Goja
Goya's Ghosts (2007)
Žanras: Istorinė drama
Sukurta: Ispanija
Platintojas: AcmeFilm
Kino teatruose nuo: 2007-06-22
Trukmė: 1h 57 min
Cenzas: zzz_N/A

Režisierius: Miloš Forman.

Aktoriai: Javier Bardem, Natalie Portman, Stellan Skarsgard, Randy Quaid, Jose Luis Gomez, Michael Lonsdale, Blanca Portillo.

Scenarijaus autorius: Jean-Claude Carriere ir Miloš Forman.

Operatorius: Javier Aguirresarobe.

Kompozitoriai: Varhan Bauer ir Jose Nieto.



Dvejais "Oskarais" ir trejais "Auksiniais gaubliais" apdovanotas" didysis meistras sugįžta po 7 metų pertraukos! Nepamirštamus kultinius kino kūrinius "Skrydis virš gegutės lizdo", "Amadėjus", "Visuomenė prieš Larį Flintą", "Žmogus mėnulyje" mums padovanojęs čekų kilmės režisierius Milošas Formanas kviečia įvertinti naujausią filmą.

Pasitelkęs į pagalbą legendinio režisieriaus Luiso Bunuelio ištikimąjį bičiulį scenaristą Jeaną-Paulą Carriere ir vieną iš geriausių Europos operatorių Javierą Aguirresarobe ("Jūros gelmėse", "Kiti", "Pasikalbėk su manimi") jis mėgina papasakoti Ispanijos istoriją garsaus dailininko Francisco Goya gyvavimo laikais. Tuomet šalį buvo apraizgę korupcijos skandalai, šnipinėjimo voratinkliai, religinės baimės, inkvizicijos siaubai, desperatiškos raganų medžioklės, melo, godumo ir pavydo liūnai. Ispanijos gyventojai kiekvieną rytą atsibusdavo kupini baimės ir nežinios, nes bet kurią akimirką galėjo sulaukti kraupios išdavystės ir žiaurių kankinimų. Ispanijoje vis daugėjo problematiškų nesusipratimų, todėl chaoso apimta šalis pavojinga priartėjo prie revoliucijos ir pilietinio karo slenksčio.

Francisco Goya įdėmiai stebi visą šį skausmingą procesą ir prieš savo norą atsidūrė pačiame įvykių centre. Jis yra laikomas gerbiamiausiu Karaliaus Carloso IV-ojo rūmų dailininku ir mielai tenkina įvairių ponų įgeidžius, tačiau tuo pačiu metu mėgaujasi populiarumu ir aštriomis karikatūromis išjuokia šalies visuomenę bei valdžią. Liūdnai pagarsėjusi Ispanijos inkvizicija jau senokai būtų supančiojusi savo grandinėmis ir užkankinusi nerimstantį šmaikštųjį kritiką, tačiau Francisco Goya ramybę saugo aukštas pareigas užimantys asmenys ir net kai kurie įtakingi Bažnyčios atstovai.

Filmo veiksmas prasideda 1792-siais, kai Ispanija tikrai nebuvo pati idealiausia pasaulio valstybė protestams prieš galingąją Bažnyčią. Tuo metu žiaurumu ir negailestingumu pagarsėję inkvizitoriai sugeba iškvosti reikiamą prisipažinimą tiek iš tikrų nusidėjelių, tiek iš niekuo nekaltų žmonių. Jų išrasta kankinimo procedūra, pakrikštyta "Klausimu", duoda ypač veiksmingų rezultatų, kai tariamai prasikaltusio piliečio rankos surišamos už nugaros ir iškeliamos į viršų su specialiu mediniu mechanizmu, kad keletą minučių laikytų visą kūno svorį. Toks fizinis išbandymas sukelia pakankamai didelį skausmą, kad net tikintis žmogus galėtų atsisakyti Dievo ir prisipažinti esantis beždžione.

Francisco Goya (akt. Stellanas Skarsgaardas) iš visų jėgų mėgina išbalansuoti tarp dviejų susipriešinusių pasaulių ir surasti sau tinkamą vietą. Dailininkas piešia jį nuolat užtariančio Inkvizicijos lyderio Brolio Lorenzo (akt. Javieras Bardemas) portretus ir nebijo viešai pašiepti mylymuosius tautiečius už blogus įpročius bei keistas manieras. Inkvizicijos generolui (akt. Michaelas Lonsdale'as) jau senokai įgriso populiariaus menininko elgesys, bet nuo garantuoto suėmimo jį saugo draugiški ryšiai su Karaliumi Carlosu IV-uoju (akt. Randy Quaidas) ir Karaliene Maria Luisa (akt. Blanca Portillo).

Brolis Lorenzo taip pat nenori taikyti žiaurių kankinimo priemonių neužsičiaupiančiam aštrialiežuviam bičiuliui, bet įsako savo pavaldiniams žymiai griežčiau kontroliuoti paprastų žmonių elgesį viešose vietose. Viena iš pirmųjų Inkvizijos aukų tampa turtuolių šeimoje užaugusi gražuolė Ines (akt. Natalie Portman), kuri netinkamu metu atsiduria netinkamoje vietoje. Ji tiesiog atsisako suvalgyti mažoje smuklėje patiektą iškeptą paršiuką dėl blogo skonio ir prasto serviravimo. Tačiau šią situaciją akylai stebėjusiems dviems kunigams užteko išmonės padaryti išvadą, kad Ines simpatizuoja žydams, išpažįsta Judaizmą ir praktikuoja uždraustus ritualus.

Suimta mergina uždaroma Bažnyčios požemiuose įrengtame kalėjime, kuriame ji susiduria su negailestinguoju Broliu Lorenzo ir išbando skausmingąjį "Klausimą". Sužinojęs apie dukters bėdą turtingas pirklys Tomas Bilbatua (akt. Jose Luisas Gomezas) paprašo šeimos draugo Francisco Goya'os pagalbos. Dailininkas taip pat nėra abejingas žaviajai ir seksualiajai mūzai Ines, kuri dažnai svečiuodavosi jo namuose ir pozuodavo paveikslams. Jis ryžtasi rimtai pasikalbėti su valdžios siekiančiu kunigu Lorenzo ir išsireikalauti, kad mergina būtų kuo greičiau paleista į laisvę.

Tačiau nepaprasta vakarienė Tomo namuose kardinaliai pakeičia didelę paslaptį slepiančio Lorenzo religinius įsitikinimus. Mėgindamas ieškoti teisybės jis sulaukia Ispanijos Bažnyčios nemalonės ir ištrėmimo iš šalies. Kunigo sutaną nusimetęs vyras pabėga į Prancūziją ir savanoriškai įstoja į Napoleono kariuomenės gretas, kad po 15 metų sugrįžtų į gimtinę ir atkeršytų jį išdavusiems buvusiems kolegoms iš Ispanijos Inkvizicijos.

Lorenzo sutinka neatpažįstamai pasikeitusį Francisco Goya, kuris jau prarado klausą, atsidūrė ant beprotybės ribos ir tapo panašus į savo vaiduoklį, bet įgijo didžiausią kūrybinį įkvėpimą. Dailininkui tenka milžiniška atsakomybė globoti gražiausius jaunystės metus kalėjime praleidusią ir psichologiškai nukantintą Ines, kurią iš Inkvizicijos pinklių išlaisvina prancūzai. Merginos kančią dar labiau padidina žinia apie neaiškiomis aplinkybėmis žiauriai išžudytą šeimą. Ji lieka vienut viena ir gali pasitikėti tik senuoju Goya, kuriam prasitaria apie Bažnyčios kalėjime patirtą išprievartavimą, skausmingą gimdymą ir atimtą dukrelę.

Svarbūs, skandalingi ir intriguojantys Ispanijos istorijos įvykiai didžiojo dailininko Francisco Goya akimis Lietuvos kino teatruose jau birželį!