N-7. Jaunesniems būtina suaugusiojo palyda
Laiškai Sofijai
Laiškai Sofijai (2012)
Žanras: Drama, romantinis, biografinis
Platintojas: Acme Film, UAB
Kino teatruose nuo: 2013-08-30
Trukmė: 2h 10 min
Cenzas: N-7. Jaunesniems būtina suaugusiojo palyda

Dailininkas ir kompozitorius Mikalojus Konstantinas Čiurlionis (aktorius Rokas Zubovas) išsiskiria iš minios nuoširdžia ir draugiška šypsena, nors jo skurdus ir nelaimingas gyvenimas niekada nebuvo lengvas. Tuo tarpu Sofija Kymantaitė (aktorė Marija Korenkaitė) yra visiška jo priešingybė - užaugusi turtingoje šeimoje, studijavusi literatūrą ir filosofiją aršiai kovojanti už Nepriklausomą Lietuvą. Jie abu netikėtai susitinka 1908 metais Rusijos caro kontroliuojamame Vilniuje, kur net kunigai rekomenduoja kalbėti lenkiškai.

Jauna, žavi, atkali moteris paliečia meniškos sielos keistuolio Mikalojaus širdį. Šis gyvenimo periodas jam nepaprastai turiningas - jis tapo paveikslų seriją, kuria simfoniją ir nuolat rašo laiškus Sofijai - moteriai, kuri jį užbūrė. Sofija tuo tarpu atsidavusiai ir ugningai gina daktaro Jono Basanavičiaus idėjas, bet darbas cenzūruojamame laikraštyje "Viltis" ją tempia į vis gilesnę neviltį. Be to Sofijos namuose vis dažniau lankosi rusų pulkininkas Nikolajus Rostovas (aktorius Nikolajus Antonovas), kuris prisistato jaunos moters gerbėju ir literatūros žinovu bei tiesmukomis užuominomis spaudžia jos tėvus. Visgi Sofija apsisprendžia keliauti paskui Mikalojų į Sankt Peterburgą, kur gyvena ir turtingas lietuvis Mstislavas Dobužinskis (aktorius Andrius Bialobževskis). M.K.Čiurlionis Sankt Peterburge pristatęs savo simfoniją miško tema pagaliau pasiekia taip išsvajotą šlovę. Apsvaigęs nuo liaupsių ir atsipalaidavęs jis neatsispiria aukštuomenės damų žavesiui ir išduoda Sofiją. Šis Mikalojaus nuotykis įsiutina Sofiją. Nelaiminga, įskaudinta ji grįžta į Vilnių. Čia ji vėl susitinka su Nikolajumi, kuris trokšta pasisavinti patinkančią moterį ir imasi planų ištremti disidentą dailininką M.K.Čiurlionį į Sibirą.

Filmą, kuris supina tikrus istorinius įvykius, lietuvių genijaus biografijos faktus, išgalvotas siužeto interpretacijas ir realius M.K.Čiurlionio paveikslus bei mintis, įgarsina nuostabios muzikinės kompozijos. Jas gyvai sugrojo pianistas Rokas Zubovas (Mikalojaus Konstantino Čiurlionio proanūkis), atlikęs pagrindinį vaidmenį šiame filme.

Britų režisieriaus sukurtas lietuviškas filmas visuose Lietuvos kino ekranuose jau nuo rugpjūčio 30 d.

Režisierius: Robertas Mullan'as

Vaidina: Rokas Zubovas, Marija Korenkaitė, Nikojalus Antonovas, Andrius Bialobžeskis, Vidas Petkevičius, Severija Janušauskaitė