N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.
Santa
Santa (2013)
Žanras: Drama, romantinis
Sukurta: Lietuva, Suomija
Platintojas: Meed films UAB
Kino teatruose nuo: 2014-01-31
Trukmė: 1h 30 min
Cenzas: N-13. 7-12 m. vaikams būtina suaugusiojo palyda.

Filmo „Santa“ veiksmas vyksta šių laikų Lietuvoje ir Suomijoje. Vieniša mama lietuvė Inga (akt. Sandra Daukšaitė), lyg nujausdama artėjančią nelaimę, nusprendžia išpildyti sūnaus Vinco (akt. Ovidijus Petravičius) svajonę. Kartu jie atvyksta į Laplandiją susipažinti su Kalėdų Seneliu. Juo dirbantis Jussi (akt. Tommi Korpela,) pamatęs Ingą, įsimyli.

Užsimezgęs romanas nepaiso sienų ir blaško įsimylėjėlius tarp dviejų pasaulių - Lietuvos ir Suomijos. Bet šiai meilei verta įveikti daugiau nei teritorines sienas: užklupusi nelaimė suaugusius priverčia mobilizuoti visas savo jėgas kovai su ja. Vincą bei jo motiną pamilęs Jussi atranda kelią į mažo berniuko pasaulį ir pradeda stebuklinės istorijos pasakojimą. Jis nukelia Vincą į militarizuotą pasaką, kurioje Kalėdų senelių divizija stoja į kovą už šviesą ir gėrį. Tuo tarpu Vinco mama stengiasi įveikti realaus pasaulio grėsmes.

Nors pati istorija yra dramatiška, o kartais netgi tragiška, joje apstu ironiškos mūsų kasdienybės pavyzdžių, aistringų meilės scenų, šypseną keliančių meistriškai Mariaus Ivaškevičiaus kurtų dialogų.

„Santa“ yra bendras Lietuvos ir Suomijos koprodiuserių darbas, tad didžioji dalis filmo scenų nufilmuotos kvapą gniaužiančioje Laplandijoje. Šiaurės pašvaistė, elnių kinkiniai, baltos sniego pusnys nepaliks žiūrovų abejingų. Filme gausu suomiškų tradicijų: pirtis ir maudynės sniege, važinėjimas elnių traukiamu kinkiniu.

Filme skamba pasaulinio garso atlikėjos „Chinawoman“ kūriniai bei suomiškos dainos, viena jų – gerai žinoma grupės „Lordi“ daina „Hard Rock Hallelujah“.

Pagrindinius vaidmenis filme atlieka aktorė ir televizijos laidų vedėja Sandra Daukšaitė-Petrulėnė, vaidinusi TV serialuose „Nekviesta meilė“, „Moterys meluoja geriau“, „Nemylimi“, „Svetimi“, Europos kino žvaigždė Tommi Korpela, Lietuvos žiūrovams matytas filme apie pasiutusį Kalėdų Senelį „Rare Exports Inc.“. Septinmetį Vincą vaidina kine debiutuojantis Ovidijus Petravičius.

Režisierius: Marius Ivaškevičius

Scenarijus: Marius Ivaškevičius

Prodiuseriai: Kęstutis Drazdauskas, Asta Valčiukaitė

Operatorius: Tuomo Hutri

Vaidina: Sandra Daukšaitė-Petrulėnė, Tommi Korpela, Ovidijus Petravičius ir kt.