Kino minos 2005
Kino minos 2005 (2005)
Žanras: Nenurodyta
Sukurta: Įvairus
Platintojas: Kino minos
Kino teatruose nuo: 2005-11-25
Trukmė: 1h 30 min
Cenzas: zzz_N/A

“KINO MINOS’05” pristato palankaus kino kritikų ir kino profesionalų dėmesio sulaukusius filmus “Pakeisk plokštelę” (režisierė Kristina Buožytė), “Lietuviškos grožybės” (rež. Simonas Aškelavičius), “Painiava” (rež. Vytautas Dambrauskas), “Giminės bruožas” (rež. Silvija Vilkaitė) ir “Vilkas” (rež. Ričardas Matačius). Nors filmai dalyvauja festivaliuose užsienyje, “KINO MINOS” taps oficialia filmų premjera Lietuvoje.

Vytauto Dambrausko „Painiavą“ galima vadinti lietuvišku trileriu, kuriame pagrindinį vaidmenį atlieka „Keistuolių teatro" aktorius Andrius Kaniava. Įsimintiną, nors ir epizodišką vaidmenį filme sukūrė televizijos žvaigždė Algis Ramanauskas - Greitai. „Painiavoje“ pasakojama apie rašytoją, kuris parašo knygą, kurioje – detalus planas, kaip nužudyti prezidentą. Galiausiai pats rašytojas apkaltinamas pasikėsinimu nužudyti ir painiava prasideda. „Filmu bandoma atskleisti ironišką požiūrį į politines Lietuvos peripetijas, vykstančias visų Lietuvos žmonių akivaizdoje", - sako „Painiavos“ režisierius V. Dambrauskas.



Jauno režisieriaus Ričardo Matačiaus „Vilką“ kino kritikas S. Valiulis apibūdina kaip „magišką realizmą“, tačiau filme netrūksta ironijos. Filme svarbi vieta – bažnyčia, kurioje yra ir kunigas ir rūkanti panelė. Filme pasakojama apie kiekviename iš mūsų tūnančią antrąją pusę, mažą vilkiuką, kurį mes stengiamės prisijaukinti. Tačiau pasirinktas gyvenimo kelias, ir nustatytos gyvenimo normos verčia galvoti, kad tik žmogus rinktis negali, kad yra tik viena gyvenimo versija ir jos neįmanoma pakeisti.



Silvijos Vilkaitės filmas „Giminės bruožas“ lyg chameleonas keičia savo spalvą. Jumoro nestokojantis filmas gali būti suprastas ir kaip ironiška komedija, ir kaip rimta drama. Čia pasakojama jaunos moters istorija. Ji niekada nėra mačiusi savo tėvo ir vieną diena sužino, kad tėvas mirė. Ji nutaria važiuoti į laidotuves, tačiau nežino, kaip bus sutikta.



Kristinos Buožytės filmas „Pakeisk plokštelę“ šiais metais surengtame tarptautiniame renginyje “Vasaros media studija” laimėjo prizą už geriausios marketingo strategijos sukūrimą. Tai vienas iš nedaugelio lietuviškų darbų, kuriame į mūsų kasdienybę ir realybę pažvelgta su jumoru. „Pagal smagumą žaidimuose su tikrais ir netikrais vyrais patiko K.Buožytės filmas "Pakeisk plokštelę". Ilgai spėliojau iš kokio filmo greta tikrų vyrų, kurie nuolat meilikauja su dailia vieniše iš parduotuvės (aktorė Aldona Bendoriūtė) yra tas trečiasis, kuris galų gale, kaip Pedro Almadovaro kine sumažėja ir artėja į tarpukojį”, - vertindamas studentų darbus teigė kino kritikas Skirmantas Valiulis.



Simono Aškelavičiaus komedijoje „Lietuviškos grožybės“ tris pagrindinius filmo herojus suvaidino Leonardas Pobedonoscovas (teisės studentas Vytas), Ramūnas Cicėnas (geodeziją studijuojantis Adomas) ir Giedrius Savickas (kino režisūros studentas Juozas). „Lietuviškų grožybių siužetas atspindi nūdienos aktualijas. Tai – pasakojamas apie tris studentus, svajojančius ištrūkti į Jungtines Amerikos Valstijas – rojų žemėje. Išradingai ir juokingai siekdami savo tikslo (repeticijos garaže įkurtoje JAV „ambasadoje“, padieniai vaikinų darbai „McDonalds“ restorane, statybose ir kt.), jie įsipainioja į kriminalinę istoriją ir atranda rojų ne kitoje Atlanto pusėje, o Lietuvoje – penkis kilometrus nuo Ignalinos nutolusiame Rojaus kaime.

Visi kino festivalyje rodomi filmai turi bendrą bruožą – ironiją. Anot kino profesionalų, tai rodo, jog į Lietuvos kiną ateina naujoji karta. Tradiciniu ketinantis tapti festivalis „KINO MINOS’05“ galbūt ir parodys, kur suka naujieji Lietuvos kino talentai.