N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.
Viešpatavimas
Transcendence (2014)
Žanras: Trileris, fantastinis
Sukurta: JAV
Platintojas: Acme Film, UAB
Kino teatruose nuo: 2014-05-02
Trukmė: 2h 00 min
Cenzas: N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.



Dirbtinio intelekto galimybės ir jo keliami pavojai jau seniausiai masina mokslininkus, fantastikos rašytojus ir kino kūrėjus. Ne išimtis ir ši juosta.

Vilas Kasteris (aktorius Johnny'is Depp'as) yra genialus mokslininkas, turintis vienintelį tikslą: sukurti dirbtinį intelektą, savo galimybėmis ir sugebėjimais pranoksiantį didingiausius žmonijos protus. Jo kontroversiški bandymai ir pažanga šioje srityje užtarnauja mokslininkui pasaulinį pripažinimą ir šlovę. Tuo pačiu patraukia ir vienos antitechnologinės ekstremistų grupuotės dėmesį. Visomis išgalėmis ir būdais siekdama, kad dirbtinis intelektas nebūtų sukurtas ir nesukeltų grėsmės žmonijos egzistavimui, grupuotė pasikėsina į mokslininką. Pistoleto šūvis nėra mirtinas, tačiau netrukus paaiškėja, kad kulka buvo užtaisyta radioaktyviomis medžiagomis. Gydytojai Vilui duoda daugiausiai kelias savaites.

Mokslininko žmona Evelina (akt. Rebecca Hall) ir geriausias draugas Maksas (Paul'as Bettany'is) nutaria išgelbėti tai, ką dar galima išgelbėti: Vilo Kasterio sąmonę. Visos primonės yra čia pat - mokslininko laboratorijoje. Kruopščiai apgalvoję visus „už" ir „prieš", Evelina ir Maksas perkelia Vilo sąmonę į kompiuterinį tinklą. Vilas Kasteris atgimsta kaip pirmasis neribotų galių kibernetinis protas - dirbtinis intelektas. Ar tai - tas pats Vilas, kurį Evelina mylėjo? Ar vis tik bauginantis, nepažįstamas ir prieš nieką nesustosiantis šaltas ir bejausmis protas?

Tiesa paaiškėja visai netrukus: visą gyvenimą troškusi žinių ir atsakymų, Vilo sąmonė dabar ima siekti galios. Ar pavyks Evelinai ir Maksui sustabdyti tai, kas kažkada jiems buvo brangiausias žmogus pasaulyje? Ar pavyks jiems apsaugoti žmoniją nuo sunaikinimo?

Režisierius: Wally Pfister

Prodiuseris: Kate Cohen, Christopher Nolan

Scenarijus: Jack Paglen

Muzika: Mychael Danna

Vaidina: Johnny Depp, Morgan Freeman, Paul Bettany, Rebecca Hall, Cillian Murphy