Įvairaus amžiaus žiūrovams
Aukso žirgas
Aukso žirgas (2014)
Žanras: Animacija, nuotykių, šeimos
Sukurta: Lietuva, Latvija, Liuksemburgas, Danija
Platintojas: Acme Film, UAB
Kino teatruose nuo: 2014-12-12
Trukmė: 1h 20 min
Cenzas: Įvairaus amžiaus žiūrovams



Pagrindinė filmo herojė - princesė Saulė simbolizuoja gėrį, šviesą ir meilę. Juodoji Motina įkalina ją ledo karste ant aukščiausio kalno. Blogio jėgos laimi ir ilgam karalystę užvaldo tamsa, ašaros, neapykanta ir neviltis. Daugybė drąsuolių bando savo laimę išgelbėti karalaitę, bet niekam tai nepavyksta. Kas ją išlaisvins? Kas grąžins žmonėms šviesą?

Princesės Saulės pagrobimo ir įkalinimo ant stiklo kalno alegorija - tai pavergtų tautų laisvės troškimo simbolis. Visi laukia tikrojo tautos išrinktojo, galinčio įkopti į į kalną ir išvaduoti karalaitę, atnešti į Žemę šviesą ir laisvę. Ir jeigu Žemėje neatsiras nė vieno verto žmogaus su tyra širdimi, su švaria sąžine, galinčio pasiaukoti vardan kitų -žmonija neverta atpirkimo. Šios aukštos idėjos įpinamos į pasakišką ir dainingą kalbą, poetinę formą ir turinį filme „Aukso žirgas“.

Tai yra pirmasis keturių valstybių - Lietuvos, Latvijos, Liuksemburgo ir Danijos - bendros gamybos ilgametražis animacinis filmas.

Režisierius: Valentas Aškinis, Reinis Kalnaellis

Scenarijus: Cecile Somers

Muzika: Anselme Pau

Įgarsino: Algirdas Latėnas, Sigutis Jačėnas, Larisa Kalpokaitė, Neringa Nekrašiūtė, Vytautas Rumšas (jaunesnysis), Dainius Gavenonis, Remigijus Sabulis