N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.
KP23: „Adamant“
KP23: On the Adamant (2022)
Žanras: Meistrai
Sukurta: Prancūzija, Japonija
Platintojas: Kino pavasaris, VŠĮ
Kino teatruose nuo: 2023-03-16
Trukmė: 1h 49 min
Cenzas: N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.

„Adamant“ – unikalus dienos centras, įsikūręs pačiame Paryžiaus centre, Senos upėje plūduriuojančioje baržoje. Psichikos sutrikimų turintys suaugusieji čia gali atsigauti ir rasti atskaitos taškus laike ir erdvėje. Savo darbo metodais centro komanda kaip įmanydama stengiasi pasipriešinti šalyje juntamam psichiatrijos nuosmukiui ir dehumanizacijai. Šis dokumentinis filmas kviečia susipažinti su komanda ir pacientais, kasdien vis iš naujo perkuriančiais savo gyvenimus.

„Dar vienas didžiulis ir pelnytas dokumentikos pasiekimas – po „Auksinio liūto“ Venecijos kino festivalyje, Berlinalės „Auksinis lokys“ taip pat atiteko dokumentiniam filmui. Prancūzų režisieriaus Nicolas Philibert’o filmai visuomet pasižymėjo jautrumu, meile ir pagarba juose fiksuojamiems žmonėms. Šį kartą režisierius imasi visuomenėje itin stigmatizuotos temos – psichiatrijos. Visą vasarą jis praleido dokumentuodamas baržoje įsikūrusio šviesaus ir atviro dienos centro, kuriame iškart neatskirsi, kas yra gydytojas, o kas pacientas, veiklą. Pastarieji čia randa taip reikalingą ramybės uostą, o mes klausomės jų pokalbių apie gyvenimą su liga ją pripažįstant, bet neleidžiant jai apibrėžti, kas esi.“ (Dovilė Grigaliūnaitė)

Apdovanojimai

Pasaulinė premjera: Berlyno kino festivalis, Konkursinė programa, 2023 m.

Apdovanojimai: „Auksinis lokys“ už geriausią filmą, Berlynas, 2023 m.

Režisieriaus biografija

Dokumentikos režisierius, scenarijų autorius ir operatorius Nicolas Philibert’o (g. 1951 Nansi) kino srityje pradėjo dirbti po filosofijos studijų. Karjeros pradžioje kūrė filmus apie alpinizmą ir kitas sporto šakas, o vėliau ėmėsi dokumentikos. 2002 m. režisieriaus sukurtas „Būti ir turėti“ Europos kino apdovanojimuose buvo pripažintas geriausiu dokumentiniu filmu. Per pastaruosius penkiolika metų visame pasaulyje surengta daugiau kaip 120 režisieriaus kūrybai skirtų programų ir retrospektyvų. „Kino pavasaryje“ rodytas ankstesnis jo filmas „Kiekviena akimirka“ (2018) apie žmones, kurie ruošiasi tapti slaugytojais ir slaugytojomis.

Režisierius - Nicolas Philibert

Prodiuseriai - Miléna Poylo, Gilles Sacuto, Céline Loiseau

Operatorius - Nicolas Philibert

Montažo režisierius - Nicolas Philibert

Pardavimo agentas - Les Films du Losange

Vertimas -

Dialogai - prancūzų

Subtitrai - lietuvių, anglų