SCAN: R
SCAN: R (2009)
Žanras: Drama
Sukurta: Danija
Platintojas: Scanorama
Kino teatruose nuo: 2010-11-11
Trukmė: 1h 35 min
Cenzas: zzz_N/A

NAUJIENOS IŠ ŠIAURĖS

Kas tie mes, bliamba? Nėra jokio mes.

Kalinys R pristatomas į griežčiausią Danijos kalėjimą. Iš jo vardo belikęs skaičius, raidė, jis tik dar vienas kalinys. Kalėjimas – tai taisyklių, garbės ir skolų pasaulis. Pasaulis, kuriame grotos dengia langus ir kraują ant žemės. R patalpinamas į patį baisiausią skyrių. Čia jis turi prisitaikyti prie negailestingos sistemos, išmokti laviruoti ir kovoti, kad išliktų.

„Mes nenorėjome sukurti dar vieno filmo apie kalėjimą. Nenorėjome pavaizduoti kalinių, tarsi jie būtų herojai, stengėmės išvengto šio žanro klišių ir kuo tikroviškiau papasakoti tai, kas vyksta už tų sienų. Kalėjime yra taisyklė – prieš atidarant vienas duris, kitos turi būti uždarytos. Šią sistemą mes pritaikėme ir filme, tai diktuoja pasakojimo ritmą. Paprastas metodas – scena keičia sceną, vienos durys užsidaro, kitos atsiveria, ir tai mums leidžia pažvelgti į gyvenimo kalėjime esmę“, – apie filmą sakė režisieriai Michaelis Noeris ir Tobiasas Lindholmas.

Apdovanojimai – Geteborgo kino festivalis – geriausias filmas

Režisieriai Michael Noer, Tobias Lindholm

Scenarijus Michael Noer, Tobias Lindholm

Operatorius Magnus Nordenhof Jønck

Montažas Adam Nielsen

Vaidina Pilou Asbæk, Dulfikar Al-Jabouri, Roland Møller

Režisierių duetas – Michaelis Noeris ir Tobiasas Lindholmas – baigė Nacionalinę Danijos kino akademiją: pirmasis dokumentinio kino režisūrą, antrasis – scenarijaus rašymo studijas. Drauge pradėjo dirbti 2006 metais, kurdami trumpametražį filmą „Havajai“. Jie kartu debiutavo ilgametražiu vaidybiniu filmu „R“, kurio scenarijų rašė abu.

Michaelis Noeris yra sukūręs keletą dokumentinių filmų, kurie buvo apdovanoti įvairiuose festivaliuose. „Vesterbro“ buvo rodytas keliuose tarptautiniuose kino festivaliuose, tarp jų – „CPH:DOX“. Jo naujausias dokumentinis filmas taip pat dalyvavo šio festivalio konkursinėje programoje.

Tobiasas Lindholmas rašė scenarijus televizijos serialams „Vasara“ ir „Borgenas“ bei prisidėjo prie naujausio Thomo Vinterbergo filmo „Submarino“ scenarijaus. Scenaristas toliau bendradarbiauja su šiuo režisieriumi prie naujausio jo filmo.

Originalo kalba – danų

Titrai – lietuvių