Paskutinės dienos
Last days (2005)
Žanras: Nenurodyta
Sukurta: Fine Line Features
Platintojas: Lietuvos Kinas UAB
Kino teatruose nuo: 2006-04-07
Trukmė: 1h 37 min
Cenzas: zzz_N/A

Filmas skirtas „Nirvanos“ lyderio Kurto Cobaino atminimui, bet visi personažai ir ir įvykiai yra išgalvoti. Taip teigia filmo titrai ir režisierius, kurį visada domino originali, depresyvi ir charizmatiška muzikanto asmenybė. Kurtas Cobainas – jau nebe konkretus žmogus, o epochos ženklas, suaugęs žmogus su naivaus vaiko siela, kuri neatlaikė išbandymo šlove. Rež.G.Van Santas pasakoja jauno roko muzikanto Bleiko paskutinių dienų istoriją, stebi jo sielos agoniją ir kankinantį jausmą, kad savo gyvenime jis nesugebėjo surasti jokios prasmės.

Bleikas nori būti vienas. Populiarumo našta jį slegia, jis pradeda manyti, kad visa tai netikra, kad jis ne profesionalas, o diletantas, apgaudinėjantis save ir kitus. Jaunuolis klaidžioja po mišką, murma tik sau suprantamus tekstus, miega po medžiu ir tik rytą grįžta į savo namus, kur skamba telefonas. Jo ieško draugai, vadybininkai, agentai, įrašų studijos vadai, reklamos agentai ir net privatus detektyvas. Bet Bleikas nenori būti surastas, nenori su niekuo bendrauti ir kalbėti. Jis vengia kartu gyvenančių draugų, kuriems tokia padėtis visai priimtina, nes jie turi savų reikalų – vakarėliai, truputis sekso ir narkotikų. Bleikas stengiasi su jais nesusidurti, retsykiais jis pamaitina savo nykstantį kūną kokiu marmalu, kurį pats gaminasi virtuvėje ir vėl pasineria į savo vienatvę. Paima į rankas gitarą – lyg svetimą, nutraukia vieną stygą ir sudainuoja paskutinę savo gyvenimo dainą. Pasišlaisto po pogrindinį roko klubą, kruopščiai slėpdamas veidą po didžiuliais juodais akiniais bei striukės gobtuvu. Ir sugrįžta į savo namų sandėliuką. Vienas.

Filmas buvo rodomas 2005 m. Kanų kino festivalio konkursinėje programoje, pelnė žiuri prizą už garso takelį. Pagrindinį vaidmenį sukūrė jaunas amerikiečių aktorius Michaelas Pittas, kuris žiūrovams pažįstamas iš rež.B.Bertolucci filmo „Svajotojai“. Filme skamba ir dvi jaunojo aktoriaus dainos – „That Day“ ir „Death to Birth“.

Rež.Gusas Van Santas šiuo filmu užbaigė savo trilogiją, kurią pradėjo juosta „Gerry“, vėliau tęsė filmu „Dramblys“ ( Kanų festivalio „Auksinė palmės šakelė“). Apie „Paskutines dienas“ jis pradėjo mąstyti po Kurto Cobaino mirties: „Jis – kaip Hamletas, bendraujantis su nuosavomis šmėklomis ir demonais. Aš nežinau, kokie jie buvo, aš tik galiu įsivaizduoti. Yra daug hipotezių, kurios aiškina tai, kas atsitiko, bet nėra nė vienos, kuri būtų įtikinama. Viskas – tik atskiri paveikslėliai. Visi turi savo nuomonę, bet niekas nežino tiesos“.

Scenarijaus autorius ir režisierius Gus Van Sant.

Operatorius Harris Savides.

Kompozitorius Rodrigo Lopresti.

Vaidina:Michael Pitt, Lukas Haas, Asia Argento, Scott Patrick Green, Nicole Vicius ir kt.