N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.
Operacija „O2“
Operacija „O2“ (2021)
Žanras: Trileris
Sukurta: Lietuva, Estija, Suomija, Latvija
Platintojas: Theatrical Film Distribution, UAB
Kino teatruose nuo: 2021-10-22
Trukmė: 1h 40 min
Cenzas: N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.

Šis filmas - iki šiol ambicingiausias Baltijos šalių istorinis šnipų trileris „Operacija „O2“. Bendra Estijos, Lietuvos, Suomijos ir Latvijos juosta nukels į Antrojo Pasaulinio karo išvakares.

Paskutinėmis 1939-ųjų metų rugpjūčio dienomis paslaptingomis aplinkybėmis nužudomas estų karinės žvalgybos agentas, vadovaujantis antisovietinės žvalgybos skyriui. Tuo pat metu specialiosios tarnybos savo kanalais sužino, kad Stalinas ir Hitleris pasirašė slaptą paktą, kuriame susitarta pasidalinti Europą. Plačiajai visuomenei to dar nenutuokiant, žvalgybininkai jau žino, kad karo atveju Baltijos šalys bus okupuotos grėsmingų kaimynų iš Rytų ir Vakarų.

Tiriant nužudyto agento bylą, greitai tampa aišku, kad pačioje žvalgyboje yra dvigubas agentas, dirbantis Sovietų Sąjungai. Išsiaiškinti išdaviko tapatybę pavedama vienam geriausių agentūros darbuotojų – Feliksui Kangui. Ėmęsis užduoties, vyras greitai įsivelia į mirtiną katės ir pelės žaidimą, kurio nepalengvina ir paties Felikso praeities šešėliai. Jo veiksmai paskatina ir politinius žaidimus, kurių rezultatu tampa visiškai perbraižytas Europos žemėlapis.

Savo estetika, stilistika ir nuolat augančia įtampa įdomiausiems Holivudo šnipų trileriams prilygstančioje juostoje vieną pagrindinių vaidmenų atliko lietuvė Ieva Andrejevaitė („Emilija iš Laisvės alėjos“). Šiame filme jai teko įtakingos, protingos ir fatališkos gražuolės, rusų diplomato žmonos vaidmuo. Be I. Andrejevaitės, „Operacija „O2“ taip pat išvysime ir Vaidotą Martinaitį, Valentiną Novopolskį bei Luką Petrauską.

Kvapą gniaužiančiame filme kažką sau ras visi. Istorijos mylėtojai prisimins Baltijos šalims lemtingą Molotovo-Ribentropo paktą, atėmusį iš mūsų visų 50 nepriklausomybės metų.

Romantikos mėgėjai galės mėgautis net keletu slaptų meilės istorijų.

Detektyvų gerbėjai galės sukti galvas dėl šnipų mezgamų intrigų autorystės.

O estetikai bei gurmanai varvins seilę, matydami autentiškai atkurtą ketvirtojo dešimtmečio atmosferą – prabangioje aplinkoje besisukiojančius orius džentelmenus su skrybėlėmis ir geležiniais cigarų laikikliais bei savo grožiu akinančias damas, pasipuošusias žėrinčiomis suknelėmis ir perlų vėriniais.

Tai – tikrais faktais paremtas, brangiausias Baltijos šalyse sukurtas istorinis trileris, kurio telpa viskas: šnipai, intrigos, meilė ir karo grėsmė.

„Operacija „O2“ yra bendras Estijos, Lietuvos, Suomijos ir Latvijos filmas. Juostos gamybą dalinai finansavo Estijos Kino Institutas, Suomijos Kino Fondas, Nacionalinis Latvijos Kino Centras, Lietuvos Kino Centras ir Europos Komisijos programa „Kūrybiška Europa“.

Filmas bus rodomas lietuvių kalba.

Režisierius: Margus Paju (“The Secret Society of Souptown”)

Vaidina: Priit Voigemast, Kaspars Znotins, Agnese Cirule, Ieva Andrejavaite, Doris Tislar, Valentin Novopolskij Rein Oja, Elmo Nuganen, Johan Kristjan Aimla, Sampo Sarkola, Vaidotas Martinaitis ir kt.

DĖMESIO! Kino magija kviečiame mėgautis TIK su GALIMYBIŲ PASU (vaikams iki 16 metų GALIMYBIŲ PASAS nereikalingas. Turėti asmens amžių įrodantį dokumentą). Medicininių kaukių ar respiratorių dėvėjimas uždarose patalpose yra PRIVALOMAS, išskyrus žiūrovams kino salėje valgymo ir (ar) gėrimo metu.