Pranaši pozicija
Vantage Point (2008)
Žanras: Kriminalinis veiksmo filmas
Sukurta: JAV
Platintojas: AcmeFilm
Kino teatruose nuo: 2008-04-04
Trukmė: 1h 30 min
Cenzas: zzz_N/A

Kas yra objektyvumas? Faktai, pateikti be subjektyvios nuomonės ir komentarų ar daug skirtingų požiūrių ir pozicijų? Ar žiūrėdami žinias, niekada neabejojate jų objektyvumu?

Suvešėjęs terorizmas priverčia pasaulio lyderius imtis rimtų atsakomųjų priemonių. Įvairių šalių vadovai susirenka istoriniame Salamankos mieste, Ispanijoje, pasirašyti JAV prezidento (akt. William Hurt) inicijuotą tarptautinę antiteroristinę sutartį. Visas pasaulis, užgniaužęs kvapą laukia viršūnių susitikimo.

Tačiau pasaulio vadovus stebi ne vien taikos ir ramybės ištroškusiųjų akys. Ir jie čia atėjo tikrai ne tam, kad pagerbtų valstybių vadovus ir pasidžiaugtų pasaulio vienybe taikos vardan. Ne visiems parankūs išblėsę karo židiniai, ne visi gali susitaikyti su tuo, jog terorizmas pralaimi. Jie padarytų bet ką, kad tik tęstųsi konfliktai karštosiose pasaulio zonose. Jie nesibodi jokiomis priemonėmis ir nebijo jokių aukų. Tačiau blogiausia tai, jog jie slepiasi tarp mūsų...

Iškilminga susitikimo atidarymo ceremonija tampa teroristinio išpuolio arena. Nuaidi du šūviai, JAV prezidentas suklumpa ir aikštėje kyla panika. Dar nespėjusią atsikvošėti minią apkurtina sprogimų banga. Išpuolis trenkia lyg žaibas iš giedro dangaus... Tačiau taip pasirodyti gali tik paprastam iškilmių stebėtojui, žioplinėjančiam turistui arba pažiūrėti į "svarbius dėdes" su mama atklydusiai mažylei. Ne visiems išpuolis buvo toks netikėtas. Kažkas vis dėlto jį numatė, kai kas jam ruošėsi ir įvykdė. Kažkas, pasislėpęs minioj, stebėjo, kad viskas pavyktų ir nekiltų jokių nesklandumų.

Tik kur tas nematomas priešas tūnojo? Gal jis stovėjo visai šalia jūsų, kol jūs filmavote istorinį vadovų susitikimą savo vaikams? O gal slėpėsi už kameros Reksos Bruks (akt. Sigourney Weaver) žinių komandoje ir filmavo tai, ko niekas daugiau nepastebėjo? Vertėtų peržiūrėti ir žinių komandos nufilmuotą medžiagą - galbūt jiems pavyko užfiksuoti ką nors svarbaus.

Galbūt derėtų atidžiau pasidomėti Slaptosios Tarnybos agentais Kentu Teiloru (akt. Matthew Fox) ir Tomu Barnsu (akt. Dennis Quaid), atsakingais už JAV prezidento saugumą? Ar Tomas Barnsas tikrai tinkamas prezidento apsaugai? Jis neseniai grįžo į tarnybą po sunkios traumos. Galbūt jam derėtų dar pailsėti prieš stojant į tarnybą: akivaizdu, kad jis nepastebėjo prezidentui gresiančio pavojaus. O kur tuo metu buvo Kentas Teiloras? Ir kur jis dingo po pasikėsinimo į prezidentą?

O kur taip karštligiškai skuba Salamankos mero apsaugos darbuotojas Enrikė (akt. Eduardo Noriega)? Gal jis vienas iš teroristų ar tiesiog laiko savo pareiga bent vieną iš jų sučiupti? Galbūt jis netgi žino, ką jis vejasi?..

"Pranaši pozicija" - režisieriaus Pete Travis meistriškai sukurta dėlionė, priversianti jus pamankštinti smegenis. Tai žvilgsnis į tą patį įvykį aštuonių skirtingų žmonių akimis: žurnalistų, turistų, apsaugos darbuotojų, teroristų... Tik kas iš jų yra kas? Pabandykite susigaudyti patys.