N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.
Sporto kino festivalis 2021: Nadia, peteliškė
Nadia, Butterfly (2021)
Žanras: Drama
Sukurta: Kanada
Platintojas: Lietuvos tautinis olimpinis komitetas
Kino teatruose nuo: 2021-12-02
Trukmė: 1h 47 min
Cenzas: N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.

2020 metų Tokijo Olimpinės vasaros žaidynės. Rytoj įvyks plaukimo finalas. Tai svarbiausias kanadiečių sportininkės Nadios startas, kuriam ji intensyviai ruošėsi kelis pastaruosius metus. 23-ejų plaukikė dar prieš kelionę į Japoniją apsisprendė užbaigti karjerą, grįžti į universitetą ir tęsti gydytojos karjerą, tačiau tik dabar ji pradeda suprasti pasirinkimo pasekmes. Aukščiausios lygos varžybose įdomiausiai stebėti tik į nugalėtojus ir pralaimėtojus, kai pasitraukiantys sportininkai neria į užmarštį. Atslėgus varžybų įtampai, Nadia mėgina avantiūriškai atsipalaiduoti Tokijo užkulisiuose ir pasitikrinti, kaip į priimtą sprendimą sureaguos draugės rinktinėje ir konkurentės iš kitų šalių.

Kanadietis Pascalis Plante profesionaliai sportavo nuo ankstyvos vaikystės ir stengėsi patekti į 2008 metų Olimpinę plaukikų rinktinę, bet jam nepasisekė iškovoti kelialapio į Pekiną, kas atvedė jaunuolį prie pasirinkimo kryžkelės. Jis pasirinko režisieriaus karjerą ir antrajame savo filme sumanė idealizuoti Tokijo Olimpines žaidynes dar nenutuokdamas, kad svarbiausią 2020 metų sporto įvykį sukaustys koronavirusas. Sumanęs plaukimo varžybas parodyti kiek įmanoma realistiškiau ir be jokių apgaulių, pagrindiniams vaidmenims Pascalis atsirinko profesionalias plaukikes Katerine Savard (dalyvavo 2012 metų Londono Olimpinėse žaidynėse) ir Ariane Mainville, kuri pretendavo už Kanadą plaukti krūtine Londone ir galėjo atrankos čempionatuose susidurti su Rūta Meilutyte.

Į neįvykusio 2020 metų Kanų festivalio rinkinį „Cannes Label“ įtrauktas geriausias kanadietiškas filmas (Vankuverio kino festivalio sprendimu) atskleidžia sportininko žmogiškąją pusę su svajonėmis, klaidomis, abejonėmis, kompleksais, valiūkiškais poelgiais. Psichologinis ir intymus plaukikės portretas režisieriui rūpi žymiai stipriau už medalį ir triumfą finale. Nadiai dar tik teks atrasti save plaukiant pasroviui ar prieš srovę gyvenimo takelyje, o ši unikali drama bent šiek tiek pašnibždės, kaip prieš startus ir po lenktynių jautėsi Rūta Meilutytė.

Sporto šaka: Plaukimas

Režisierius: Pascal Plante

Kalba: prancūzų

Subtitrai: lietuvių, anglų