Nenurodyta
Baletas'14: Meilės legenda
Baletas'14: The Legend of Love (2014)
Žanras: BOLSHOI baleto spektakliai kine (2020/2021)
Platintojas: Forum Cinemas UAB
Kino teatruose nuo: 2014-10-26
Trukmė: 3h 00 min
Cenzas: Nenurodyta



Savo ilgą ir įspūdingą karjerą dabar jau legendinis Rusijos šokėjas ir choreografas Jurijus Grigorovičius pradėjo Sankt Peterburge (tuometiniame Leningrade). Pirmasis jo, kaip choreografo darbas, privertęs baleto pasaulio žmones apie jį kalbėti kaip apie būsimą žvaigždę, buvo būtent „Meilės legenda“, pastatyta 1961-aisiais. Vos po trejų metų tą patį baletą J. Grigorovičius pastatė jau Maskvos Didžiajame teatre. Tais pačiais 1964-aisiais choreografas tapo Didžiojo baleto teatro meno vadovu ir šiame poste išbuvo rekordiškai ilgą laiką – 31-erius metus (iki 1995-ųjų).

Baku gimusio kompozitoriaus Arifo Malikovo baletas Vakarų publikai yra gana menkai žinomas. Tuo tarpu Rusijoje mielai statomas įvairių teatrų, o dabar, po dešimties metų pertraukos, vėl sugrįžta ir į Maskvos Didžiojo teatro sceną.

Tolimoje Vidurio Rytų karalystėje gyvena mirtinai serganti princesė Širin. Liga itin reta, vaistų nuo jos nėra, išskyrus vieną vienintelį. Jos vyresnioji sesuo, karalienė turi pasiaukoti ir atiduoti princesei savo grožį. Sužinojusi apie tokią galimybę, karalienė nedvejoja ir, atsisakiusi savo grožio, tampa pabaisa, priversta nuolat slėpti veidą po tankiu šydu. Lyg to būtų negana, karalienės mylimasis, tapytojas Ferkadas įsimyli tartum iš naujo gimusią ir nežemišku grožiu pražydusią Širin. Kova dėl tapytojo meilės supriešina seseris. Jų tarpusavio švelnumo, užuojautos ir supratimo vietą užima pyktis, neapykanta ir keršto troškimas.

Išskirtinai gyvybinga ir kupina erotinių užuominų J. Grigorovičiaus choreografija puikiai perteikia paslaptingu ir mistiniu Vidurio Rytų koloritu nuspalvinto baleto dvasią. Nors ir sukurtas prieš pusę amžiaus, baletas netgi XXI amžiuje tiesiog alsuoja modernumu.

Kompozitorius: Arifas Malikovas

Choreografija: Jurijus Grigorovičius

Tiesioginė transliacija iš Maskvos Didžiojo teatro.