Juodoji orchidėja
Black Dahlia, The (2006)
Žanras: Kriminalinė drama
Sukurta: Universal Pictures
Platintojas: AcmeFilm
Kino teatruose nuo: 2007-01-19
Trukmė: 2h 00 min
Cenzas: zzz_N/A

1940-siais aktore trokštanti tapti žavi ir talentinga Elizabeth Short atvyko laimės ieškoti į Holivudą. Ji aktyviai dalyvavo peržiūrose, susitikinėjo su prodiuseriais, mėgavosi populiarumu, sugebėjo atkreipti į save žiniasklaidos dėmesį, bet taip ir negavo jokio konkretaus pasiūlymo filmuotis kine. Dėl savo pomėgio rengtis vien tik juodais drabužiais jaunoji gražuolė buvo pakrikštyta "Juoduoju jurginu". 1947-ųjų sausio pradžioje 22-ejų metų mergina paslaptingomis aplinkybėmis dingo be žinios. Sausio 15-ąją žiauriai išniekintas ir per liemenį perpjautas į dvi dalis nužudytos Elizabeth Short nuogas kūnas buvo surastas apleistame angare pietinėje Los Andželo dalyje. Brutualios žmogžudystės priežasčių ir aplinkybių niekam nepavyko išsiaiškinti, o jos budelis niekuomet nebuvo įvardintas viešai ir nesulaukė oficialaus kvietimo į teismą.

1987-siais dalinai remdamasis realiais įvykiais krimininalinių novelių autorius Jamesas Elroy'us parašė romaną pavadinimu "Juodasis jurginas", kuriame pasakojama apie aistrą, meilę, korupciją, pavydą, godumą ir ištvirkavimą. Šis kūrinys greitai buvo pripažintas kultiniu bestseleriu ir atsidūrė Holivudo prodiuserių taikinyje. Kai tik to paties rašytojo anksčiau sukurtos knygos "Los Andželas slaptai" kino ekranizacija sulaukė didžiulės sekmės visame pasaulyje, tai dėl teisės režisuoti "Juodąjį jurginą" pradėjo važytis būrys gerai žinomų režisierių. Galiausiai šios pareigos buvo patikėtos Holivudo veteranui Brianui de Palmai, kurio kūrybinėje biografijoje yra daug įsimintinų kriminalinių dramų "Žmogus su randu", "Karlito kelias", "Neliečiamieji", "Neįmanoma misija", "Gyvatės akys", "Fatališkoji moteris" ir kiti.

Sparčiai populiarėjantis aktorius ir daugelio kino specialistų kandidatu "Oskaro" nominacijai laikomas Joshas Hartnettas vaidina policijos detektyvą Bucky Bleichertą, kuris kartu su vyresniu partneriu Lee Blanchardu (akt. Aaronas Eckhartas) yra paskiriamas ištirti rezonansinę jaunosios Holivudo žvaigždutės Elizabeth Short žmogžudystę. Sąžiningumu garsėjantis idealus policininkas Bucky išsiaiškina, kad jo mylimoji mergina ir įtakingų tėvų dukra Madeleine Linscott (2-jų "Oskaro" premijų laureatė Hilary Swank) buvo užmezgusi artimus draugiškus ryšius su nužudytaja. Net sulaukęs tiesioginių įspėjimų ir grasinimų pareigūnas nesustoja ieškodamas įkalčių ir įrodymų, kol galiausiai atsiduria aklavietėje su įtarimais, kad prie šio sąmokslo kažkaip galėjo prisidėti korumpuotieji policijos departamento atstovai. Tuo tarpu, jo kolega Lee Blanchardas taip pat skiria visą savo laiką sensacingajai bylai ir tampa savotiškai priklausomas dėl darbo, kad toks totalinis užimtumas pradeda griauti jo santuoką su gražuole Kay (akt. Scarlett Johansson).

Režisierius: Brianas de Palma.

Aktoriai: Joshas Hartnettas, Scarlett Johansson, Hilary Swank, Aaronas Eckhartas, Mia Kirshner.