Nenurodyta
Opera'13: Verteris
Opera'13: Werther (2013)
Žanras: Metropolitan Opera
Platintojas: Forum Cinemas UAB
Kino teatruose nuo: 2014-03-15
Trukmė: 3h 15 min
Cenzas: Nenurodyta

„Jaunojo Verterio kančias“ yra skaitę turbūt net tie, kurie knygų ne itin mėgsta skaityti. Johano Volfgango Gėtės sukurtas personažas tapo bene ryškiausiu jaunystės kančių simboliu pasaulio istorijoje. Operą (su paantrašte „lyrinė drama“) pagal šį kūrinį prancūzų kompozitorius Žiulis Masnė sukūrė 1887-aisiais.

Jaunasis Verteris įsimyli gražuolę Šarlotę. Būdamas kuklus vaikinas, jis nėra tikras dėl savo vietos Šarlotės širdyje. Tačiau jaunesnioji merginos sesuo Sofija padrąsina Verterį, kad šis imtųsi veiksmų. Jaunuolis prisipažįsta meilėje, tačiau Šarlotė, nors ir jaučia prielankumą Verteriui, apgailestaudama papasakoja, kad mirštančiai motinai pažadėjo ištekėti už kito. Po kelių mėnesių Šarlotė išteka už Alberto ir sudaužo jaunajam Verteriui širdį. Negalėdamas matytis su savo širdies dama, pastarasis ima galvoti apie savižudybę.

Kūčių vakarą viena namuose likusi Šarlotė skaito Verterio jai parašytą laišką. Staiga pasirodo ir pats jaunuolis. Aistringai skaitydamas savo sukurtą poeziją, Verteris ima pastebėti meilės liepsneles Šarlotės akyse. Valios pastangomis susitvardžiusi, mergina atsisveikina su Verteriu. Nevilties dugną pasiekęs vaikinas iš Šarlotės vyro pasiskolina pistoletą. Nujausdama blogiausia, mergina nuskuba į Verterio namus, tačiau jau per vėlu. Prieš pat mirtį ant jos rankų Verteris dar spėja išgirsti Šarlotės meilės prisipažinimą.

Naujame šios operos Metropoliteno pastatyme turėsime progą išvysti mūsų kaimynę – latvių lyrinį mecosopraną Elīną Garančą, kuri atliks Šarlotės partiją.

Kompozitorius: Žiulis Masnė

Dirigentas: Alainas Altinoglu

Atlikėjai: Lisette Oropesa, Sofija Koch, Jonas Kaufmannas, Davidas Bižićius, Jonathanas Summersas