Nenurodyta
Opera'14: Ežero mergelė
Opera'14: La donna del lago (2015)
Žanras: Metropolitan Opera
Platintojas: Forum Cinemas UAB
Kino teatruose nuo: 2015-03-14
Trukmė: 3h 30 min
Cenzas: Nenurodyta



Nuošalaus Škotijos ežero pakrante, tikėdamasis sutikti nuostabaus grožio mergelę Eleną, apie kurią tik girdėjo, klaidžioja paprastu medžiotoju Umbertu persirengęs Škotijos karalius Džeimsas. Likimas juos suveda, tačiau mergina jau myli kitą – Malkolmą. Persirengęs karalius taip pat sužino, kad Elena yra jo kadaise buvusio aršaus priešo Duglaso duktė. Pastarasis, savo ruožtu, dukterį jau yra pažadėjęs Rodrigui – karaliui priešiškų škotų genčių vadui.

Prie Rodrigo vadovaujamų karių, besirengiančių mūšiui su karaliaus Džeimso kariauna, prisijungia ir Elenos mylimasis Malkolmas. Artėjant neišvengiamam mūšiui, Eleną susiranda dabar jau kareiviu persirengęs karalius Džeimsas. Jis išpažįsta savo jausmus, tačiau mergina atsako, kad jos šidis priklauso kitam. Umbertas (Džeimsas) įduoda merginai žiedą, pasak jo paties, „gautą iš karaliaus“ ir turėsiantį Eleną apsaugoti nuo bet kokių pavojų. Šį jų pokalbį nugirsta Rodrigas. Įsiutęs, kad kažkoks prašalaitis bando ginti jo būsimą žmoną, sukilėlių vadas nepažįstamąjį iškviečia į dvikovą. Paslaptingas karys pademonstruoja puikius kovos įgūdžius ir sukilėliai lieka be vado.

Elenos tėvas, supratęs, kad pralaimėjimas neišvengiamas, patenka pas karalių ir prašo jo atleidimo už bendravimą su sukilėliais. Negalėdamas parodyti silpnumo, karalius liepia jį įmesti į kalėjimą. Apie tai sužinojusi, į rūmus nuskuba ir Elena. Su Umberto dovanotu žiedu prieš ją atsiveria visos rūmų durys. Sutikusi Umbertą, mergina su nuostaba stebi itin pagarbų rūmų tarnų elgesį. Nuovoki mergina greitai supranta, kad šalia jos – visai ne paprastas karys, o pats karalius Džeimsas. Elena maldauja pasigailėjimo savo tėvui ir Malkolmui. Karalius pademonstruoja kilniaširdiškumą, dovanoja Duglasui laisvę ir atsisako savo jausmų dėl bendros jaunuolių laimės. Malkolmas veda Eleną, prisiekia ištikimybę karaliui ir Škotijoje įsivyrauja taika.

Sero Valterio Skoto poemos motyvais parašyta opera buvo pirmoji Italijoje, sukurta pagal škotišką kūrinį. Šis darbas labai įtakojo Italijos romantinės operos stiprėjimą ir V. Skoto kūrybos populiarumą. Po „Ežero mergelės“ Italijoje vos per 20 metų buvo sukurtos net 25 operos pagal žymiojo škotų romantiko darbus (žymiausioji iš jų – Gaetano Donicečio „Liučija di Lamermur“).

Kompozitorius: Gioachino Rossini

Dirigentas: Michele Mariottis

Atlikėjai: Joyce DiDonato, Daniela Barcellona, Juan Diego Flórez, John Osborn, Oren Gradus