N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.
Pamatyk kine: Dainuojantys lietuje (1952)
Pamatyk kine: Singin' in the Rain (1952)
Žanras: Miuziklas, muzikinis
Sukurta: JAV
Platintojas: KINFO.LT, VšĮ
Kino teatruose nuo: 2023-10-23
Trukmė: 1h 43 min
Cenzas: N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.

Kino renginių ciklas „Pamatyk kine“ kviečia į jau trečią šio sezono seansą. Spalio 23 d. „Forum Cinemas“ kino teatruose Vilniuje ir Kaune ikoniškiausias Holivudo miuziklas „Dainuojantys lietuje“ sugrįžta į didžiuosius ekranus vienam vakarui. Įvairiomis formomis populiariojoje kultūroje iki šiol atgimstantis filmas primins apie kino magiją ir klasikinio Holivudo spindesį.

Garsioji lietaus scena | Garsiojoje lietaus scenoje, kurioje Gene‘as Kelly dainuoja ir šoka su skėčiu, lietaus lašams teko panaudoti vandens ir pieno mišinį, kad geriau matytųsi ekrane. Ši scena yra vienas iš labiausiai pamėgdžiojamų momentų kino istorijoje, pasirodantis įvairiose žiniasklaidos priemonėse – nuo reklamų iki kitų filmų ar televizijos laidų.

Suskamba „Prisukamame apelsine“ | „Dainuojantys lietuje“ suskamba Stanley Kubricko filme „Prisukamas apelsinas“, kuris taip pat puikiai pažįstamas „Pamatyk kine“ žiūrovams. Vienoje garsiausių scenų sociopatiškas nusikaltėlis Aleksas ir jo gauja įsilaužia į rašytojo namus. Plėšdamas namą Aleksas pradeda dainuoti „Singin' in the Rain“, nors aplink jį tvyro chaosas ir žiaurumas. Šis sugretinimas padeda išryškinti nerimą keliantį personažo charakterį ir filme nagrinėjamą smurto poveikį.

„Kalifornijos svajų“ įkvėpimo šaltinis | „Dainuojantys lietuje“ padarė didelę įtaką Damienas Chazelle'io filmui „Kalifornijos svajos“. Jis atiduoda duoklę klasikiniams Holivudo miuziklams, o „Dainuojantys lietuje“ yra vienas iš įkvėpimo šaltiniu tapusiu filmų. Abu filmai išsiskiria įsimintinomis šokio scenomis. Filmo siužetas ir scenos gausiai referuojamos ir kitoje Damieno Chazelle'io režisuotoje juostoje „Babilonas“.

Meistriška choreografija | Filmavimo metu Gene'as Kelly susimušė kulkšnį, tačiau tai slėpė nuo filmavimo grupės. Jis nenorėjo vilkinti proceso, todėl su trauma šoko toliau. Jis pats sukūrė garsiąją šokio sceną. Nepaisant to, kad tuo metu turėjo 39,4 °C temperatūrą.

Tuo tarpu energingas ir akrobatiškas Donaldo O'Connoro pasirodymas dainoje „Make 'Em Laugh“ buvo toks fiziškai sunkus, kad po filmavimo jis kelias dienas gulėjo ligoninėje dėl išsekimo. Debbie Reynolds, kuri atliko pagrindinį moters vaidmenį, niekada anksčiau nebuvo šokusi profesionaliai. Jai tuo metu buvo vos 19 metų ir ji turėjo kelis mėnesius intensyviai mokytis šokti, kad neatsiliktų nuo Gene'o Kelly ir Donaldo O'Connoro.

Poveikis populiariajai kultūrai | „Dainuojantys lietuje“ gavo dvi „Oskarų“ nominacijas: už geriausią antraplanį vaidmenį (Jean Hagen) ir už geriausią originalią muziką. JAV Kongreso biblioteka atrinko filmą „Dainuojantys lietuje“ saugoti Nacionaliniame filmų registre, pripažindama jo kultūrinę, istorinę ir estetinę reikšmę. „Dainuojantys lietuje“ buvo sėkmingai adaptuotas kaip sceninis miuziklas, leidžiantis žiūrovams patirti istoriją ir muziką gyvai scenoje.

„Dainuojantys lietuje“ ir toliau iš naujo atgimsta įvairiomis formomis – nuo sceninių adaptacijų iki inspiracijų šiuolaikiniuose filmuose bei televizijoje, o tai rodo, kad jo reikšmė populiariojoje kultūroje išlieka.

Filmas bus rodomas anglų kalba su lietuviškais subtitrais.

Režisieriai: Gene Kelly, Stanley Donen

Vaidina: Gene Kelly, Debbie Reynolds, Donald O'Connor

---

Kviečiame įsigyti bilietus ir į kitus šio sezono PAMATYK KINE filmus Vilniuje ir Kaune:

Spalio 30 d. - Danny Boyle siaubo filmas „28 dienos po“ su Cillian Murphy

Spalio 31 d. - Wes Craven siaubo filmas „Košmaras Guobų gatvėje“ apie legendinį Fredį Kriugerį.

Lapkričio 20 d. - Ridley Scott legendinis „Svetimas. Režisieriaus versija“

Lapkričio 21 d. - „Svetimo“ James Cameron tęsinys „Svetimi“

Lapkričio 27 d. - Jau klasika tapęs animacinis filmas „Wall-e“

Gruodžio 11 d. - Sidney Lumet „Tinklas“

Renginio metu bus fotografuojama. Organizatorių nuotraukos gali būti naudojamos renginio viešinimui socialiniuose tinkluose, interneto puslapiuose ir t.t.