Paskutinis Škotijos karalius
Last King of Scotland, The (2006)
Žanras: Drama
Sukurta: Fox Searchlight Pictures
Platintojas: Forum Cinemas UAB
Kino teatruose nuo: 2007-02-09
Trukmė: 2h 01 min
Cenzas: zzz_N/A

Išgirdę jo vardą, dar ir šiandien iš baimės pakraupsta milijonai gyventojų. Beveik dešimtmetį trukusi žiauri diktatūra, sužlugdyta ekonomika, žūtbūtinės pastangos išsaugoti valdžią, viešos mirties egzekucijos ir pusė milijono žuvusių žmonių - taip į istoriją įėjo Idi Aminas, valdęs Ugandą XX a. 8 dešimtmetyje. Galima tik pabandyti įsivaizduoti, ką reiškia tapti tokio žmogaus numylėtiniu...

Jaunas, vilčių kupinas gydytojas Nikas Geriganas (akt. Jamesas McAvoy'us) palieka gimtąją Škotiją ir išvyksta į Ugandą. Kartu su kolege Sara Merit (akt. Gillian Anderson) entuziastingai dalyvaudamas medikų misijoje, jis tikisi bent kiek padėti skurdo kamuojamiems šios Afrikos šalies žmonėms ir paįvairinti savo kasdienybę. Niko optimizmą ypač stiprina pompastiškos naujo Ugandos vadovo Idi Amino (akt. Forestas Whitakeris) kalbos, tad gydytojas įsitikinęs, jog krašto laukia šviesi ateitis.

Kai netikėtai į automobilio avariją pakliūva Idi Aminas, jo padėjėjai iškviečia Niką Geriganą. Sužavėtas vyro elgesiu kritinėje situacijoje, šalies vadovas pasiūlo jam tapti asmeniniu gydytoju. Pakliuvęs į prabangos kupiną prezidento aplinką ir pakerėtas valdingo jo elgesio, jaunasis gydytojas džiaugiasi tapęs artimu šalies vadovo draugu. Tačiau netikėti įvykiai nusviedžia Niką atgal į realybę: neregėtas Idi Amino žiaurumas yra sukaustęs visą šalį ir jokių išimčių nedaro netgi artimiausiems jo aplinkos žmonėms. Suvokęs, kad netrukus gali mirti, gydytojas bando pabėgti iš Afrikos. Tačiau ar įmanoma pabėgti nuo žmogaus, vadinamo Ugandos kraugeriu?

Pagal Gileso Fodeno romaną dokumentinių filmų režisieriaus Kevino Macdonaldo sukurtame filme skrupulingai atkurtas neramus XX a. 8-ojo dešimtmečio Ugandos gyvenimas. Idi Aminą suvaidinęs aktorius Forestas Whitakeris už šį vaidmenį nominuotas "Auksiniam gaubliui" ir yra laikomas vienu realiausių pretendentų į "Oskarus".

Rež. Kevinas Macdolandas

Vaidina: Forestas Whitakeris ("Šuo vaiduoklis: samurajaus kelias", "Taikinys telefono tinkle", "Panikos kambarys", "Labas rytas, Vietname", "Būrys", "Paukštis", "Aukštoji mada", "Kovos laukas: Žemė", "Trumpa kelionė į dangų"), Jamesas McAvoy'is ("Bolivudo karalienė", "Narnijos kronikos: liūtas, burtininkė ir drabužių spinta"), Kerry Washington ("Suteršta garbė", "Rėjus", "Ponias ir ponia Smitai", "Fantastiškas ketvertas", "Nusikaltėlis kūdikio veidu"), Gillian Anderson (serialas "X failai")