ir tapo paprasta kolūkiete. Tačiau Zina baleto pamokų neužmiršo ir pademonstruoja tai tiek buvusiai bendramokslei, tiek nustebusiems kolūkiečiams. Jų varžytuves nutraukia į kolūkį atvykusi likusi miesto baleto trupės dalis.

Derliaus šventės dieną, pasigėrėję svečių programa, kolūkiečiai nutaria neatsilikti ir pademonstruoti savo parengtus meninius numerius. Draugiškai prasidusi šventė pamažu virsta tikromis varžybomis, kuriose niekas nenori nusileisti. Lyg to būtų maža, atmosferą kaitina ir užgimstančios naujos simpatijos. Atvykėliai demonstruoja savo viršenybę prieš žemę dirbančius kolūkiečius, tačiau pastarieji galų gale nušluosto nosis „pasipūtusiems atėjūnams“.

Baletų „Aukso amžius“, „Sraigtas“ ir „Skaidrus upelis“ triptiką D. Šostakovičius sukūrė, norėdamas įsiteikti jo nemėgusiam J. Stalinui, tačiau nesėkmingai: visi trys baletai netrukus po premjerų buvo uždrausti, o kompozitorius vos išvengė tremties.

Kompozitorius: Dmitrijus Šostakovičius

Choreografija: Aleksejus Ratmanskis

Tiesioginės transliacijos įrašas iš Maskvos Didžiojo teatro.