N-16. Žiūrovams nuo 16 metų.
KP23: Trumpos lietuviškos premjeros
KP23: Lithuanian Short Film Premieres (2023)
Žanras: LIETUVIŠKŲ FILMŲ PREMJEROS
Platintojas: Kino pavasaris, VŠĮ
Kino teatruose nuo: 2023-03-16
Trukmė: 1h 46 min
Cenzas: N-16. Žiūrovams nuo 16 metų.

Patrikas (The Perfect Fit)

Lietuva, 2022, 10 min., V

Režisierius: Meinardas Valkevičius

Aktoriai: Elena Gaudiešiūtė, Meinardas Valkevičius, Manuel Velázquez González Durán, Kotryna Šeduikytė, Akvilė Bliujūtė-Janušė

Kalba: be dialogų

Subtitrai: be dialogų

Drovus berniukas Patrikas gyvena vaikų namuose. Vieną dieną ekskursijos zoologijos sode metu pamatęs papūgas jis susižavi jomis taip, kad pats atranda savyje daugiau spalvų ir laisvės būti savimi, o jį supantys žmonės jam tampa panašūs į kitus matytus gyvūnus. Net jei tai dar labiau apsunkina jo gyvenimą tarp bendraamžių,o į vaikų namus užėję būsimi įtėviai keistai žiūri į Patrika ̨– jis išlieka ištikimas sau.

---

Reisas (The Trip)

Lietuva, 2022, 25 min., N-7

Režisierius: Rimantas Oičenka

Kalba: lietuvių

Subtitrai: anglų

1975 m. Klaipėdos uostas, Lietuvos SSR. Laivo „Nemunėlis“ įgula atsisveikina su žmonomis ir leidžiasi į penkis mėnesius truksiantį reisą – žvejybą Atlanto vandenyne prie vakarinių Afrikos krantų. Nors laivas nutolsta per tūkstančius kilometrų nuo geležinės uždangos, jos šešėlis slenka paskui žvejus.

---

Planetos ir robotai (Planets and Robots)

Lietuva, Jungtinė Karalystė, 2023, 6 min., N-7

Režisierius: Antanas Skučas, Julius Zubavičius

Kalba: anglų

Subtitrai: lietuvių

Dirbtinio intelekto sukurtas filmas žmonėms. Nesijaudinkite, žmonės yra kūrybingi ir geresni už DI. Jūs visada turėsite pranašumą, nes turite galimybę įsivaizduoti, jausti, mylėti. Ačiū, kad egzistuojate.

---

Kaip būti žmogumi (How to be a Human Being)

Lietuva, 2023, 15 min., N-7

Režisierius: Jorė Janavičiūtė

Aktoriai: Gelminė Glemžaitė, Giedrius Kiela

Kalba: lietuvių

Subtitrai: anglų

Simona ir Mantas, abu virš trisdešimties, netikėtai susitinka viešbutyje konferencijos metu. Paauglystėje jie draugavo. Simona yra doktorantė ir padeda organizuoti konferenciją, jai tenka pagelbėti Mantui pasiruošti prezentacijai. Jiedu pradeda kalbėtis ir ji apkaltina jį išprievartavimu, vadinamu „date-rape“, kuomet jie dar draugavo. Pradeda aiškėti, kad viskas nėra taip, kaip ji ilgus metus galvojo.

---

Purga (Purga)

Lietuva, 2023, 13 min., N-7

Režisierius: Gintarė Valevičiūtė-Brazauskienė, Antanas Skučas

Kalba: be dialogų

Subtitrai: be dialogų

Žiema, 1942-ieji metai Šiaurės poliariniame rate. Atšiauri arkties gamta, Laptevų jūra, Trofimovsko sala ir jos fone – dėl išlikimo kovojantis žmogus. Čia sovietų valdžia deportavo tūkstančius gyventojų iš okupuotų Baltijos šalių, Suomijos, Ukrainos ir kitų vietų.

Smurtas ir žiaurumas laukinėje žemėje. Žmogus čia tik svetimkūnis. Tremtinių kasdienybė, pastangos išgyventi, išlikti žmogumi ten, kur žmogaus apskritai neturėtų būti – kiekviena diena gamtos didybės akivaizdoje tampa akistata su mirtimi.

Visos filme vaizduojamos patirtys paremtos išgyvenusiųjų atsiminimais.

Filmas paremtas tremtį išgyvenusiųjų atmintimi, Dalios Grinkevičiūtės memuarais „Lietuviai prie Laptevų jūros“ ir Gintauto Martynaičio grafiniais prisiminimais, vaizduojančiais tremtį Sibire.

---

Krytis (The Fall)

Lietuva, 2023, 22 min., N-7

Režisierius: Eglė Razumaitė

Aktoriai: Vaidotas Martinaitis, Rėjus Luneckas, Benas Abarius, Laimutė Štrimaitytė, Chen Wong

Kalba: lietuvių, kinų, anglų

Subtitrai: lietuvių, anglų

Kultūros, sporto ir pramogų rūmų ūkvedį sutrukdo žmonos skambutis. Tuo metu rūmų fojė vaikai susirenka į kovos menų treniruotę, iš kurios pabėga du berniukai.

---

1991 (1991)

Lietuva, 2023, 12 min., N-16

Režisierius: Linas Žiūra

Aktoriai: Matas Dirginčius, Žygimantė Jakštaitė, Karolis Kasperavičius, Eglė Švedkauskaitė, Karolis Vilkas

Kalba: lietuvių, rusų

Subtitrai: anglų, lietuvių

1991-ieji. Karšta vasaros naktis. Lietuvos–Baltarusijos pasienis. Greitai švis. Prie kelio stovi du vagonėliai, vienas jų sudegęs. Kitame tyloje sėdi pasieniečiai. Kažkas nepasibeldęs atidaro duris.

---

Daug geresnis (Way Better)

Lietuva, 2022, 13 min., N-7

Režisierius: Skirmanta Jakaitė

Kalba: lietuvių, anglų

Subtitrai: anglų, lietuvių

Vyras laukia tyrimų rezultatų. Jis tikisi blogiausio, bet tuo pat metu viliasi geriausio. Apimtas nerimo ir išsigandęs jis savaitę praleidžia nežinioje, nei čia, nei ten, bijodamas dalykų, kurie dar neįvyko.