Miego mokslas
Science of Sleep, The (2006)
Žanras: Fantastinė komedija
Sukurta: Warner Independent Pictures
Platintojas: AcmeFilm
Kino teatruose nuo: 2006-11-17
Trukmė: 1h 45 min
Cenzas: zzz_N/A

Režisierius: Michelis Gondry.

Vaidina: Gaelis Garcia Bernalis, Charlotte Gainsbourg, Alainas Chabat, Emma de Caunes, Miou-Miou.

Stilingais muzikiniais klipais (Bjork, The Chemical Broothers) ir reklaminiais klipais ("Levi", "Polaroid", "Gap", "Smirnoff", "Air France", "Adidas", "Nike", "Coca-Cola") išgarsėjęs prancūzų kilmės režisierius Michelis Gondry jau yra žinomas nepriklausomo kino gerbėjams. Jo debiutinis filmas "Žmogaus prigimtis" (Human Nature) dauybę kartų pateko į komercinių ir kabelinių mūsų šalies televizijų programas, o originalioji drama "Jausmų galia" (Eternal Sunshine of a Spotless Mind) su Jimu Carrey ir Kate Winslet buvo rodoma kino teatrų repertuaruose. 2006-ųjų "Sundance" nepriklausomo kino festivalyje ir Berlyno tarptautinio kino festivalio ne konkursinėje programoje įvyko šio talentingo režisieriaus naujausio filmo premjera. "Miego mokslas" yra ypatingas tuo, kad Michelis Gondry pirmą kartą savarankiškai parašė scenarijų be patyrusio kolegos Charlie Kaufmano pagalbos.

Populiarusis meksikiečių aktorius Gaelis Garcia Bernalis vaidina hiperaktyvia vaizduote ir menine siela pasižymintį Stefaną, kuris dar vaikystėje savo galvoje susikūrė svajonių ir sapnų pasaulį. Realybėje dėl niekam nežinomų priežasčių jaunuolis buvo paslaptingai pradingęs kažkur Meksikoje ir nusprendžia pagaliau sugrįžti į Paryžių, nes mama sugebėjo surasti jam gerai apmokamą darbą reklamos agentūroje. Tačiau su kiekviena diena Stefanui naujos pareigos kelia nuobodulį ir primena košmarą, nes tik vienas kolega kartais sureaguoja į jo žaismingus pokštus. Būtent dėl šių priežasčių keistuolis vis dažniau pasineria į svajonių pasaulį, savo galvoje veikiančioje asmeninėje TV studijoje veda specialią laidą ir tiesioginiame eteryje kiekvienam žiūrovui pagal pageidavimus kuria nerealius sapnus.

Stefanas yra vienišas kaip vilkas, nes siaubingai nepasitiki jį ne kartą išdavusiomis priešingos lyties atstovėmis su sijonais. Bet vienas neįtikėtinai linksmas nuotykis kardinaliai pakeičia jo požiūrį į jausmus. Į gretimą butą atsikrausčiusi simpatiška mergina vardu Stefani paprašo užtempti pianiną į penktą aukštą. Šis užsiėmimas suartina dvi sielas ir suvirpina Stefano širdį. Jis beprotiškai įsimyli naująją kaimynę. Tačiau taip gražiai užsimezgusi draugystė turės atlaikyti daug išbandymų dėl išradingojo jaunuolio neįprasto sugebėjimo pradingti. Galiausiai Stefanas jau pats nesugebės atskirti realybės nuo svajonių, kuriose vis dažniau pradės svečiuotis jo žavioji mylimoji Stefani.