Regėjimo pojūtis
Sensation of Sight, The (2006)
Žanras: Drama
Sukurta: JAV
Platintojas: Kino pavasaris
Kino teatruose nuo: 2007-03-22
Trukmė: 2h 14 min
Cenzas: zzz_N/A

Mūsų gyvenimas yra kupinas neatsakytų klausimų ir netgi patys didžiausi mąstytojai ne visuomet randa tikslius atsakymus. Nuo pat mažens esame įpratę klausti "Kodėl?“

Iki šiol nežinomo amerikiečių režisieriaus Aarono J.Wiederspahno filmas kupinas filosofinių minčių, sukrečiančių epizodų, reikšmingų smulkmenų ir paslėptų užuominų ir, žinoma, klausimų „Kodėl?“ .

Realybės ir sapno erdvėse vykstančioje poetinėje dramoje pasakojama apie vidutinio amžiaus krizę išgyvenantį vyriškį, kuris mėgina pardavinėti enciklopedijas, nori išbristi iš depresijos ir ieško jo gyvenime įvykusios tragedijos priežasčių.

Anglų kalbos mokytojas Finnas jaučiasi vienišas ir atsakingas už vieno studento savižudybę. Už tai, kad nesugebėjo apsaugoti jo akivaizdoje nusišovusio jaunuolio, vyriškis kaltina tik save. Bėgdamas nuo liūdnos praeities ir blogų prisiminimų, mokytojas ryžtasi pakeisti rutina tapusį gyvenimą. Finnas išeina iš darbo, atsiriboja nuo šeimos, nuo ryto iki vakaro tamposi paskui save vėžimėlį su enciklopedijomis ir stengiasi parduoti bent po vieną knygą per dieną miestelio gyventojams bei atsitiktiniams praeiviams. Didvyriškai kęsdamas bemieges naktis ir dienas, Finnas tikisi surasti atsakymus į labiausiai kankinančius klausimus ir nuraminti savo sielą.

Kukliomis lėšomis vos per 18 dienų nepriklausomo kino studijoje nufilmuotos dramos pasaulinė premjera įvyko 2006-ųjų San Sebastjano kino festivalio programoje "Nauji režisieriai". Mieste pasklidus pirmiesiems atsiliepimams apie ypatingą filmą, baskų krašto kinomanai ir svečiai iš kitų šalių akimirksniu išgraibstė bilietus į visus jo seansus, kurie vyko sausakimšai užpildytose salėse. Po filmo režisieriui Aaronui J.Wiederspahnui ir aktoriui Ianui Somerhalderiui (jis išgarsėjo ir kaip TV serialo "Dingę" komandos narys) tekdavo atsakinėti į daugybę klausimų, kurie dažniausiai prasidėdavo žodžiu "kodėl".

Pagrindinį vienišo ir nuoširdaus mokytojo vaidmenį atliekantis Davidas Strathairnas nusipelno didžiulio įvertinimo ir pagarbos. Jis yra vienas iš labiausiai gerbiamų Amerikos kino ir teatro aktorių, kuris sukūrė vaidmenis daugiau nei 70-tyje filmų. Lietuvos žiūrovai tikrai turėtų prisiminti iš TV serialo "Sopranai", kriminalinės dramos "Los Andželas slaptai" su Russellu Crowe'u, trilerio "Firma" su Tomu Cruise'u, dramatiško trilerio "Laukinė upė" su Meryl Streep, veiksmo komedijos "Rafinuoti vagys" su Robertu Redfordu ir politinės dramos "Labanakt ir sėkmės". Už nepamirštamą vaidmenį George‘o Clooney režisuotame filme Davidas Strathairnas buvo apdovanotas 2005-ųjų Venecijos kino festivalio "Volpi" taure ir nominuotas "Oskaro" premijai.