Scanorama - Karen Bliksen: anapus šio pasaulio
Scanorama - Karen Blixen – Out of This World (2005)
Žanras: Nenurodyta
Sukurta: Danija
Platintojas: Scanorama
Kino teatruose nuo: 2006-11-10
Trukmė: 0h 58 min
Cenzas: zzz_N/A

Danija, 2005, 58 min., BETA SP, nespalvotas

Režisieriai, scenarijaus autoriai Marcus Mandal, Anna von Lowzow

Operatorius Jan Weincke

Montažas Thomas Krag

Muzika Mike Woolmans

Gamyba „Nordisk Film“



Tai pasakojimas apie nepaprastą danų rašytojos Karen Bliksen (Karen Blixen, slapyv. Isakas Dinesenas) gyvenimą, tokį patį dramatišką, kaip ir jos sukurtos fantastiškos istorijos. Šią veržlią, išdidžią ekscentrikę ir labai jautrų žmogų visą gyvenimą lydėjo tai pakilimai, tai skaudūs nuopuoliai. Karen Bliksen užkariavo žmonių širdis savo menu, tačiau prarado meilę; taip ir nesusilaukė vaikų, gyveno nepritekliuje ir kentė nuo depresijos. Šiame dokumentiniame filme žiūrovai kviečiami į kelionę per Karen Bliksen gyvenimą, pasakojamą rašytojai artimų žmonių lūpomis. Iš gausių pasirodymų senose televizijos laidose į pasakojimą įsitraukia ir pati Karen Bliksen. Filme pasirodo 102-ejų metų Karen Bliksen brolienė ir 85-erių patarnautojas Tumbo, pirmuosius dešimt savo gyvenimo metų gyvenęs jos ūkyje Afrikoje. Taip pat filme kalba aktorė Meryl Streep ir amerikietė rašytoja Judith Thurman. „Karen Bliksen: anapus šio pasaulio“ atskleidžia istoriją apie „Oskarą“ laimėjusį filmą „Iš Afrikos“, sukurtą pagal Karen Bliksen kūrybą. Karen šeimai sutikus, režisieriai filme panaudojo unikalias nuotraukas ir laiškus iš jos asmeninių archyvų. Dauguma jų dar niekada nerodyti viešai. Danų kino komandai pirmą kartą buvo leista filmuoti rašytojos ūkyje Afrikoje. Karen Bliksen gyvenime svarbią vietą užėmė muzika. Filme neatsitiktinai šalia pagrindinės temos skamba išskirtinė muzika iš vinilinių plokštelių, kurias Karen Bliksen rinko visą gyvenimą.

Trumpa Karen Bliksen biografija. Dešimtmetės Karen Bliksen pasaulis sugriūva, kai nusižudo jos mylimas tėvas. 24-erių ji beprotiškai įsimyli savo pusbrolį Hansą. Beviltiška jos meilė trunka kelerius metus, tada ji nutaria ištekėti už jo dvynio brolio Broro Blikseno. Karen ir Broras Bliksenai emigruoja į Afriką. Tačiau ten Bliksenų ūkį užgriūva sunkumai. Padėtį dar labiau pablogina tai, kad Karen užsikrečia sifiliu. Ligos padariniai siaubingi, nes Karen gydoma gyvsidabrio tabletėmis. Santuoka išyra, ir daugelį metų Karen Bliksen pati prižiūri savo ūkį. Ji įsimyli anglą aristokratą Denisą Finčą Batoną, tačiau šis po kelerių metų žūva lėktuvo katastrofoje. Finansinių sunkumų verčiama Karen parduoda ūkį ir grįžta į Daniją pas savo motiną. Karen ieško naujo gyvenimo tikslo ir naujos profesijos. Danijoje ir Didžiojoje Britanijoje atsisakoma leisti jos knygas. Tačiau Jungtinėse Amerikos Valstijose jos kūrinys „Septynios gotiškos istorijos“ pripažįstamas mėnesio knyga. Isako Dineseno slapyvardžiu prisidengusi Karen Bliksen per vieną naktį tampa pasaulinio garso rašytoja. Paskutiniais gyvenimo metais Karen Bliksen maitinasi vien tik austrėmis, užsigerdama šampanu, daug rūko, ir 1962 m. miršta dėl mitybos sutrikimų.

Režisieriai Anna von Lowzow ir Marcusas Mandalis daug metų dirbo kartu Danijos televizijoje, yra išleidę ne vieną knygą. Jų televizijos serialas apie karališkąją Danijos šeimą buvo 2003 metų hitu.

Filmografija – 2000: „Kambarių tarnyba“ („Roomservice, TV“); 2003: „Karališkoji šeima“ („En kongelig familie“); 2005: „Karen Bliksen: anapus šio pasaulio“ („Karen Blixen – En fantastisk skæbne“).