Patikimas piemuo
Good Shepherd, The (2006)
Žanras: Trileris / Drama
Sukurta: Universal Pictures
Platintojas: AcmeFilm
Kino teatruose nuo: 2007-03-16
Trukmė: 2h 47 min
Cenzas: zzz_N/A

Po šešerių metų pertraukos į režisieriaus kėdę atsisėdęs kultinis amerikiečių aktorius Robertas de Niro įgyvendino didžiausią savo svajonę ir sukūrė įtampos kupiną filmą apie Centrinės Žvalgybos Valdybos (CŽV) susikūrimą Amerikoje. Šaltojo karo metu jos tikslas buvo ginti JAV interesus, rinkti slaptąją informaciją ir kovoti su komunistinėmis spec.tarnybomis. Pasiruošimo darbai sudėtingo, informatyvaus ir ambicingo scenarijaus perkėlimui į didįjį ekraną užtruko net devynerius metus, daugelis elitinių režisierių nedrįso susidomėjimo šiuo projektu paversti realiu darbu, o 2001-ųjų rugsėjo 11-osios tragedija padidino ir svarbiausio iniciatoriaus Roberto de Niro abejones. Tačiau jis vis dėlto pakeitė nuomonę ir subūrė populiarių aktorių komandą, kuriai perteikė klasikiniuose filmuose "Taksistas", "Įsiutęs bulius", "Kazino", "Geri vyrukai", "Vieną kartą Amerikoje", "Baimės iškišulys", "Niujorkas, Niujorkas", "Pykčio gatvės" sukauptą patirtį.

Tikrais įvykiais ir kruopščiai surinkta informacija paremtas epinės trukmės dramatiškas trileris buvo pakviestas dalyvauti 2007-ųjų Berlyno tarptautinio kino festivalio konkursinėje programoje, o per apdovanojimų ceremoniją nusipelnė "Sidabrinio lokio" premijos už tarptautinio aktorių kolektyvo vaidybą. Ko gero, šis svarus prizas labiausiai atspindi pagrindinę filmo stiprybę, nes visi aktoriai įtikinamai įkūnijo realybėje egzistavusius ir nuo visuomenės užsislaptinusius žmones, kurie ilgus metus gyveno dvigubą gyvenimą, negalėjo pasidžiaugti ramybe netgi šeimos rate, organizavo nešvarias intrigas, šantažuodavo įtariamuosius žmones, paslapčia sekdavo net geriausius draugus ir patys kentėdavo žiaurias išdavystes. Scenarijaus autorius Ericas Rothas ir režisierius Robertas de Niro nusprendė pakeisti filmo personažų vardus, kad apsaugotų nuo visuomenės dėmesio jų realius prototipus, kurie nebuvo tokie sąžiningi ir draugiški, kokiais sėkmingai apsimetinėdavo daugelį metų.

Filmo veiksmas prasideda į 1961-ųjų balandžio mėnesį ir chronologiškai atpasakoja intriguojančius įvykius prieš nesėkmingai ir tragiškai pasibaigusią CŽV slaptąją operaciją Kubos pietinėje pakrantėje esančioje Kiaulių įlankoje (Bay of Pigs; Bahia de Puercos). JAV prezidento Johno F. Kennedy palaimintas ir dosniai finansuotas užpuolimas turėjo nuversti Fidelio Castro vadovaujamą vyriausybę. Tačiau slaptųjų agentų nurodymus vykdę tremtiniai buvo nužudyti arba pateko į nelaisvę. Robertas de Niro taip pat nagrinėja JAV ir Kubos valstybinius santykius kardinaliai pakeitusios "juodosios" operacijos pasėkmes ir dažnai perkelia žiūrovus į praeitį, kad atkreiptų dėmesį ir išryškintų svarbius pagrindinių personažų elgesio motyvus ir charakterio bruožus.

CŽV agentas Edvardas Vilsonas (akt. Mattas Damonas) žino visus misijos Kiaulių įlankoje niuansus ir turi priėjimą prie slaptos informacijos. CŽV direktoriaus pareigas užimantis senatorius Filipas Alenas (akt. Williamas Hurtas) gavo užduotį išsiaiškinti numalšinto užpuolimo priežastis ir privalo paruošti detalią ataskaitą JAV prezidentui, todėl reikalauja konkrečių atsakymų iš Edvardo Vilsono. Būtent jo pečius užgula atsakomybė išsiaiškinti išdaviko asmenybę. Kadangi kruopščiai suplanuotas sąmokslas buvo akylai saugomas nuo pašalinių akių, tai beveik niekam abejonių nekelia šiurpinantis faktas, kad Kubos vadovybę įspėti galėjo tik labai aukštas pareigas užimantis žmogus. Jaunasis pareigūnas revizuoja žvalgybos surinktus ir nežinomo liudininko pateiktus svarbius duomenis, nagrinėja nekokybišką nuotrauką, klausosi prasto garso įrašo kasetėje ir tikisi nustatyti užslaptintą informaciją nutekinusį tautietį.

Meistriškai režisuoti netolimos praeities prisiminimų epizodai (flashbackai) leidžia iš arčiau pažinti ambicingąjį Edvardą Vilsoną ir jo duobėtą kelią į Centrinės Žvalgybos Valdybos koridorius. Mes stebime Yale universitete besimokančio studento užverbavimą į slaptąją agentūrą, FTB agento Semo Muračo (akt. Alecas Baldwinas) suformuoluotą pirmąją šnipinėjimo užduotį, kai jam teko sekti su naciais paslapčia bendraujantį visų gerbiamą anglų kalbos profesorių Frederiksą (akt. Michaelas Gambonas), artimus romantiškus santykius su žavia ir kurčia kolege Laura (akt. Tammy Blanchard), nesėkmingą ir skausmingą santuoką su įtakingo JAV senatoriaus dukterimi keisto charakterio Klover (akt. Angelina Jolie), kuri netikėtai tampa nėščia ir pradeda jį vadinti "vaiduokliu", paslaptingą atsiskyrimą nuo šeimos ir išnykimą net šešeriems metams į Londoną, JAV Prezidento bičiulio ir ypač įtakingojo pareigūno Bilo Salivano (akt. Robertas de Niro) surengtų psichologinių mokymų procesą, visišką nesugebėjimą apsaugoti nuo didelių nemalonumų savo sūnų Edvardą, liūdnas emocijas vaikystėje suradus nusižudžiusio tėvo Tomaso (akt. Timothy Huttonas) lavoną, spartų kopimą karjeros laiptais ir vis didėjančią jo įtaką CŽV priimamiems sprendimams, pavojingus žvalgybinius žaidimus su didžiausiu priešu KGB slaptuoju superšnipu (akt. Olegas Stefanas), kurio tikrą vardą slepia kodinis kodiniu slapyvardis Ulysas.

Filmas atskleidžia daugybę ramaus ir inteligentiško Edvardas Vilsonas veidų. Jis visiškai neprimena jėga, fiziniais veiksmais ir originaliais ginklais pasitikinčio Džeimso Bondo, nes viską stengiasi kruopščiai apgalvoti, išsiskiria perfekcionizmu, vengia nereikalingų juokelių, nedemonstruoja beveik jokių jausmų ir kalba tik tokiais atvejais, kai turi pasakyti kažką reikšmingo.

Nuo kovo 16 d. Lietuvos kino teatruose šeimininkaus šnipai, agentai ir paprasti žmonės, kurie tampa niekuomet negali jaustis saugūs, privalo stebėti kiekvieną įtartiną poelgį ir atlieka nešvariausias užduotis kitų rankomis. Protingomis mintimis paįvairinto, psichologiškai subalansuoto ir mąstymą skatinančio scenarijus prikaustys prie ekrano beveik 3 valandoms, nes filme netrūksta aštrios įtampos, pavojingų užduočių, žiaurių kankinimų, nenuspėjamų dvigubų ar net trigubų išdavyčių, netikėtų sprendimų ir gudrių žvalgybinio persekiojimo žaidimų.

Režisierius: Robert de Niro.

Aktoriai: Matt Damon, Robert De Niro, Angelina Jolie, Joe Pesci, Alec Baldwin, Billy Crudip, Michael Gambon, William Hurt, John Turturro, Martina Gedeck, Tammy Blanchard, Oleg Stefan.