N-16. Žiūrovams nuo 16 metų.
Hanibalas: pradžia
Hannibal Rising (2007)
Žanras: Siaubo
Sukurta: MGM
Platintojas: AcmeFilm
Kino teatruose nuo: 2007-02-09
Trukmė: 2h 00 min
Cenzas: N-16. Žiūrovams nuo 16 metų.

Po penkeriomis "Oskaro" premijomis apšlakstytos "Avinėlių tylėjimo" sėkmės rašytojas Thomas Harris gavo viliojantį milijoninį pasiūlymą pratęsti Hanibalo Lekterio nuotykius. Taip 2001-siais knygynų lentynose pasirodė naujas romanas "Hanibalas", kurio keliuose pastraipose garsusis amerikietis užsiminė, kad rafinuotų manierų žmogėdra gimė ir užaugo prabangiame netoli Vilniaus. Tačiau režisieriui Ridley Scottui ši detalė nepasirodė pernelyg svarbi, todėl Lietuvos vardas išnyko iš siaubgo trilerio su Anthony Hopkinsu, Julliane Moore ir žmonėmis mintančiais Florencijos paršiukais. Bet legendinis italų kilmės prodiuseris Din de Laurentiis tuo metu jau žinojo, kad kada nors reikės sugrįžti į praeitį ir papasakoti apie baisiausiu personažu kino istorijoje išrinkto Hanibalo Lekterio vaikystę.

2002-siais kino teatrų repertuarus pasiekė pakartotinė romano "Raudonasis drakonas" ekranizacija, o Thomas Harris jau pradėjo plėtoti vaizduotę, dėlioti mintis ir rinkti faktus naujajai knygai. Savo ruožtu, Dino de Laurentiis pasinėrė į ilgą aktorių atrankos procesą ir filmavimo vietų paiešką. Įkūnyti jaunąjį Hanibalą Lekterį peretendavo gausybė populiarių ir kiek mažiau žinomų aktorių, bet visus nukonkuravo 22-ejų metų prancūzas Gaspardas Ullielis, kuris vaidino Lietuvos kino teatruose rodytuose filmuose "Ilgos sužadietuvės" ir "Vilkų brolija", o taip pat labai puikiai pasirodė 2003-siais Kanų festivalio konkurse dalyvavusioje dramoje "Pasiklydę".

Vienu metu buvo garsiai kalbama, kad dalis filmavimo darbų bus atliekama Lietuvoje ir mūsų šalyje viešėjo Dino de Laurentiiso žvalgai, bet paskutinę minutę prodiuseris persigalvojo ir pasirinko Čekijos kino studijos paslaugas. Režisieriumi patvirtintas dramos "Mergina su perlo auskaru" kūrėjas Peteris Webberis epizodiniam, bet ypač svarbiam vaidmeniui pakvietė aktorę Ingeborgą Dapkūnaitę, kad dar labiau išlaikytų stiprias lietuviškas sąsajas.

Filmo veiksmas nukelia į 1941-ųjų birželį, kai nacių pajėgos surengė žaibišką nacių invaziją į Sovietų Sąjungos teritoriją ir per kelias dienas okupavo visas Baltijos šalis. Dar po kelių metų negailestingi naciai ir jiems tarnaujantys parsidavėliai lietuviai sužlugdo netoli Vilniaus ištaigingame dvare reziduojančios aristokratų šeimos gyvenimą. Tragiškų įvykių pasekoje žūsta Europos tapytojų meno kūrinių, rinktinio vyno ir pasaulinės svarbos literatūros veikalų kolekcionierius grafas Lekteris ir jo žmona iš Italijos kilusi aristokratė Simoneta (akt. Ingeborga Dapkūnaitė). Žiaurumu garsėjantys ir išbadėję okupantai nužudo ir suvalgo jų dukterį Mišą (akt. Helena Lia Tachovska).

Tuo tarpu, vyresnysis garbingos ir kilmingos šeimos sūnus Hanibalas (akt. Gaspardas Ullielis) sugeba ištverti pragariškus likimo išbandymus ir pabėga iš karo nualintos Lietuvos. Psichologiškai traumuotas ir visus pinigus praradęs vaikinas atsiduria Paryžiuje, kur jį imasi globoti karo metu žuvusio dėdės Roberto žmona Leidi Murasaki (akt. Gong Li). Japonijoje gimusi ekstravagantiška, žavi ir paslaptingoji ponia suteikia gyvenamąją vietą ir rūpinasi Hanibalo Lekterio išsilavinimu, kurį visuomet labiausiai akcentavo jo tėvas. Jaunuolis dar nepamiršo Lietuvoje įgytų užsienio kalbų, matematikos, medicinos, astronomijos, muzikos, dailės, teisės žinių, o Leidi Murasaki unikaliais metodais padeda tapti kultūringu ir rafinuotu žmogumi.

Prieš jaunojo Hanibalo akis atsiveria nauji veiklos horizontai. Jis neapsakomai susižavi mirusių žmonių kūnų studijavimu, kur netrukus perauga į nesveiką maniakišką aistrą. Kiekvieną dieną darbštumu ir kruopštumu pasižymintis vaikinas kaupia neįkainojamą patirtį, organizuoja eksperimentus ir užauga išskirtiniu daktaru. Bėgant laikui II-ojo pasaulinio karo košmarai išsitrina iš jo atminties, tačiau prisiminimai apie brangiausių šeimos narių patirtas kančias neduoda Hanibalui ramybės. Šių prisiminimų negali nuslopinti netgi Leidi Murasaki skleidžiama meilė ir pasiaukojantis gerumas.

Galiausiai jis ryžtasi dar kartą sugrįžti į savo praeitį ir atkeršyti už tėvą, motiną, o svarbiausia už savo seserį, su kuria nuo pat ankstyvos vaikystės buvo užmezgęs ypatingą ryšį. Jis išsiruošia į kruviną kelionę, nes trokšta surasti visus atsakingus už visam gyvenimui patirtą traumą. Vieną po kito jaunuolis sumedžioja naciams tarnavusius tautos išdavikus ir negailestingus padugnes, kol pagaliau ateina laikas suvesti sąskaitas su žiauriuoju nacių kolaborantu lietuviu Vladžiu Grutu (akt. Rhysas Ifansas).

Būtent taip gimsta intelektualaus daktaro, elegantiško gurmano, subtilaus žmogėdros ir serijinio žudiko Hanibalo Lekterio legenda.

Režisierius: Peter Webber

Scenarijaus autorius: Thomas Harris

Vaidina: Gaspard Ulliel, Ivan Marevich, Aaron Thomas, Rhys Ifans Gong Li, Ingeborga Dapkunaite