KP: Rimtas vyrukas
KP: Serious Man, A (2009)
Žanras: (none)
Sukurta: JAV
Platintojas: Kino pavasaris
Kino teatruose nuo: 2010-03-18
Trukmė: 1h 46 min
Cenzas: zzz_N/A

2-iems "Oskarams" nominuotoje ir JAV kino kritikų geriausiu brolių Coenų filmu tituluojamoje provokuojančioje absurdo komedijoje vaidina kino žiūrovams mažai žinomi aktoriai, kuriuos režisieriai atrado žydų teatro scenoje.

Filmo veiksmas nukelia į 1967 m., į Joelio ir Ethano gimtojo Mineapolio priemiestį. Sąžiningas žydų koledžo dėstytojas fizikos profesorius Laris Gopnikas nori būti traktuojamas rimtai, tačiau kiekviename žingsnyje susiduria su nepagarba. Namuose neklaužados vaikai be jokios sąžinės graužaties ima dolerius iš piniginės, o žmona erzina įkyriai mosuodama skyrybų pareiškimu priešais nosį. Moteris įsimylėjo hipiams prijaučiantį šeimos draugą Sy Ablemaną. Darbe pikti studentai grasina sugriauti jo reputaciją, užsiiminėdami cinišku šantažu ir rašydami anoniminius laiškus. Papildomų problemų sukelia ginklu terorizuojantis kuoktelėjęs kaimynas, seksualiai nepasotinama kito kaimyno žmona ir bedarbis tinginys, idiotas brolis, kuris užima šeimos sofą ir niekur nesiruošia išeiti. Lariui tenka kraustytis gyventi į motelį. Norėdamas neprarasti sveikos nuovokos ir psichologinės pusiausvyros jis bando pasimatyti su išmintinguoju Rabinu Nachtneriu. Tačiau nuolat išsisukinėjantį ir užimtą dvasinį bendruomenės lyderį ne taip jau lengva pagauti.

Režisieriai / Directors Joel Coen, Ethan Coen

Scenarijaus autoriai / Screenplay Joel Coen, Ethan Coen

Aktoriai / Cast Michael Stuhlbarg, Richard Kind, Fred Melamed, Sari Lennick, Adam Arkin, George Wyner

Operatorius / Cinematographer Roger Deakins

Dialogai / Dialogues Anglų, hebrajų, žydų / English, Hebrew, Yiddish

Subtitrai / Subtitles Lietuvių / Lithuanian

Joel Coen, Ethan Coen

Jie broliškai pasidalija darbus filmavimo aikštelėje. Jie rašo scenarijus dviese. Ethanas dažniausiai atlieka prodiuserio funkcijas ir leidžia režisuoti Joeliui. Jie patys montuoja savo filmus ir šiam reikalui yra sugalvoję Rodericko Joneso pseudonimą. Kino virtuvės užkulisius broliai pažino dirbdami Samo Raimi asistentais siaubo trileriuose. 1984 m. rudenį Toronte startavęs jų debiutinis filmas "Paprastas kraujas" laimėjo didįjį žiuri prizą Sandanso kino festivalyje. 1991 m. kriminalinis retro trileris "Bartonas Finkas" buvo apdovanotas "Auksinės palmės šakele" Kanuose, o už geriausią režisūrą apdovanotas trileris "Fargo" pirmą kartą nutiesė kelią į "Oskarų" ceremoniją ir jie iškėlė auksinę statulėlę už geriausią scenarijų. 2001 m. kriminalinė drama "Žmogus, kurio nebuvo" vėl buvo premijuota Kanuose už geriausią režisūrą, o 2007 m. vesterniškas trileris "Šioje šalyje nėra vietos senukams" gavo net 3 "Oskarus".