N-16. Žiūrovams nuo 16 metų.
Pamatyk kine: Griaustinis tropikuose (2008)
Tropic Thunder (2008)
Žanras: Komedija, nuotykių
Sukurta: JAV
Platintojas: KINFO.LT, VšĮ
Kino teatruose nuo: 2024-03-04
Trukmė: 1h 47 min
Cenzas: N-16. Žiūrovams nuo 16 metų.

„Griaustinis tropikuose“ yra satyrinė komedija apie beprotišką Vietnamo karo veterano parašytos knygos pavertimą veiksmo filmu. To paties pavadinimo ekranizicijai pasirinkti: pramoginių filmų herojus Tugg Speedman (Ben Stiller), australų „metodinis“ aktorius Kirk Lazarus (Robert Downey Jr.), neatsiskleidęs gėjus reperis Alpa Chino (Brandon T. Jackson) ir nuo narkotikų priklausomas komikas Jeff Portnoy (Jack Black). Šios ekscentriškos asmenybės tampa didžiuliu galvos skausmu filmo kūrėjams ir studijos vadovui Lesui Grossmanui (Tom Cruise), tad situacijai išspręsti pasiūlomas sprendimas – viską nufilmuoti Guerilla metodu: aktorius išvežti į džiungles ir fiksuoti paslėptomis kameromis.

Kultūrinės apropriacijos kritika

Vienas iš labiausiai kontroversiškų filmo aspektų yra Robert Downey jaunesniojo pasirodymas. Aktoriaus įkūnytas personažas operacijos būdu pasikeičia odos spalvą, kad galėtų vaidinti afroamerikietį. Šis vaidmuo iššaukė daugybę diskusijų apie kultūrinę apropriaciją, rasinius stereotipus ir šiandien gali būti naudojamas kaip atspirties taškas diskusijoms apie rasių įvaizdį kino industrijoje ir už jos ribų.

Holivudo savikritika

Filmas kritikuoja Holivudo tendencijas idealizuoti ir dramatizuoti karo patirtis. Benas Stilleris atskleisdžia tai, kaip lengva prarasti žmogiškumą, siekiant šlovės ir pripažinimo. Filmas gali būti laikomas įžvalgiu komentaru apie tai, kaip kino industrija dažnai manipuliuoja realybe ir kaip ji pateikia tam tikrus istorinius ar kultūrinius naratyvus.

Stereotipai, tabu ir humoras

Nors kai kurie filmo aspektai sukėlė kontroversijas ir diskusijas dėl jų tinkamumo, „Griaustinis tropikuose“ įrodė, kad komedija gali būti ne tik pramoga, bet ir svarbi socialinės kritikos forma. Filmas kelia klausimus apie humoro ribas ir apie tai, kas šiandienos visuomenėje laikoma priimtinu. Diskusijos, kurias sukėlė filmas, yra įrodymas, kad humoras gali suteikti galimybę atvirai aptarti sudėtingas ir jautrias temas, tokias kaip rasė, kultūrinė apropriacija ir stereotipai.

Meno išraiškos laisvė

„Griaustinis tropikuose“ iškėlė klausimą, kur baigiasi kūrėjo laisvė ir prasideda atsakomybė už turinio poveikį. Ši tema yra ypač aktuali dabarties kontekste, kai visuomenė vis labiau susimąsto apie žodžio laisvės ribas ir pasekmes. Kinas, kaip ir bet kuri kita meno sritis, turėtų būti vieta, kur galima laisvai tyrinėti įvairias temas, net jei jos yra jautrios ar nepatogios. Tačiau kartu su laisve ateina ir atsakomybė už tai, kaip šios temos yra pateikiamos, ir už galimą poveikį auditorijai.

Nuo „Griaustinis tropikuose“ išleidimo kino industrija žengė žingsnius link didesnės įvairovės, tačiau filmas tebėra svarbus atskaitos taškas, matuojant šiuos pokyčius. Jis primena, kad humoras, net ir pats provokuojantis, gali būti galingas įrankis diskutuojant sudėtingomis ir jautriomis temomis.

Scenarijaus autoriai: Ben Stiller, Ethan Cohen ir Justin Theroux.

Vaidina: Ben Stiller, Jack Black, Robert Downey Jr., Steve Coogan, Bill Hader, Nick Nolte

Amžiaus cenzas: N-16

Pamatykite kinuose FORUM CINEMAS Vilniuje ir Kaune tik vasario kovo 4 dieną.

Filmas anglų kalba su lietuviškais subtitrais.

---

Kviečiame įsigyti bilietus ir į kitus šio sezono PAMATYK KINE filmus Vilniuje ir Kaune:

Balandžio 2 d. - jau kultine tapusią animaciją „Žaislų istorija“ (Toy Story, 1995).

Balandžio 15 d. - Ang Lee „Sėlinantis tigras, tūnantis drakonas“ (Crouching Tiger, Hidden Dragon, 2000)

Gegužės 6 d. - Michael Mann „Karštis“ (Heat, 1995)

Renginio metu bus fotografuojama. Organizatorių nuotraukos gali būti naudojamos renginio viešinimui socialiniuose tinkluose, interneto puslapiuose ir t.t.

Images courtesy of Park Circus/Paramount