N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.
Karališkas romanas
Royal Affair (2012)
Žanras: Drama, istorinis
Sukurta: Danija, Švedija, Čekijos Respublika, Vokietija
Platintojas: Kino aljansas, VŠĮ
Kino teatruose nuo: 2012-11-30
Trukmė: 2h 08 min
Cenzas: N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.



XVII amžiaus Danija, Karaliaus Kristiano VII-ojo rezidencija. Didingas rūmų fasadas slepia daug paslapčių. Jaunutė karaliaus žmona Karolina Matilda tikėjosi meilės, tačiau gauna šizofrenišką, apolitišką, tik teatru besidomintį ir nuolat į skandalus įsiveliantį vyrą. Griežta rūmų cenzūra iš jos atima net mėgstamas knygas. Vienintelė protą nuskaidrinanti alternatyva – biblioteka, priklausanti najam karaliaus gydytojui Strunzei. Jis sugebėjo į rūmus įsinešti uždraustų Apšvietos idėjas skleidžiančių knygų. Laisvės troškimas ir bendri idealai juos suartina. Aistra užvaldo kūnus, revoliucinės idėjos – protus. Įgijęs besąlygišką karaliaus pasitikėjimą Strunzė kartu su Karolina Matilda pradeda politinį perversmą, kuris Danijos visuomenę pakeis amžiams. Uždrausta meilė bei kova už visuomenės teises ir gerovę, atrodo, įmanoma. Kol neįsisiautėja priešiškos jėgos.



Šį filmą Danija pristato „Oskarams“.



„Karališkas romanas“ pagrįstas bene dramatiškiausiais įvykiais Danijos ir visos Europos istorijoje. Kai pristatinėjau filmą užsienio investuotojams, žmonės netikėjo, kad istorija tikra ir kad iš tiesų vyko XVII amžiaus pabaigoje. Filme nenorėjome „rodyti“ istorijos, apsiriboti tik oficialiais įvykiais, gražiomis suknelėmis ir šukuosenomis ar maisto serviravimo detalėmis. Norėjome, kad žiūrovas patirtų istoriją jos personažų akimis“, – sako režisierius Nikolajus Arcelis.

Apdovanojimai

Berlyno kino festivalis – dalyvavo konkursinėje programoje, apdovanotas „Sidabriniu lokiu“ geriausio aktoriaus ir geriausio scenarijaus kategorijose; pristatytas Europos kino apdovanojimams.



Režisierius: Nikolaj Arcel

Scenarijus: Nikolaj Arcel, Rasmus Heisterberg

Operatorius: Rasmus Videbæk

Muzika: Cyrille Aufort, Gabriel Yared

Vaidina: Mads Mikkelsen, Mikkel Boe Følsgaard, Alicia Vikander, David Dencik ir kt.