Viena diena
One Day (2011)
Žanras: Drama, romantinis
Sukurta: Didžioji Britanija
Platintojas: AcmeFilm
Kino teatruose nuo: 2011-11-04
Trukmė: 1h 47 min
Cenzas: zzz_N/A

Nemirštamų filmų "Italų kalbos pradžiamokslis", "Vilburas nori nusižudyti" ir "Išsilavinimas" autorė Lone Scherfig iš Danijos kviečia į autentišką romantiškų pasimatymų ritualą. Visos ir Visi, kas mylėjo, kvietė į pasimatymus, nešė namo kvapnias gėles, skubėjo susitikti su širdžiai artimais draugais ar ieškojo savojo princo XX amžiaus pabaigoje, per dvi valandas pajaus garantuotą, šviežią ir stilingą nostalgijos pliūpsnį.

Rašytojas Davidas Nicholsas populiarumų stebinančią knygą pavertė romantišku scenarijumi apie du jaunus žmones, kurie susitinka kiekvienais metais tą pačią konkrečią vasaros dieną.

Neįpareigojantis vienos nakties nuotykis Edinburgo Universiteto studentus Emą (aktorė Anne Hathaway) ir Deksterį (aktorius Jimas Sturgessas) sujungė į nuoširdžią draugystę. Jie pirmą kartą susitiko 1988 m. liepos 15 d. per išleistuvių vakarą ir artimai padraugavo iki ryto. Prabudę su pirmais saulės spinduliais jie vėl grįžo į savo asmeninius gyvenimus, bet išsiskyrė tik laikinai.

Ema susitarė su Deksteriu pasimatyti lygiai po metų, t.y. pratęsti draugystę platoniškai. Nesvarbu kuriame pasaulio taške ir nesvarbu su kokia nuotaika, bet liepos 15 d. jie privalo rasti laiko pasimatymui.

Savotišku žaidimu prasidėję santykiai išsivystė į prisirišimą ir akimirkos ilgesį, kai per vieną dieną geram, suprantančiam ir gebančiam išklausyti draugui galima išsipasakoti apie dvylikos mėnesių pasiekimus ir nesėkmes, vedybas ir skyrybas, mylimus draugus ir trukdančius priešus, svajones ir pralaimėjimus, naujus tikslus ateičiai ir nepavykusius bandymus, meiles ir neapykantas, praleistas galimybes ir pasiryžimus radikaliems pokyčiams.

Nuoširdi, energinga, simpatinga, žodžio kišenėje neieškanti ir šukuosenas keičianti Ema tikslingai siekia tapti rašytoja, o turtingas, išlepintas, turtingas ir su rūpestinga mama nesutariantis Deksteris mėgina daryti karjerą muzikinio kanalo "MTV" pokalbių šou vedėjo pareigose.

Jie geranoriškai konsultuoja vienas kitą, šmaikščiai kritikuoja gyvenimo būdus, dalijasi nugyventa patirtimi, neslepia prastų nuojautų ir įspėja apie galimus nusivylimus, kad net patys nepastebi, kaip mikliai jų vienadieniai ir platoniški pasimatymų ritualai užsitęsia 22 metus.

Edinburgas, Londonas, Paryžius, Niujorkas, bet koks kitas miestas ar adresas. Lemtingąją liepos 15 dieną Ema ir Deksteris leidžia kartu, kad ir kas benutiktų.

Nenuspėjamas gyvenimas sparčiai keičiasi, o negailestingas likimas visuomet mėgsta įkišti savo trigrašį. Žmonės ieško savosios laimės kažkur toli, kai dažniausiai ji laukia visai šalia prie durų. Bet susigrąžinti praleistas galimybes ir užsitikrinti naują pasitikėjimą būna ženkliai sunkiau, nes tikra meilė laukia tik vieną dieną. Galbūt jau kitą dieną ji išeina...

Režisierius: Lone Scherfig

Scenarijaus autorius: David Nichols

Kompozitorius: Rachel Portman

Aktoriai: Anne Hathaway, Jim Sturgess, Rafe Spall, Patricia Clarkson, Ken Stott ir kt.