Edith Piaf. Rožinis gyvenimas
LA VIE EN ROSE (2007)
Žanras: Biografinis
Sukurta: Prancūzija
Platintojas: AcmeFilm
Kino teatruose nuo: 2007-08-10
Trukmė: 2h 20 min
Cenzas: zzz_N/A

Ji buvo gatvės dainininkės ir cirko akrobato duktė. Ji liko viena, kai mama ir tėtis vieną dieną šaltakraujiškai išsiskyrė ir dingo be žinios. Ji gyveno savo močiutės viešnamyje Normandijoje. Vaikystėje ji išgyveno daugybę įvairiausių ligų ir buvo trumpam akakusi bei praradusi klausą. Ji tvirtino, kad išgijo tik palaiminta šv. Teresės, kurios šventyklą aplankė kartu su geraširdėmis globėjomis prostitutėmis. Ją įsivaikino viena prostitutė Titine (akt. Emmanuelle Seigner), kol netikėtai pasirodęs tėvas pasigrobė mergaitė ir privertė sunkiai dirbti. Ji girdėjo daugybė gražių dainų, kurias nuolat niūnuodavo mama ir pamotė prostitutė.

Kai tėvo organizuojamo kuklaus varjetė reikalai pakrypo prasta linkme, tai jis kreipėsi į dukterį su prašymu, "Daryk ką nors". Ji dievišku balsu užtraukė "Marselietę". Taip gimė dainininkės Edith Piaf legenda.

Piaf. Prancūzų kalboje šis žodis reiškia "žvirblis", t.y. tą patį, ką garsaus Karibų pirato Džeko pavardė. Jau karjeros pradžioje pirmasis prodiuseris Louisas Leplee (akt. Gerardas Depardieu) sugalvojo jai būtent tokią pravardę ir pradėjo pakrikštyjo "Žvirbliu", nes tikrasis pradedančios dainininkės vardas Edith Giovanna Gasson visiškai netiko scenai. Vos po kelių koncertų apie Edith kalbėjo visa Prancūzija, o į pasirodymus susirinkdavo minios žmonių. Arogantiškasis, bet rūpestingas naktinio klubo savininkas Louisas Leplee nespėjo pasipelnyti iš savo didžiausio atradimo, nes mįslingomis aplinkybėmis buvo nušautas. Viena iš brutualaus nusikaltimo įtariamųjų buvo laikoma Edith Piaf, bet įkalčių nesuradę tyrėjai netrukus ją išteisino ir apkaltino vyriškio turtus pasigrobti siekusią meilužę.

Tai buvo elinis tragiškas smūgis trumpame dainininkės gyvenime. Likimas jai nepagailėjo negailestingų išbandymų, kuriuos Edith didvyriškai atlaikė. Jos ūgis tesiekė 147 cm, todėl daininkei greitai prikibo nauja patobulinta pravardė "Mažasis žvirblis".

Edith Piaf užaugo garsiausia ir mėgstamiausia prancūziškos estrados dainininke, kuriai plojo kone visas pasaulis. Jos dainos iki šiol yra laikomos XX amžiaus muzikiniu palikimu. Ji pagrįstai įvardyjama Prancūzijos legenda. Ji visuomet stengėsi būti moderni. Ji iki šiol sugeba sujaudinti jaunąją kartą savo dainomis.

Tačiau populiari atlikėja nuolat patekdavo į publikos akiratį ne tik dėl melodingų dainų, bet dėl ekscentriško elgesio, pomėgio alkoholiui, keisčiausių užgaidų ir nesibaigiančių meilės romanų. Jos meilužiais yra buvę dainininkas Yvesas Montandas ir bokso čempionas Marcelis Cerdanas (akt. Jeanas-Pierre'as Martinsas). Ji visą laiką daug gerdavo ir galiausiai įprato vartoti morfijų, kuriuo stengėsi malšinti nepakeliamą skausmą ir nuslopinti sparčiai besivystantį kūno reumatą. Per dieną jai prireikdavo net 10 injekcijų, kad galėtų pastovėti ant kojų ir nesužlugdyti suplanuoto pasirodymo.

Ji pralaimėjo lemtingą kovą vėžiui ir mirė sulaukusi vos 47-erių tą pačią dieną, kai šį pasaulį paliko geras dainininkės draugas Jeanas Cocteau. Edith Piaf buvo palaidota legendinėse Paryžiaus kapinėse "Pere Lachaise", bet visam laikui išliko ją dievinusių žmonių širdyse.

Režisierius Olivier Dahanas ("Purpurinės upės 2: pasirinko netradicinį žinomos personos biografijos atpasakojimo metodą, nes norėjo parodyti legendinės dainininkės portretą. Muzikiniuose ir reklaminiuose klipuose patirties pasisėmęs kino kūrėjas sudėliojo įvairius Edith Piaf gyvenimo epizodus ne chronologine tvarka, o prodiuseriai sugebėjo susitarti dėl dainininkės balsu atliekamų dainų panaudojimo garso takelyje. Prahoje, Paryžiuje ir Kalifornijoje nufilmuota muzikinė drama atskleidžia duobėtą atlikėjos kelią nuo dainavimo gatvėse ir šlovingojo triumfo koncertinėse salėse. Ekrane pamatysite charizmatišką, egoistišką, ekscentrišką ir jausmingą asmenybę, kuriai gyvenimas nepagailėjo sudėtingų išbandymų.

Kūrinys tapo neabejotinu žaviosios prancūzaitės Marion Cotillard benefisu. Likus mėnesiui iki filmavimo pradžios aktorė pradėjo kalbėti ne savo balsu ir praktikavo specifinę vaikščiojimo manierą, kad geriau įprastų prie vaidmens, o po to dar kelių savaičių prireikė sugrįžimui į normalų gyvenimą. Lietuvos žiūrovams puikiai žinomoje veiksmo trilogijoje "Taksi" išgarsėjusi mergina sėkmingai pradėjo karjerą Holivude, kur jai pirmąjį krikštą suteikė Timas Burtonas ("Mano gyvenimo žuvis"), o vėliau jos grožiui neatsispyrė seras Ridley Scottas ("Geri metai"). Naujausias Marion Cotillard vaidmuo susilaukė visuomenėje pripažintų kritikų simpatijų, o Sietlo kino festivalio lankytojai nepagailėjo jai žiūrovų simpatijų prizo. Puikiai užsirekomendavusios prancūzų aktorės pavardė jau įrašyta į pretendenčių "Oskarui" ir "Auksiniam gaubliui" išplėstinį sąrašą. Marion Cotillard įkūnyja legendinę dainininkę Edith Piaf nuo 19-os iki 47-erių metų, o daugelyje scenų slepia savo tikrąjį veidą po devyniais grimo sluoksniais ir pačiais įvairiausiais perukais.

Nuo rugpjūčio 10-osios Lietuvos kino ekranus nutvieks muzikos pasaulio legendos Edith Piaf gyvenimo melodramatiškos peripetijos ir pasklis puikiai žinomų melodijų garsas. Tikrai išgirsite kultinę "Non je ne regrette rien" (Ne, aš nesigailiu nieko) ir daugelį kitų įsimintinų dainų.