Babelis
Babel (2006)
Žanras: Drama
Sukurta: Paramount Vantage
Platintojas: AcmeFilm
Kino teatruose nuo: 2006-10-27
Trukmė: 2h 22 min
Cenzas: zzz_N/A

20 mln. JAV dolerių kainavusią dramą sudaro keturios skirtingos istorijos, kurių veiksmas tuo pačiu metu vyksta Maroke, Japonijoje, Meksikoje ir JAV. Jose pasakojama apie beviltiškas meilės paieškas ir skirtingų tautybių žmonių nesusikalbėjimą, kurio pasekoje lemiamą akimirką klaidingi sprendimai sukuria situacijas su liūdnomis ir tragiškomis pasekmėmis. Išmintingas, nenuspėjamas ir komplikuotas scenarijus paliečia terorizmo, nelegalios emigracijos, netradicinės ligos ir savižudybės temas. Čia į vieną visumą susilieja skirtingos religijos, rasės, kultūros ir emocijos. Visos istorijos yra daugiau ar mažiau susijusios tarpusavyje, bet į pirmąjį planą režisierius iškelia tėvų ir vaikų santykius.

Filmas paliečia sielos gelmes ir nagrinėja pačius įvairiausius jausmus, bet kartu supažindina su gyvenimo ypatumais skirtingose pasaulio šalyse. Kiekviena tauta turi išskirtinių papročių ir pasižymi unikaliais kultūros pasiekimais. Visi žmonės beprotiškai nori jaustis laimingi, bet iš vidaus prasiveržiantis skausmas paverčia juos absoliučiai vienodais. To skausmo priežastimi dažniausiai būna negalėjimas mylėti ir būti mylimam. Tokioje situacijoje bet kuris žmogus tampa pažeidžiamas, bet nepraranda vilties, kad išgyvenęs sunkųjį etapą galbūt sulauks džiaugsmingos akimirkos.

Kūrinio pavadinimas yra pasiskolintas iš biblinės apysakos apie Babilono miesto gyventojus, kurie užsimano pastatyti didelį bokštą, kad kuo greičiau pasiektų rojų. Tačiau supykęs Dievas juos nubaudžia priversdamas visus bendrauti skirtingomis kalbomis ir norėdamas sukliudyti žmonėms prisiartinti prie dangaus. Iki tol vykęs vieningas darbas staiga užstrigo ir užstrigo, nes žmonių šnekėsena pavirto nebesuprantamų garsų maišalyne ir jie nesugebėjo vienas kito suprasti. Filmo herojai bendrauja penkiomis skirtingomis kalbomis - anglų, ispanų, japonų, arabų ir gestų (nebylių). Bet režisierius stengiasi įrodyti, kad žmonės sugeba išreikšti susikaupusias emocijas akių žvilgsniais ir rankų judesiais. Kartais paprasčiausias prisilietimas gali pasakyti žymiai daugiau nei ištartas žodis.

***

Marokas. Norėdamas apginti savo galvijus nuo plėšrūnų užpuolimų neturtingas kaimo gyventojas Hasanas už paskutines santaupas nusiperka ginklą. Jis geranoriškai perduoda medžioklinį šautuvą dviems sūnums ir visiškai nepagalvoja apie galimas pasėkmes. Patirties neturintys žingeidūs berniukai išsiaiškina, kad tokio tipo ginklu iššautos kulkos gali pataikyti tik į netolimą taikinį. Ahmedas ir Jusufas nusprendžia pažaisti ir tiesiog pašaudyti į orą viduryje dykumos. Vaikai net neįtaria, kad neatsargus poelgis sukels tarptautinį skandalą, kuris aukštyn kojom apvers ne tik jų šeimos gyvenimą.

Santykių krizę išgyvenanti amerikiečių šeima keliauja po Šiaurės Afrikos šalis. Ričardas (akt. Bradas Pittas) ir Siuzana (akt. Cate Blanchett) nori pakeisti aplinką ir bent trumpam atitrūkti nuo įprastos kasdienybės, kurią neseniai sukrėtė žiauri tragedija. Jie planuoja pabūti vien tik dviese visiškai nepažįstamose vietovėse, mėgina atsipalaiduoti nuo patirto šoko ir tiksis pagaliau išsiaiškinti savo jausmuose. Tačiau turistų išvyka autobusu netikėtai nutrūksta Maroko kalnų kaimelyje, o kruvino incidento pasekoje amerikiečių šeima dar kartą atsiduria ant negailestingos mirties slenksčio. Sudėtingą situaciją dar labiau apsunkina tai, kad aplinkinėse gyvenvietėse nėra nė vieno profesionalaus gydytojo, o artimiausią ligoninę įmanoma surasti tik už šimto kilometrų.

JAV. Kalifornijos valstija. Vaikų aukle dirbanti Amelija (akt. Adriana Barraza) išsiskiria kruopštumu, pareigingumu ir nuoširdumu. Kaip ir daugelis kitų meksikiečių ji atvyko į Ameriką nelegaliai perėjusi valstybinę sieną, bet sugebėjo čia susikurti naują gyvenimą, išsikovojo pasitikėjimą, surado pajamų šaltinį ir išmoko gerai kalbėti angliškai. Ši diena yra ypatinga Amelijai, nes jos sūnus pagaliau pasiryžo atšokti vestuves. Tačiau visus planus sujaukia netikėtas telefono skambutis, kuriuo Maiko ir Debės tėtis praneša, kad dėl nenumatytų aplinkybių negalės sugrįžti namo. Neturėdama kitos išeities moteris nusprendžia bent kelioms valandoms ištrūkti į Meksiką kartu su dvejais mažais vaikais, o jos geraširdis sūnėnas Santjago (akt. Gaelis Garcia Bernalis) pasižada vakare būtinai parvežti visus atgal gerai žinomu nelegaliu maršrutu. Bet linksmos vestuvių puotos metu vaikinas pasielgia neatsakingai ir padaugina alkoholio. Nepaisant to, jis vis dėlto sėda prie vairo ir ryžtasi sutrumpinti kelią. Santjago naiviai tikisi, kad naktį JAV-Meksikos pasienyje dirbantys muitininkai bus geranoriški naktį keliaujantiems žmonėms.

Japonija. Tokijuje gyvenanti Chieko (akt. Rinko Kikuchi) yra nusivylusi gyvenimu, niekaip neranda sau vietos ir nesugeba sukontroliuoti vis dažniau prasiveržiančio pykčio. Ji jaučiasi vieniša ir niekam nereikalinga bekraščiame neoniniame megapolyje. Tinklinio rinktinei atstovaujanti žavioji kurčnebylė neseniai palaidojo mamą, o skaudi netektis turėjo didelės įtakos jos santykių su su tėčiu Jasudžiro (akt. Koji Yakusho) pablogėjimui. Mergina desperatiškai ieško meilės, trokšta patenkinti seksualinę aistrą ir dėl šio tikslo nebijo elgtis ekstravagantiška. Vieną dieną grįžusi namo Chieko sutinka jauną pareigūną ir iš jo lūpų perskaito pribloškiančią žinią, kad Japonijos policija skubiai ieško jos tėčio, kuriam privalo užduoti keletą svarbių klausimų. Mergina neabejoja, kad visa tai gali būti susiję su mamos mirtimi.

Režisierius: Alejandro Gonzalez Inarritu

Scenarijaus autorius: Guillermo Arriaga

Vaidina: Brad Pitt, Cate Blanchett, Gael Garci'a Bernal, Koji Yakusho, Elle Fanning