Nenurodyta
KP15: Mamytė
KP15: Mommy (2014)
Žanras: (none)
Sukurta: Kanada, Prancūzija
Platintojas: Kino pavasaris, VŠĮ
Kino teatruose nuo: 2015-03-19
Trukmė: 2h 14 min
Cenzas: Nenurodyta



20-asis Tarptautinis kino festivalis KINO PAVASARIS 2015

ATIDARYMO FILMAS

Režisierius: Xavier Dolan

Kalba: prancūzų k., anglų k.

Tarptautiniai žodynai nepasufleruos, ką tiksliai reiškia dažnai girdimas terminas „Enfant terrible”. 1) tai gali būti vaikas ar paauglys, kurio netinkami, nepadorūs, įžeidžiantys komentarai ir bjaurus, neprognozuojamas, chuliganiškas elgesys provokuoja nepatogias situacijas, sukelia pasipiktinimą. 2) tai gali būti jaunas, talentingas, produktyvus ir neįtikėtinai sėkmingas žmogus, kuris nuolat pamalonina šokiruojančiais, išradingais ir netradiciniais kūriniais.

Antrąjį apibūdinimą idealiai atitinkantis kanadietis režisierius, scenaristas, aktorius, montuotojas, o tiksliau žmogus-orkestras Xavieras Dolanas dar tik švęs 26-ąjį gimtadienį kitą dieną po jubiliejinio 20-ojo „Kino pavasario” atidarymo ceremonijos, bet jau spėjo sukurti 5 neeilinius ir visą pasaulį nustebinusius filmus.

2014 m. Kanų festivalio Žiuri prizu apdovanota „Mamytė” tiesiogiai siejasi su pirmuoju „Enfant terrible”. Susipažinkite! Styvis yra maištingas, grubus, mikliai užsidegančio, nekontroliuojamo charakterio paauglys, kuris dažnai atsiduria pernelyg žiaurių pokštų epicentre. Jis yra vienturtis vienišos, išsiskyrusios ir besąlygiškai mylinčios mamos Dianos vaikas. Psichiatrijos gydytojai nustatė Styviui ADHD sindromą, kurį turintys pacientai gydomi ligoninėje dėl agresyvaus, viską griaunančio, nesuvaldomo ir impulsyvaus elgesio. Tačiau Diana tikrai pažįsta švelnų, malonų, gerą, linksmą, kūrybingą, dėmesingą sūnelį.

Mamytė apsisprendžia rūpintis Styviu namuose, o po kiekvieno incidento skuba sutvarkyti chaoso sumaitotą aplinką ir užglaistyti iškilusius nesklandumus. Bet jos kantrybė taip pat negeležinė. Būtent toklu sunkiu momentu Diana sutinka drovią ir iš depresijos šauniai išsikapsčiusią kaimynę Kailą (tai - trečias aktorės Suzanne Clement vaidmuo Xavier Dolano filmuose). Dėl nervų išsekimo atostogoms išleista mokytoja mielai priima pasiūlymą prižiūrėti Styvį. Keistoji trijulė nuostabiai susibendrauja ir pamažu atranda balansą bendrame naujame gyvenime.

Revoliucingai nufilmuota retais atvejais naudojamu 1:1 formatu, kuris sumažina ekraną iki „Instagram” asmeninukių stiliaus formų, labiau primena kiek padidintą mobilaus telefono ekrano išmatavimus ir CD viršelius, o kartu vizualizuoja dramos asmenybes ribojančius horizontus, kuriuos kai kas vis bando pramušti lyg galva į sieną.

„Mamytė” yra šokiruojantis, emocingas, netradicinis ir išradingas filmas, kuris išprovokuos pokalbius po seansų, ilgesnius debatus ir aistringas reakcijas, kaip jau nutiko Kanuose, Karlovi Varuose, Toronte, San Sebastiane, Busane, Hamburge, Londone, Sidnėjuje, Taline, Teluridėje. Tai naujos kartos kinas, kurį reikia pamatyti, išgirsti ir patirti.