Karalienė
Queen, The (2006)
Žanras: Biografinis
Sukurta: Miramax
Platintojas: AcmeFilm
Kino teatruose nuo: 2007-02-16
Trukmė: 1h 37 min
Cenzas: zzz_N/A

Lietuvoje nufilmuotoje TV dramoje "Elžbieta" britų kino įžymybė Helen Mirren suvaidino Karalienę Elžbietą I-ąją ir 2006-ųjų vasarą buvo apdovanota prestižine "Emmy" premija. Praėjusių metų rugsėjį Venecijos tarptautiniame kino festivalyje įvyko biografinės dramos "Karalienė" pasaulinė premjera, o šiame filme garbingąjį Damos titulą turinti aktorė jau įkūnyjo Lietuvoje viešėjusią Karalienę Elžbietą II-ąją. Šis ypatingas ir išskirtinis vaidmuo Helen Mirren padėjo tapti ne tik geriausia "karalienių specialiste", bet susižerti nesuskaičiuojamą gausybę apdovanojimų. Jos pasirodymą savo prizais įvertino Čikagos, Toronto, Dalaso, Bostono, Los Andželo, Floridos, Vašingtono, Niujorko ir San Francisko kino kritikų asociacijos. Būtent todėl absoliučiai niekas neabejoja, kad 61-erių metų Hellen Mirren pretenduos "Oskaro" premijai geriausios aktorės nominacijoje ir pagrįstai laikoma pagrindine favorite nugalėti.

Vienam iš svarbiausių vaidmenų savo karjeroje Helen Mirren ruošėsi tobulindama dialektą su profesionalia vokalo mokytoja Penny Dyer, kuri padėjo įvaldyti karalienės Elžbietos II-osios tikrovišką akcentą, tarmę ir kalbos manieras, o taip pat detaliai studijavo visus Karalienės portretus ir nuotraukas, kiekvieną dieną žiūrėjo dokumentinę archyvinę medžiagą, bendravo su artimais Elžbietai II-ajai žmonėmis.

"Šį filmą galima vadinti kontraversiniu vien tik todėl, kad jis egzistuoja", - yra įsitikinęs režisierius Stephenas Frearsas, kuris anksčiau sukūrė filmus "Pavojingi ryšiai", "Purvini gražūs dalykai" ir "Ponia Henderson pristato", o 2007-ųjų sausį buvo iškilmingai pakviestas vadovauti jubiliejinio 60-ojo Kanų festivalio tarptautinei žiuri komisijai. Jis turėjo labai daug drąsos ir ironijos atskleisti visiškai kitokį Karalienės portretą. Filmas iliustruoja Karališkosios šeimos nepaaiškinamai keistą elgesį 1997-ųjų rugsėjį, kai Paryžiuje autoavarijoje žuvo paparacių persekiota Velso princesė Diana. Šalies monarchų ciniška reakcija į šią tragediją papiktino ir įskaudino D.Britanijos žmones.

Tuomet Elžbieta II-oji su savo vyru Philipu (akt. Jamesas Cromwellas) atsiribijo nuo visuomenės, pasislėpė privačioje Balmoralo pilyje Škotijoje ir nekreipė dėmesio į šalyje prasidėjusį gedulą. Savo ruožtu, išmintingų patarėjų akylai prižiūrimas ir savotiškai už virvučių tampomas ministras pirmininkas Tony Blairas pradėjo skinti pirmuosius populiarumo vaisius. Jis buvo vos prieš 4 mėnesius išrinktas į šį garbingą postą, bet dar nepamiršo košmariško pirmojo vizito į Bekingemo rūmus, kai Karalienė demonstravo atvirą neapykantą naujajam ministrui pirmininkui ir jo žmonai Cherie. Dabar gi Tony Blairas (akt. Martinas Sheenas) viešai paskelbia tragiško likimo Dianą visų "žmonių princese" ir vienareikšmiškai perima iniciatyvą į savo rankas. Būtent jam pavyksta ilgų telefoninių pokalbių metu šuvelninti Elžbietos II-osios maištingą susireikšminimą, kuo greičiau sugrįžti į Londoną ir gedėti savo sūnaus Charleso (akt. Alexas Jenningsas) buvusios žmonos kartu su visais D.Britanijos gyventojais.

Ekrane pamatysite visiškai abejingą, ekscentrišką, šaltą, nerodančią jokių emocijų Karalienę, kuri rūpinasi tik savimi ir keistus patarimus dalijančia motina Elžbieta I-aja (akt. Sylvia Sims), bet nesugeba susitvarkyti kritinėje situacijoje ir priimti teisingų sprendimų. Ji užsispyrusiai laikosi karališkajame protokole numatytų taisyklių ir yra įsitikinusi, kad Dianos mirtis yra tik paprasčiausias privačios šeimos reikalas. Ji leidžia sau tyčiotis iš nepatinkančio Tony Blairo ir žmonos Cherie (akt. Helen McCrory), atsisako bendrauti su žurnalistais, šmaikštauja apie būsimas laidotuves ir jose dalyvausiančias įžymybes, mėgaujasi arbata ant sofos prie televizoriaus, pramogauja miške su mylimais šunimis, savarankiškai važinėja su džipu ir grožisi Škotijos gamta. Elžbieta II-oji kategoriškai uždraudžia sūnui Charlesui atskraidinti po skyrybų Karališkajai šeimai jau nepriklausiusios Dianos kūną į Angliją, nes toks elgesys nėra numatytas karališkajame protokole. Kiek vėliau ji pritaria vyro Philipo pasiūlymui, kad mažieji anūkai su netikėta mamos mirtimi lengviausiai susitaikys išvykę į medžioklę.

Scenarijaus autorius Peteris Morganas neneigia, kad filme yra kažkiek spekuliuojama ir ne viskas paremta tikrais faktais. Rinkdamas informaciją jis bendravo su visais žmonėmis, kurie tik sutiko kalbėti. Reikšmingus, svarbius, intriguojančius ir intymius faktus atskleidė Karalienės Elžbietos II-osios, ministro pirmininko Tony Blairo ir princo Charleso biografais, Karališkųjų rūmų sekretorėmis, durininkais, virėjais, vairuotojais, namų tvarkytojomis ir patarnaujančio personalo atstovais. Peteris Morganas taip pat susitiko su žmogumi, kuris tikrai bendravo su princu Charlesu tą lemtingąją naktį, todėl tiksliai žinojo jo ištartus žodžius po princesės Dianos mirties.

Vasario 16-ąją Lietuvos kino teatruose startuoja 2006-ųjų kino apdovanojimų maratono favorite laikoma biografinė drama "Karalienė", kurioje garsusis režisierius Stephenas Frearsas iš intymaus artumo stebi 1997-ųjų rugsėjo penkerių dienų įvykius, kurie vos neapvertė aukštyn kojom D.Britanijos karališkosios monarchų šeimos reputacijos.