N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.
Mėnesinės
Periodical (2024)
Žanras: Dokumentika, edukacija
Sukurta: JAV
Platintojas: Europos kinas, UAB
Režisierius: Lina Lyte Plioplytė
Vaidina: Naomi Watts
Kino teatruose nuo: 2024-05-17
Trukmė: 1h 33 min
Cenzas: N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.

Kviečiame mokyklas į nuotaikingo lietuvių režisierės Linos Lyte Plioplytės edukacinio filmo „MĖNESINĖS“ peržiūras, skirtas moksleiviams. JAV kurianti režisierė atvyksta į Lietuvą pristatyti savo naujojo filmo ir po šių specialių seansų pasiliks atviriems pokalbiams su moksleiviais.

Seansai vyks:

FORUM CINEMAS KAUNE:

Gegužės 31 d. 10:20 val.

FORUM CINEMAS VINGIS Vilniuje:

Gegužės 31 d. 10:20 val.

Birželio 3 d. 11:00 ir 14:10 val.

Menstruacijos nuo pradžios iki pabaigos, požiūrio į jas istorija, mokslas, politika ir paslaptys – tai išsiaiškinti galima patraukliai ir šmaikščiai. Tikime, jog nuotaikingas ir informatyvus filmas gali būti gera priemonė pradėti ar pagilinti pokalbius apie paauglystėje prasidedančius ir didelę gyvenimo dalį lydinčius fiziologinius procesus, mažinti stigmą ir gėdą/baimę kalbėti apie menstruacijas nepriklausomai nuo lyties.

Po filmo peržiūrų režisierė ne tik atsakys į moksleivių klausimus, pasidalins savo patirtimi ir asmeniniais atradimais kuriant filmą, bet ir papasakos, kaip pavyko prikalbinti filmui atsiverti įžymias savo sričių moteris, pavyzdžiui, aktorę Naomi Watts.

Moksleivius atlydėjusiems mokytojams suteiksime prieigą prie lytiškumo ugdymo ekspertės Rusnės Kirtiklytės paruoštos metodinės medžiagos, kad pokalbiai po filmo peržiūros būtų sklandesni.

Apie režisierę: Lina Lyte Plioplytė – JAV kurianti lietuvių režisierė, puikiai pažįstama po Lietuvoje didelio susidomėjimo sulaukusio jos režisūrinio debiuto „Amžinai stilingos“. Per pastaruosius 12 metų Lina režisavo ir filmavo daugybę dokumentinių, trumpametražių filmų, kelionių dienoraščių ir reklamų, už operatorės talentą ji yra pelniusi „Emmy“ apdovanojimą.

---

„Nekenčiu mėnesinių!“ – ko gero, bent kartą gyvenime sau yra pagalvojusi ne viena mergina ar moteris. O tai – įprasta ir (ne)paprasta gyvenimo dalis, kuri net iki šiol dar vis apipinta mitais. Ką XXI a. žinome apie mėnesines? Kodėl taip skauda? O ar žinojote, kad tamponus išrado… vyrai? Žiūrint režisierės Linos Plioplytės (puikiai pažįstamos po jos filmo „Amžinai stilingos“) naująją dokumentiką tikrai paaiškės, kad dar vis žinome per mažai.

Savo žiniomis ir patirtimis apie menstruacijas atvirai ir įdomiai dalijasi medikės, sportininkės, kino žvaigždės, žurnalistės, aktyvistės ir tiesiog moterys. Menstruacijos nuo pradžios iki pabaigos, požiūrio į jas istorija, mokslas, politika ir paslaptys – patraukliai ir šmaikščiai tai išsiaiškinti svarbu ne vien jaunoms, savo ciklą tik pradedančioms moterims.

Apie ciklą, kurio kartais nekenčiame, o kartais garbiname: „Šis naujas filmas apie menstruacijas turėtų būti privalomas pažiūrėti“, – sako Fiorella Valdesolo, „Vogue“.

Filmas anglų kalba su lietuviškais subtitrais.

Režisavo: Lina Lyte Plioplytė

Vaidina: Naomi Watts, Danni Blackshear, Angel Shari Brown, Jenn Conti

Filmą vertė: Veronika Vasiljeva-Niparavičienė