N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.
Kapitonas. Pauliaus Jankūno istorija
Kapitonas. Pauliaus Jankūno istorija (2023)
Žanras: Dokumentika
Sukurta: Lietuva
Platintojas: Sporto zona Media Group, MB
Režisierius: Rimvydas Čekavičius
Kino teatruose nuo: 2023-11-18
Trukmė: 1h 46 min
Cenzas: N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.

Į ekranus žengia filmas „Kapitonas“ – jautri ir įkvepianti istorija apie Paulių Jankūną

„Apie mane? Kodėl?“, – stebėjosi Paulius Jankūnas iš režisieriaus Rimvydo Čekavičiaus sulaukęs pasiūlymo kurti filmą. Kapitonas, kokio Kauno „Žalgiris“ daugiau niekada neturėjo. Eurolygos rekordininkas ir žaidėjas, savo miesto komandai atidavęs 18 sezonų. Visus juos – žaisdamas aukščiausiame lygyje. Išskirtinė ir įkvepianti P.Jankūno istorija nugulė į filmą „Kapitonas“.

P.Jankūno – kaip žaidėjo, kaip asmenybės, kaip kapitono – portretas filme persipina su esminiais „Žalgirio“ istorijos įvykiais, klubo išgyventais nuopoliais ir pakilimais. „Kad ir kiek duobių „Žalgiris“ praėjo, Paulius visuomet ten buvo“, – filme pabrėžia ir varžovu, ir bendražygiu buvęs Antanas Kavaliauskas.

„Pradėjus kurti filmą apie Paulių ir pasakius tai vienam antram žmogui kaskart veide matydavau nuostabą. Ko gero dažnas pagalvodavo „kodėl?“. Tačiau kiekvienas interviu, kurį nufilmavome, kiekvienas pokalbis su P.Jankūno komandos draugais ar varžovais patvirtindavo, kad mano pasirinkimas yra teisingas. Tiek pagarbos žmogui, ko gero mačiau tik kurdamas filmą apie Arvydą Sabonį“ – sako filmo režisierius Rimvydas Čekavičius.

„Paulius Jankūnas yra lojalumo pavyzdys laikais, kai lojalumas nėra vertybė, todėl Paulių Jankūną galime laikyti vienu iš paskutiniųjų mohikanų“, – kalba Robertas Petrauskas, krepšinio komentatorius, komentavęs pirmąsias ir paskutines P.Jankūno rungtynes Eurolygoje.

Iš viso P.Jankūno istoriją filme pasakoja net 27 pašnekovai – nuo artimųjų iki aršiausių varžovų.

„Kapitonas“ pasakoja niekuo neišsikyrusio vaikio kelionę į krepšinio aukštumas, įspūdingą debiutą A. Sabonio pašonėje ir ilgą, per gilias duobes bei krizes nueitą kelią Eurolygos finalinio ketvirto link.

„Mes su juo praėjom viską kas įmanoma. Ir kai buvo blogai buvom kartu, ir kai buvo gerai buvom kartu“ – prisimena buvęs „Žalgirio“ generalinis direktorius Paulius Motiejūnas.

„Pritariu, kad ši „Žalgirio“ era būtų vadinama Jankūno era. Buvo Modesto Paulausko, po to Arvydo Sabonio, o trečioji – Jankūno era“, – sako Antanas Sireika, vienas svarbiausių trenerių P.Jankūno karjeroje.

„Nors filmo kūrimo procesas užtruko kiek ilgiau nei planavau, tačiau neabejoju, kad filmas nuo to tapo tik solidesnis. Matydamas rezultatą, galiu drąsiai teigti, kad šį filmą turi pamatyti kiekvienas „Žalgirio“ sirgalius ir kiekvienas vaikas siekiantis krepšinio svajonės“ – sako filmo režisierius.

Filmo autorius R.Čekavičius įsitikinęs, kad jautri, emocinga, „Žalgirio“ ir Lietuvos krepšinio vertybes atspindinti Kapitono istorija nepaliks abejingų. „Tikiuosi, kad – kaip ir areną per Pauliaus atsisveikinimo rungtynes – taip ir kino sales žiūrovai paliks su ašaromis akyse. Nes tai ne tik pasakojanti, bet ir įkvepianti istorija“, – teigia R.Čekavičius

Kodėl P.Jankūnas ir jo krepšinyje paliktas pėdsakas yra vertas kino juostos – atsako filmo pašnekovai ir paties „Žalgirio“ istorijos.