N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.
Sobiboras
Sobibor (2018)
Žanras: Drama, istorinis , karinis
Sukurta: Rusija, Vokietija, Lietuva, Lenkija
Platintojas: Acme Film, UAB
Kino teatruose nuo: 2018-05-04
Trukmė: 1h 50 min
Cenzas: N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.

Šalia Vilniaus filmuotoje istorinėje dramoje „Sobiboras“ – Mindaugas Papinigis ir kiti lietuvių aktoriai.

Puikiai žinomo rusų aktoriaus Konstantino Chabenskio („Nakties sargyba“, „Admirolas“, „Ieškomas“) režisuota juosta pasakoja tikrais įvykiais paremtą istoriją apie pirmąjį sėkmingą Antrojo pasaulinio karo metu vokiečių koncentracijos stovyklose įvykusį sukilimą.

Slapta Sobiboro koncentracijos stovykla buvo įkurta Lenkijos teritorijoje, netoli Ukrainos. 1942-1943 metais joje buvo nužudyta tūkstančiai iš visos Europos suvežtų žydų bei rusų karo belaisvių (skirtingais duomenimis, aukų skaičius svyruoja tarp 170 ir 250 tūkstančių).

1943-aisiais į stovyklą buvo atvežtas rusų karininkas Aleksandras Pečerskis (jį vaidina pats K. Chabenskis). Vos per tris savaites jis sugebėjo suorganizuoti kalinių sukilimą, kurio metu maždaug 400 žmonių, ginkluotų kirviais, nužudė keliolika SS prižiūrėtojų ir per minų lauką pabėgo iš stovyklos. Daugiau nei pusę jų naciai sugavo ir nužudė, likusiems pavyko ištrūkti ir vėliau prisijungti prie partizanų. Po sukilimo Sobiboro koncentracijos stovyklą naciai sulygino su žeme, panaikindami bet kokius savo buvimo pėdsakus. Pats A. Pečerskis sėkmingai išgyveno karą ir mirė tik 1990 metais, sulaukęs 81-erių.

Pagrindinį stovyklos prižiūrėtoją Karlą Frencelį vaidina „kalnietis“ Christopher‘is Lambert‘as. Filme taip pat netrūksta ir lietuviškų akcentų: juosta filmuota netoli Vilniaus; jos operatorius – Ramūnas Greičius („Tadas Blinda. Pradžia“, „Kaip pavogti žmoną“, „Ekskursantė“); filme vaidina Mindaugas Papinigis, Darius Gumauskas ir kiti lietuvių aktoriai.

Istorinė drama „Sobiboras“ Lietuvoje pradedama rodyti gegužės 4 dieną.

Filmas rusų kalba su lietuviškais subtitrais.

Režisierius: Konstantin Khabenskiy

Scenaristas: Anna Chernakova, Michael Edelstein

Vaidina: Christopher Lambert, Philippe Reinhardt, Michalina Olszanska, Konstantin Khabenskiy, Mariya Kozhevnikova, Maximilian Dirr