Nenurodyta
Opera'14: Hofmano pasakos
Opera'14: Les Contes d’Hoffmann (2015)
Žanras: Metropolitan Opera
Platintojas: Forum Cinemas UAB
Kino teatruose nuo: 2015-01-31
Trukmė: 3h 46 min
Cenzas: Nenurodyta



„Hofmano pasakos“ – opera apie didįjį vokiečių romantiką Ernstą Teodorą Vilhelmą Hofmaną. Pagrindiniam kūrinio veikėjui Hofmanui (populiariam rašytojui) taip pat populiari operos dainininkė Stela rašo meilės laišką. Kartu su juo į voką įdeda ir savo kambario raktą. Tačiau laiškas adresato nepasiekia: jį perima taip pat Stelą įsimylėjęs miesto merijos tarėjas Lindorfas. Tuo metu Hofmanas pramogauja tavernoje. „Pramogos“ reiškia alkoholį, ilgesingas dainas ir meilės istorijas iš praeities. Istorijų (kuriose pats taip pat dalyvavo) kantriai klauso poeto draugas Niklausas, kuris iš tikrųjų yra įsikūnijusi rašytojo mūza.

Pirmoji iš praeities istorijų – Olimpija: genialaus mokslininko Spalancanio tobulai pagal žmogaus atvaizdą pagaminta lėlė. Pakerėtas merginos grožio, Hofmanas įsimyli. Akis jam atveria tik buvęs Olimpijos kūrėjo kolega Kopelijus, kuris, įniršęs dėl Spalancaniui paskolintų ir neatgaunamų pinigų, poeto akyse išardo lėlę ir taip atveria Hofmanui akis. Antroji rašytojo istorija – apie nuostabaus balso savininkę Antoniją. Jų meilę nutraukė merginos tėvas Krespelis, nutaręs, kad poetas nėra tinkama kandidatūra jo mylimai dukrai. Trečioji mergina, palikusi gilų pėdsaką Hofmano gyvenime – Venecijos kurtizanė Džiuljeta. Romantiškų jausmų apakintas poetas įtiki, kad Džiuljeta jį taip pat myli. Deja, mergina tik žaidžia jo jausmais.

Po šių istorijų visiškai girtas rašytojas tavernoje prisiekia, kad niekuomet daugiau nemylės ir ilgesingai priduria, kad iš tiesų visos trys merginos tėra skirtingi jo dievinamos Stelos asmenybės aspektai. Pareiškęs, kad operos primadonos asmenyje rado tobulą moterį, poetas graudulingai priduria, kad jo jausmams ir šiuo atveju nelemta sulaukti adekvataus atsako. Kantrybės netekusi Hofmano mūza (vis dar Niklauso asmenyje) nusprendžia atskleisti savo tikrąją tapatybę. Priblokštas jos pasirodymo, Hofmanas prisiekia būti ištikimas tik jai vienai. Stela, nusivylusi poeto jausmų nepatikimumu, pasirenka Lindorfą.

„Hofmano pasakos“ yra paskutinioji ir ambicingiausia nuo širdies smūgio 1880-aisiais mirusio kompozitoriaus Žako Ofenbacho opera. Jos premjera įvyko 1881-ųjų vasario 10 d. Paryžiuje – praėjus keturiems mėnesiams po kompozitoriaus mirties.

Kompozitorius: Jacques Offenbach

Dirigentas: Yves Abel

Atlikėjai: Hibla Gerzmava, Kate Lindsey, Vittorio Grigolo, Thom Hampson