N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.
Opera'21: Borisas Godunovas
Opera'21: Boris Godunov (2021)
Žanras: Metropolitan Opera
Platintojas: Forum Cinemas Lithuania OÜ Lietuvos filialas
Kino teatruose nuo: 2021-10-09
Trukmė: 2h 40 min
Cenzas: N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.

DĖMESIO! Kino magija kviečiame mėgautis TIK su GALIMYBIŲ PASU (vaikams iki 16 metų GALIMYBIŲ PASAS nereikalingas. Turėti asmens amžių įrodantį dokumentą). Medicininių kaukių ar respiratorių dėvėjimas uždarose patalpose yra PRIVALOMAS, išskyrus žiūrovams kino salėje valgymo ir (ar) gėrimo metu.

Senos turkų giminės (dabar jau išnykusios) žymiausias atstovas, bojarinas Borisas Fiodorovičius Godunovas buvo faktinis Rusijos valdovas nuo 1584-ųjų iki 1605-ųjų metų. Tapęs Ivano Rūsčiojo patikėtiniu, už jo ligoto sūnaus Fiodoro ištekino savo seserį. Kuomet Fiodoras I-asis 1584 metais paveldėjo sostą, Godunovas tapo regentu ir faktiškai valdė Rusiją. 1598-aisiais, Fiodorui mirus, jis tapo pilnateisiu Rusijos caru ir valdė šalį iki 1605-ųjų. Borisas Godunovas žuvo mūšyje su Dmitrijaus I Apsišaukėlio pulkais. Po jo mirties Rusijoje prasidėjo Didžiosios Suirutės laikai.

Operą apie Borisą Godunovą Modestas Musorgskis kūrė penkerius metus – nuo 1868-ųjų iki 1873-ųjų. Tai – vienintelė visiškai užbaigta kompozitoriaus opera, laikoma jo kūrybos viršūne. Versijų ir pakeitimų gausa „Borisui Godunovui“ prilygsta tik Džiuzepės Verdžio „Don Karlas“. Operos veiksmas apima laikotarpį nuo 1598-ųjų, kuomet Borisas Godunovas, mirus Fiodorui, turi būti karūnuotas caru, iki 1605-ųjų, kuomet apsišaukėlio caro Dmitrijaus I vedami pulkai patraukia Maskvos link.

M.Musorgskis sukūrė dvi operos versijas – ne šiek tiek skirtingas libretu ar variacijomis, tačiau su visiškai nauja ideologine koncepcija. Pirmąją, originalią operos versiją, užbaigtą 1869-aisiais, šalies teatrai atsisakė statyti. Kompozitorius po trejų metų – 1872-aisiais – pristatė visiškai naują kūrinį ta pačią tema. „Boriso Godunovo“ premjera įvyko 1874-aisiais Sankt Peterburge. Šiais metais „Forum Cinemas“ žiūrovai galės mėgautis originaliąja, 1869 m. operos versija.

Dirigentas: Sebastian Weigle; Atlikėjai: René Pape, David Butt Philip, Maxim Paster, Alexey Markov, Ain Anger.

Trukmė: 2 valandos 40 minučių (be pertraukų).

HD rezoliucijos vaizdo ir garso transliacija vyksta palydoviniu bei internetiniu ryšiu, todėl yra pakankamai sudėtingas procesas. Nepriklausomai nuo turimos modernios „Forum Cinemas“ technikos, galimi vaizdo ir garso trukdžiai. Transliuotojų vardu iš anksto atsiprašome už nepatogumus.