Nenurodyta
Opera'14: Niurnbergo meisterzingeriai
Opera'14: Die Meistersinger von Nürnberg (2014)
Žanras: Metropolitan Opera
Platintojas: Forum Cinemas UAB
Kino teatruose nuo: 2014-12-13
Trukmė: 6h 00 min
Cenzas: Nenurodyta



„Niurnbergo meisterzingeriai" – istorija apie XVI-ojo amžiaus viduryje iškilusį vokiečių meninį judėjimą: meisterzingerių (meistriškųjų dainių) gildiją. Tuo metu Niurnbergas mėgavosi laisvojo imperatoriškojo miesto titulu ir galėjo save vadinti vienu iš Renesanso Šiaurės Europoje centrų. Gildijos varomoji jėga buvo amatininkai (pagal luomą dažniausiai iš viduriniosios klasės), turėję meninę gyslelę ir šalia savo pagrindinių darbų kūrę poeziją, prozą, muziką ir t.t. Jų, kaip amatininkų, veiklos specifika (tikslumo reikalavęs darbas) labai aiškiai atsispindi ir meninėje srityje. Miesterzingerių nuostatos labai konkrečiai apibrėžė tiek muzikos, tiek poezijos kūrimo bei atlikimo taisykles. Žymiausias iš meisterzingerių (ženkliai prisidėjęs prie pačios gildijos suformavimo bei iškilimo) buvo batsiuvys Hansas Sachsas, gyvenęs 1494–1576 metais ir po mirties palikęs daugiau nei 6000 kūrinių.

„Niurnbergo meisterzingeriai" yra vienintelė (iš 13-os) Richardo Vagnerio komiška opera, taip pat vienintelė, kurioje nerasime taip kompozitoriaus mėgtų stebuklų, magijos ir misticizmo. Šešerius metus kurta opera (kurios premjera įvyko 1868-aisiais) tapo tikru paminklu vokiečių liaudies dainiams, apie kuriuos pats kompozitorius yra pareiškęs, kad jie buvo paskutiniai vokiečių liaudies kūrybinės dvasios atstovai. Operoje galima atsekti sąsajas ir su pačiu R. Vagneriu bei jo meto aplinka. Pavyzdžiui, į H. Sachso lūpas kompozitorius įdėjo savo paties liūdesį dėl gyvenime viešpataujančių nelaimių ir beprotybės. Dar daugiau autobiografinių detalių galima atrasti kitame operos personaže – Valterio fon Štolcingo asmenyje. Šis veikėjas yra aistringas, romantiškas menininkas, griaunantis nusistovėjusią rutiną ir taip iššaukiantis senųjų papročių sergėtojų kritiką bei nepasitenkinimą. (R. Vagneris istorijoje įsitvirtino kaip paskutinysis romantikas ir didysis operos reformatorius). Savo kritikus ir priešus „Niurnbergo meisterzingeriuose“ R. Vagneris įamžino kvailo ir pasipūtusio Bekmeserio asmenyje.

Kompozitorius: Richard Wagner

Dirigentas: James Levine

Atlikėjai: Annette Dasch, Karen Cargill, Johan Botha, Paul Appleby, Johan Reuter, Johannes Martin Kränzle, Hansas-Peteris Königas, Matthew Rose‘as.