Nenurodyta
Opera'14: Makbetas
Opera'14: Macbeth (2014)
Žanras: Metropolitan Opera
Platintojas: Forum Cinemas UAB
Kino teatruose nuo: 2014-10-11
Trukmė: 3h 13 min
Cenzas: Nenurodyta



Škotijos karaliaus Dunkano armijos vadai Makbetas ir Bankas, klajodami po miškus, sutinka laumių būrelį. Šios į Makbetą kreipiasi kaip į Kodoro taną ir būsimą Škotijos karalių. Pridūrę, kad galų gale Škotiją valdys Banko vaikai, laumės dingsta. Sugrįžę į karaliaus pilį, draugai sužino, kad Makbetui suteiktas Kodoro tano titulas. Bent jau pirmoji laumių pranašystės dalis išsipildė. Išsipildyti antrajai padės jokių ribų nepripažįstanti Makbeto žmona. Vos vyrui grįžus namo, ledi Makbet praneša, kad karalius atvyksta viešnagės ir pasiūlo jį nužudyti. Susapnavęs durklą ir palaikęs tai pranašišku ženklu, Makbetas sutinka. Tą pačią naktį Škotijos karalius nužudomas.

Velionio karaliaus sūnui Malkolmui pabėgus į Angliją, visi įtarimai dėl žmogžudystės krenta ant jo. Makbetas paskelbiamas naujuoju Škotijos karaliumi. Tačiau jam ramybės neduoda antroji laumių pranašystės dalis. Kartą jau susitepęs rankas krauju, Makbetas nusprendžia nužudyti ir savo draugą Banką bei jo sūnų Fleancijų. Samdomam žudikui pavyksta atsikratyti Banku, tačiau Fleancijus pasprunka.

Makbetas aplanko laumes jų buveinėje ir prašo papasakoti, kas laukia ateityje. Šios liepia jam saugotis Faifo valdovo Makdufo. Ir priduria, kad jo valdymui niekas negresia, „kol nesukils Birnamo giria prie Dunsinano“. Šalia šios žinios, Makbetą kamuoja ir vizija, kurioje Bankas veda būsimų Škotijos karalių procesiją. Pats to nejausdamas, Makbetas ima prarasti sveiką protą. Norėdamas bet kokia kaina išsaugoti savo valdžią, karalius, paskatintas žmonos, pasiryžta tęsti žmogžudustes. Šįkart aukomis turi tapti Makdufas ir Fleancijus, tačiau žudikų durklai pasiekia tik Makdufo šeimą.

Praradęs artimuosius, Makdufas pabėga į Angliją ir ten ima rinkti kariuomenę, su kuria keliaus nuversti Makbeto. Pastarasis kasdien vis giliau klimpsta į beprotybę; savo niekšybių mastą suvokia ir ledi Makbet. Nepakėlusi sąžinės graužaties, karaliaus žmona miršta. Makbetas šią žinią sužino kartu su dar viena naujiena – kad link jo pilies „pajudėjo Birnamo giria“: Makdufo vedami Anglijos kariai. Faifo valdovas savo rankomis nužudo Makbetą ir Dunkano sūnų Malkolmą paskelbia naujuoju Škotijos karaliumi.

Kompozitorius: Giuseppe Verdi

Dirigentas: Fabio Luisi

Atlikėjai: Ana Netrebko, Joseph Calleja, Željko Lučić, René Pape.